Η Λίβερπουλ ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στον αγγλικό «εμφύλιο» με αντίπαλο την Τότεναμ στη Μαδρίτη, καθώς επικράτησε 2-0 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία της. Αντίθετα, η ομάδα του Λονδίνου, στην πρώτη της παρουσία σε τελικό Champions League δεν κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, καθώς αυτήν τη φορά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την εναντίον της κατάσταση, που διαμορφώθηκε από νωρίς στο παιχνίδι.
Μόλις στο δεύτερο λεπτό ο Σαλάχ βρήκε δίχτυα από την άσπρη βούλα, για να κάνει το 1-0, εκμεταλλευόμενος το χέρι-πέναλτι του Σισοκό, ενώ στο 87′ ο Οριγκί παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Γιορίς, για να «κλειδώσει» την κούπα. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά ο Άλισον έδειχνε ανίκητος, δείχνοντας το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του τερματοφύλακα σε τέτοια σπουδαία ραντεβού.
Έτσι, ο σύλλογος του Μερσεϊσάιντ επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία της, έχοντας βρεθεί τελευταία φορά εκεί στον εκπληκτικό τελικό της περιόδου 200405 στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Μίλαν. Επίσης, οι «κόκκινοι» έχουν κατακτήσει τον τίτλο τη σεζόν 1976-77 με το 3-1 επί της Γκλάντμπαχ στη Ρώμη, την αμέσως επόμενη σεζόν με αντίπαλο την Μπριζ στο Γουέμπλεϊ με σκορ 1-0, την αγωνιστική χρονιά 1980-81 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ξανά με 1-0 και τη σεζόν 1983-84 στη Ρώμη με το 1-1 (4-2 στα πέναλτι) επί της Ρόμα.
Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες
Πριν από τη σέντρα του παιχνιδιού άπαντες στο «Wanda Metropolitano» κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον τραγικό θάνατο του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, που συγκλόνισε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Οι δύο προπονητές, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και Γιούργκεν Κλοπ συμπεριέλαβαν στις ενδεκάδες τους δύο παίκτες -ένας για κάθε ομάδα- που ήταν αμφίβολοι για την κορυφή της επίθεσης, αλλά είναι πολύ χρήσιμοι για τα πλάνα τους, δηλαδή τους Χάρι Κέιν και Ρομπέρτο Φιρμίνο.
Η Τότεναμ ξεκίνησε με τους Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Φερτόνχεν, Ρόουζ, Σισοκό, Γουίνκς, Άλι, Έρικσεν, Σον και Κέιν, ενώ αναπληρωματικοί ήταν οι Γκατσανίγκα, Φορμ, Σάντσες, Φόιτ, Ντέιβις, Οριέ, Ντάιερ, Γουόκερ-Πίτερς, Γουανιάμα, Μόουρα, Λαμέλα και Γιορέντε.
Από την άλλη μεριά, η Λίβερπουλ είχε στην ενδεκάδα της τους εξής έντεκα: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο, Σαλάχ, Φιρμίνο και Μανέ, με τους Μινιολέ, Λόβρεν, Μίλνερ, Γκόμες, Στάριτζ, Μορένο, Λαλάνα, Τσάμπερλεϊν, Σακίρι, Μπρούστερ, Οριγκί και Κέλεχερ να βρίσκονται στον πάγκο.
Το ματς άρχισε με γκολ
Ο τελικός ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη Λίβερπουλ, καθώς μόλις στα πρώτα δευτερόλεπτα από τη σέντρα, ο Σισοκό έκανε χέρι εντός περιοχής της Τότεναμ σε προσπάθεια του Μανέ και ο Σαλάχ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και δεν λάθεψε. Μόλις στο δεύτερο λεπτό, λοιπόν, έγινε το 0-1 για τους τυπικά φιλοξενούμενους «κόκκινους», δίνοντας από πολύ νωρίς μια άλλη τροπή στο ματς.
Στο 20′ ήρθε και η πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του Ποτσετίνο, όταν στην κάθετη μπαλιά του Έρικσεν για τον Σον, παρενέβη και έδιωξε ο Χέντερσον. Η τυπικά γηπεδούχους ομάδα του Λονδίνου ήταν φλύαρη στο πρώτο μέρος, ενώ το σύνολο του Κλοπ έβγαινε στην κόντρα απειλητικά, έστω κι αν δεν δημιούργησε τόσες ευκαιρίες.
Η επόμενη καλή φάση άργησε αρκετά και ήρθε στο 38′, σε μια αντεπίθεση των «κόκκινων», όταν ο Ρόμπερτσον έκανε ένα ευθύβολο δυνατό σουτ και ανάγκασε τον Γιορίς να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Αυτή ήταν και η ευκαιρία με την οποία οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, σε ένα κακό πρώτο μέρος.
Πολύ καλύτερο δεύτερο μέρος, το «καθάρισε» ο Οριγκί
Στο δεύτερο ημίχρονο η Τότεναμ μπήκε καλύτερα και φάνηκαν να το πιστεύουν περισσότερο. Όσο για τη Λίβερπουλ, έκανε νωρίς την πρώτη της αλλαγή, με τον φανερά όχι και τόσο έτοιμο Φιρμίνο να δίνει τη θέση του στον Οριγκί. Στη συνέχεια και ο Βαϊνάλντουμ παραχώρησε τη θέση του στον Μίλνερ. Λίγο πιο πριν, ο Άλι στο 56′ δεν έκανε καλή επιλογή στο σουτ του και η μπάλα κόντραρε στον Αλεξάντερ-Άρνολντ.
Στο 66′ μπήκε στο ματς ο ήρωας του Αμστερνταμ Λούκας Μόουρα, ωστόσο και εκείνος δεν μπόρεσε να βοηθήσει αρχικά να αλλάξει δραματικά η μορφή του παιχνιδιού. Η ομάδα του Κλοπ, μάλιστα, έφτασε κοντά στο 2-0 με την έμπνευση του Μανέ, που έκανε χώρο για τον Μίλνερ, το σουτ του οποίου πέρασε ξυστά από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γιορίς. Στο 73′ το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Άλι μέσα στην περιοχή κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Άλισον και από εκεί άρχισε να βγάζει ο Βραζιλιάνος την κλάση του.
Ο πορτιέρε των «κόκκινων» απέκρουσε το σουτ του Σον στο 80′, απέκρουσε το σουτ του Μόουρα δευτερόλεπτα αργότερα, έβγαλε το πολύ ωραίο φάουλ του Ερικσεν στο 85′ και τελικά έδωσε το έναυσμα στην ομάδα του να ψάξει και να βρει το δεύτερο γκολ, που θα της έδινε και το τρόπαιο. Το πανηγύρισε δύο λεπτά αργότερα, στο 87′ με το διαγώνιο σουτ του Οριζί. Του ανθρώπου που πέτυχε το τρίτο του γκολ στη φετινή διοργάνωση, όλα στα κρίσιμα παιχνίδια, στον επαναληπτικό με την Μπαρτσελόνα και στον τελικό.
Τότεναμ (Μ. Ποτσετίνο): Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ. Βερτόνγκεν, Ρόουζ, Σισοκό (74’ Ντάιερ), Γουίνκς (66’ Μόουρα), Άλι (81’ Γιορέντε), Έρικσεν, Σον, Κέιν
Λίβερπουλ (Γ. Κλοπ): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ (62’ Μίλνερ), Σαλάχ, Φιρμίνο (58’ Οριγκί), Μανέ (90’ Γκόμεζ)
Διαιτητής: Ντ. Σκόμινα (Σλοβενία).