Η πρώτη μάχη των τελικών της Α1 τελείωσε, αλλά όχι ο «πόλεμος» για το πρωτάθλημα. Ικανοποίηση και χαμηλοί τόνοι στον Ολυμπιακό για το χθεσινό 1-0, αλλά και αποφασιστικότητα για το 2-0. Πού ποντάρει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς για να ζευγαρώσει η ομάδα του τις νίκες και η ανησυχία για το ΣΕΦ εν όψει Κυριακής. Προβληματισμένοι, αλλά και πεισμωμένοι για την ισοφάριση στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Πού ζητεί βελτίωση ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για το παιχνίδι της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ και τη συνέχεια των αγώνων.

Ακόμη δεν έκανε τίποτα
Σαν να μην… έγινε ποτέ είναι ήδη για τον Ολυμπιακό το χθεσινό παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιλαμβάνονται πως έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως χρειάζονται άλλα δύο για να φτάσουν στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην κορυφή της Α1 μετά από 15 χρόνια. Παρότι ως επί το πλείστον νεαροί σε ηλικία και «άγουροι» σε τέτοια παιχνίδια, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετωπίζουν με τη δέουσα συγκέντρωση τη συνέχεια της σειράς των τελικών αποφεύγοντας τον ενθουσιασμό και τα μεγάλα λόγια.

Το ματς της ερχόμενης Πέμπτης δεν αντιμετωπίζει με την άνεση που εξασφαλίζει το πλεονέκτημα έδρας. Μπορεί ο Ολυμπιακός να υπερασπίστηκε στο πλεονέκτημά του στον πρώτο τελικό, κάτι που δεν είχε καταφέρει το 2009 και το 2011, ωστόσο δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να φτάσει στο 2-0 να πάει χαμένη. Έχοντας την αίσθηση της υπεροχής και θέλοντας να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ψυχολογία των αντιπάλων, οι Πειραιώτες στοχεύουν στο δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για το πρωτάθλημα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει πολλούς λόγους να αισιοδοξεί για τη συνέχεια. Η πολύ πιθανή επάνοδος του Έισι Λο, που ξεπερνά το διάστρεμμά του, αλλά και η προσδοκώμενη αγωνιστική άνοδος του Βασίλη Σπανούλη (δύσκολα μπορεί να κάνει χειρότερη εμφάνιση από τα 1/9 σουτ και τα 5 λάθη του χθεσινού αγώνα) είναι δύο από αυτούς. Ο Σέρβος κόουτς θα ποντάρει ξανά στην υπεροχή της ομάδας του σε αποθέματα ενέργειας, που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότερη άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ και ταχύτητα στην επίθεση.

Σε ό,τι αφορά στο τρίτο ματς της σειράς που θα γίνει την Κυριακή στο ΣΕΦ και την ανησυχία για τη διεξαγωγή του λόγω της απειλής των υπαλλήλων του γηπέδου για επίσχεση εργασίας λόγω οφειλών απέναντί τους, από πλευράς ΚΑΕ Ολυμπιακός δίνονται διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και το παιχνίδι θα γίνει κανονικά.

Όλα για την ισοφάριση
Η απογοήτευση ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων στις τάξεις του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» έχασαν την ευκαιρία να σπάσουν την έδρα του αντιπάλου, αλλά γνωρίζουν πως θα έχουν τουλάχιστον άλλη μία τέτοια, αρκεί να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ΟΑΚΑ την Πέμπτη κι εν συνεχεία την επόμενη Τετάρτη. Σύμμαχός τους η παράδοση, καθώς δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε σειρά τελικών από τον «αιώνιο» αντίπαλο στο συγκεκριμένο γήπεδο και η μοναδική τους εντός έδρας ήττα σε τελικούς από τον Ολυμπιακό ήταν το 1993 στη Γλυφάδα. Επειδή όμως οι παραδόσεις δεν παίζουν μπάσκετ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γνωρίζει καλύτερα από όλους πως θα χρειαστεί η ομάδα του να αποδώσει πολύ καλύτερα για να φτάσει κατ’ αρχάς στο 1-1 κι εν συνεχεία στη διατήρηση των κεκτημένων.

Πρώτος και μεγαλύτερος πονοκέφαλος; Ο έλεγχος των ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός είχε 27 έναντι 36 των αντιπάλων του χθες στο ΣΕΦ, πράγμα που μεταφράζεται σε περισσότερες κατοχές και δεύτερες ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό. Ανάλογο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και στον τελικό του Κυπέλλου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υπερείχαν και πάλι με 37 ριμπάουντ έναντι 25. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο τομέας που χρήζει βελτίωσης. Οι 84 πόντοι-που μπορούσαν να ήταν περισσότεροι αν οι γηπεδούχοι δεν είχαν 16 χαμένες βολές-και τα ποσοστά του αντιπάλου (20/32 δίποντα, 8/20 τρίποντα) μαρτυρούν προβληματική αμυντική λειτουργία. Παράλληλα ο «Ζοτς» περιμένει περισσότερη συμμετοχή από άλλους παίκτες στο επιθετικό κομμάτι, ειδικότερα τους Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους και Καλάθη, που έμειναν στα ρηχά, όπως και περισσότερη αθόρυβη δουλειά από Καϊμακόγλου, Σάτο, Μάριτς και Τσαρτσαρή.

Πέραν όλων των αγωνιστικών ζητημάτων, στο «τριφύλλι» περιμένουν κατάμεστο ΟΑΚΑ παρά το εργάσιμο της ημέρας και την απογευματινή ώρα διεξαγωγής του ματς, καθώς επίσης και κόσμια συμπεριφορά, ειδικά μετά την καλή ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ (όπου πέρα από κάποιες κροτίδες, λέιζερ και συνθήματα, δεν υπήρξαν παρατράγουδα). Η διάθεση των εισιτηρίων άρχισε από χθες και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη από το PAO Shop της Νέας Ερυθραίας, ενώ όσα απομείνουν θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη στα εκδοτήρια.

Πηγή: sport-fm.gr