Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Εφές Αναντολού στην Κωνσταντινούπολη για την 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, το νέο μεγάλο «αστέρι» των Τούρκων, Τζόρνταν Φάρμαρ, έπλεξε το εγκώμιο των «ερυθρολεύκων» και εξήρε την λογική της διοίκησης τους που κατάφερε να κρατήσει τον ίδιο κορμό μετά την εκπληκτική περυσινή σεζόν.

Ο Αμερικανός γκαρντ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «eurohoops.net» αναφέρθηκε στην δική του απόφαση να έρθει στην Ευρώπη, αρχικά για την Μακάμπι την περασμένη σεζόν και φέτος με την Εφές, μετά από καλές σεζόν στο ΝΒΑ και τους Λέικερς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τζόρνταν Φάρμαρ:

-Πώς είναι μέχρι τώρα η εμπειρία σου στην Τουρκία; Τι σου αρέσει στη χώρα και την ομάδα και τι δεν… σου αρέσει τόσο; Μήπως η κίνηση στους δρόμους;

«Η εμπειρία μου μέχρι τώρα από την Τουρκία είναι υπέροχη! Η Κωνσταντινούπολη είναι όμορφη πόλη και οι συμπαίκτες μου σπουδαίοι. Οι προσδοκίες γύρω από μας είναι υψηλές και κοιτάζω την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Αυτό που ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω είναι η κίνηση στους δρόμους! Είναι, όντως, τρελό αυτό που συμβαίνει!»

-Πόσο εύκολο είναι να μην έχεις άγχος όταν όλοι περιμένουν από την ομάδα σου τουλάχιστον την πρόκριση στο φάιναλ φορ και την παρουσία στους τελικούς της TBL;

«Είναι πάντα καλό να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, ιδίως όταν πιστεύεις πως μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτές. Όταν όλοι περιμένουν από σένα να πετύχεις πρέπει να είσαι έτοιμος κάθε μέρα. Μου αρέσει αυτή η κατάσταση»

-Πιστεύεις ότι το ευρωπαϊκό στιλ μπάσκετ σου ταιριάζει περισσότερο;

«Δεν θα έλεγα ότι το ευρωπαϊκό στιλ μπάσκετ μου ταιριάζει περισσότερο, αλλά ότι δουλεύω για να προσαρμοστώ. Είναι πολύ διαφορετικό από ότι στο ΝΒΑ, αλλά το επίπεδο μπάσκετ είναι πολύ υψηλό»

-Αν είχες την ευκαιρία, θα έμενες στην Μακάμπι μέχρι το τέλος της σεζόν πέρυσι;

«Αγαπάω την εμπειρία που είχα στην Μακάμπι την περσινή σεζόν. Ήταν από τις κορυφαίες μου μπασκετικές στιγμές. Τα πάντα εκεί ήταν όμορφα, από την συνεργασία μου με τον κόουτς Μπλατ, μέχρι τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο της ομάδας. Όλα ήταν απίθανα. Το πόσο καλά πέρασα εκεί, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου να επιστρέψω στην Ευρώπη. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει στην Μακάμπι, αν έμενα για όλο το υπόλοιπο της σεζόν»

-Ήταν η Μακάμπι η βασική σου επιλογή από την στιγμή που προέκυψε το λοκ – άουτ;

«Την περίοδο του λοκ – άουτ η Μακάμπι ήταν η πρώτη μου επιλογή. Συζητήσαμε για να δούμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Ήξερα πως κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν θα προκύψει πάλι το ΝΒΑ, έτσι ήθελα μια εμπειρία ζωής, περισσότερο από απλά μια μπασκετική εμπειρία. Δεν σκέφτηκα να παίξω κάπου αλλού στην Ευρώπη!»

-Μπορείς να μας πεις λίγο για το background που υπάρχει στην καριέρα σου; Κέρδισες σημαντικές διακρίσεις στο high school και στην κολεγιακή σου καριέρα, επιλέχθηκες στο ντραφτ από τους Λέικερς (νούμερο 26) και κατέκτησες με αυτούς 2 πρωταθλήματα!

«Η ζωή μου και η καριέρα μου μέχρι τώρα θα έλεγα ότι έχουν πάει απρόσμενα, απερίγραπτα καλά για μένα! Μεγαλώνοντας στο Λος Άντζελες, είχα την ευκαιρία να παίξω για το UCLA και το να γίνω παίκτης των Λέικερς και να κερδίσω δύο πρωταθλήματα, είναι κάτι ανεκτίμητο για μέρα, αλλά και για οποιονδήποτε το ζήσει. Κέρδισα τόσα πολλά από όλο αυτό, που θεωρώ ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος. Ήταν ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα»

-Έπαιξες μαζί με τον Κόμπε, αλλά και με τον Πάρκερ και στο Λος Άντζελες πήρες δύο τίτλους. Τι θυμάσαι από όλα αυτά και που βρίσκονται τα… δαχτυλίδια σου;

«Ναι, έπαιξα μαζί και με τον Κόμπε Μπράιαντ και με τον Σμους Πάρκερ. Είχα καλές εμπειρίες και με τους δυο. Φυσικά, με τον Κόμπε παίξαμε μαζί πολύ περισσότερο χρόνο μαζί και κερδίσαμε τίτλους. Τα δαχτυλίδια από τα πρωταθλήματα βρίσκονται αυτή την στιγμή σπίτι μου, στο συρτάρι μου, στις μικρές ειδικές τους θήκες!»

-Μπορείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Πάρκερ ότι ο Κόμπε είναι μεγάλος παίκτης, αλλά όχι τόσο καλός συμπαίκτης και την απάντηση του Μπράιαντ ότι προτιμάει να είναι καλός ηγέτης από ότι ένας καλός συμπαίκτης;

«Όπως είπα πριν, πέρασα τέλεια, παίζοντας μαζί με τον Κόμπε. Γίναμε φίλοι εντός και εκτός παρκέ και η σχέση μας είναι πολύ καλή ακόμα και τώρα. Μερικές φορές δεν έχεις πάντα την καλύτερη σχέση με αυτούς με τους οποίους παίζεις μαζί, αλλά έτσι είναι η φύση της δουλειάς μας. Ξέρω και καταλαβαίνω πως ο Κόμπε θέλει να κερδίζει και μπορεί να κάνει ότι χρειαστεί για να τα καταφέρει»

-Συμφωνείς ότι οι Λέικερς είναι το φαβορί για τον φετινό τίτλο, μετά τις προσθήκες του Χάουαρντ και του Νας;

«Δεν είμαι σίγουρος για το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο στο ΝΒΑ την σεζόν που έρχεται. Η Λέικερς θα έχουν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά δεν μετράει μόνο ποιους παίκτες διαθέτεις στο ρόστερ σου. Πρέπει να βγεις στο γήπεδο, να παίξεις και να κερδίσεις την τιμή να είσαι ο… πρωταθλητής!»

-Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες από την εποχή στο γυμνάσιο μέχρι και την περσινή σεζόν;

«Ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα από το γυμνάσιο, ήταν ο Τζος Σιπ! Μοιραζόμασταν το ίδιο δωμάτιο στο κολέγιο και γίναμε οι καλύτεροι φίλοι. Έχουμε βρει τον τρόπο για να παίζουμε καλά μαζί!»

-Είναι ακόμα νωρίς, αλλά μπορείς να μας πεις ποιες ομάδες θεωρείς πως είναι φαβορί για το φάιναλ φορ με βάση τα ρόστερ που διαθέτουν;

«Δεν γνωρίζω καλά όλες τις ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα για να μπορώ να πω ποιοι θα βρίσκονται στο φάιναλ φορ φέτος. Ξέρω πως είναι λίγες οι ομάδες που έμειναν ίδιες και πως οι περισσότερες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η διοργάνωση. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό κομμάτι!»

-Παίζετε με τον Ολυμπιακό, που είναι πρωταθλητής Ευρώπης και έχει τον ίδιο κορμό. Πως βλέπεις αυτό το ματς; Καλύτερα για σας που γίνεται τώρα, υπό την έννοια ότι η ελληνική ομάδα έχει λιγότερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια της;

«Ο Ολυμπιακός είναι σπουδαία ομάδα και το απέδειξαν την περσινή σεζόν κερδίζοντας τα… πάντα! Μου αρέσει όταν οι ομάδες κρατάνε τους ίδιους παίκτες πολύ καιρό μαζί. Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποκτήσεις διάρκεια και σταθερότητα. Εμείς, έχουμε αρκετούς νέους παίκτες, που ακόμα μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο. Γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα και προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας»

-Τι προτιμάς στην ομάδα σου; Περισσότερα χρήματα για το ρόστερ, να είναι το εμείς πάνω από το… εγώ, να υπάρχουν ξεκάθαροι και ταιριαστοί ρόλοι;

«Για να φτιάξεις μια σπουδαία ομάδα, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει πάντα να καταφέρνεις να κάνεις τους παίκτες να παίζουν χωρίς εγωισμό και να βάζουν πάνω από όλα ομάδα. Όλοι, όμως, πρέπει να γνωρίζουν τους ρόλους τους και να ανταποκρίνονται σωστά σε αυτούς. Μπορεί κάποιος παίκτης με αυτό τον τρόπο να μην πιστώνεται την προσφορά που πραγματικά μπορεί να έχει, αλλά όλοι έτσι γίνονται πολύ σημαντικοί για να φτάσει μια ομάδα στην επιτυχία και την επίτευξη των στόχων της».

Πηγή: sport-fm.gr