Η φάση με τον Βαρέλα στο 90ο λεπτό του ντέρμπι «δικεφάλων» στην Τούμπα, μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, μπορεί να φέρει μέχρι και την καταστροφή. Όχι για τους γηπεδούχους ή τους φιλοξενούμενους, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Τα όσα ακολούθησαν, το έκαναν ακόμη μια φορά… διάσημο -για λάθος λόγους-, με τη FIFA να έρχεται στη χώρα μας, προκειμένου να συμβουλεύσει τους εμπλεκόμενους με το λαοφιλέστερο άθλημα, ώστε να βρεθεί μια «ασυμβίβαστη και ισχυρή προσέγγιση στην προσπάθεια εξολόθρευσης όλων των μορφών βίαιων πράξεων», σε αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε συνεννόηση με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες, με το μήνυμα να περνάει από τα πλέον επίσημα χείλη. Όπως αυτά του Γιώργου Βασιλειάδη, που σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημείωσε με δηλώσεις του ότι «ένα μεγάλο Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ίσως είναι λύση». Επίσης, κάτι τέτοιο δεν απέκλεισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας στην Ελλάδα, Χέρμπερτ Χούμπελ. «Το Grexit που έμοιαζε μακρινό δεν είναι πια τόσο μακρινό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο», υπογράμμισε. Σήμερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε ξανά σε ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας ότι «η Δαμόκλειος Σπάθη του επικρέμεται πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο». Όμως, τι σημαίνει στην ουσία μια έξοδος από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των ελληνικών συλλόγων; Και πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Οι ευρωπαϊκές στολές στις… ντουλάπες
Η πρώτη επίπτωση από ένα ενδεχόμενο Grexit θα είναι στις ίδιες τις ομάδες και ειδικά στις μεγάλες του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων εξασφαλίζουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Η μη συμμετοχή σε Champions League και Europa League θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Εκτός από τη φθορά στο πρεστίζ, θα φέρει και πτώση στο ranking της UEFA. Ο αποκλεισμός, ακόμα και για μια σεζόν, θα σημαίνει 0 βαθμούς στη συγκομιδή της χώρας και δύσκολη επιστροφή, όταν αυτή θα έρθει. Οι ελληνικές ομάδες θα κληθούν να καλύψουν ένα σημαντικό χάντικαπ για χρόνια, καθώς το «μηδέν» αυτό θα τις ακολουθεί για πέντε σεζόν και θα κάνει δύσκολο το έργο τους για είσοδο στη φάση των ομίλων σε βάθος χρόνου.
Πολλές απώλειες σε έσοδα
Μεγάλο μέρος των εσόδων για τις εύρωστες ελληνικές ομάδες έρχεται από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη φετινή του συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, ο Ολυμπιακός καρπώθηκε παραπάνω από 25 εκατ. ευρώ, κι ας μην στέφθηκε με επιτυχία η πορεία του στη διοργάνωση, ενώ η ΑΕΚ, φτάνοντας στους «32» του Europa League αποκόμισε οικονομικό όφελος γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά, με άλλα λόγια, θα αποτελούν μια ωραία μακρινή ανάμνηση…
Οικονομικός μαρασμός συλλόγων
Αυτομάτως, οικονομικός αντίκτυπος θα υπάρχει και στο εσωτερικό. Ήδη εδώ και λίγο καιρό φαίνεται να πηγαίνει… περίπατο το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με τις ΠΑΕ να υπογράφουν ξεχωριστές συμφωνίες, που για κάποιες τα χρήματα θα είναι σαφώς λιγότερα. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, το «ψαλίδι» θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Επίσης, οι χορηγοί θα γυρίσουν την πλάτη στις ομάδες, οπότε τα έσοδά τους θα είναι ακόμη πιο πενιχρά. Άλλωστε, σε μια ελεύθερη αγορά, ποιος θα ήθελε να επενδύσει σε ένα προϊόν που δεν θα του αποφέρει κέρδη; Παράλληλα η Ελλάδα θα τεθεί εκτός όλων των διεθνών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, που αυτήν τη στιγμή είναι σε ισχύ. Έτσι, αρκετά σωματεία αναμένεται ότι δεν θα αντέξουν τους κλυδωνισμούς από αυτό το σκηνικό και θα έχουμε και στη Super League μια εικόνα ανάλογη της τρέχουσας Football League, από την οποία ήδη αποχώρησαν Αχαρναϊκός και Βέροια, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι…
Πιθανό τέλος και για την εθνική ομάδα
Ένα σημαντικό πλήγμα σε περίπτωση… απομόνωσης από FIFA και UEFA, θα έρθει στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία 14 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004, στην ακραία περίπτωση δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει σε καμία διοργάνωση (Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό Κύπελλο, όπως και στα προκριματικά τους). Επειδή σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής πλευράς με τις Συνομοσπονδίες, ίσως η «γαλανόλευκη» να παίζει κανονικά, αλλά σίγουρα με παίκτες που -εκτός όσων αγωνίζονται στο εξωτερικό- δεν θα έχουν πλέον διεθνείς παραστάσεις.
Ρόστερ με Έλληνες παίκτες και ξένους β’ και γ’ διαλογής
Η πιθανή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν ένα από τα κίνητρα που είχαν ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό, για να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Εάν αυτό το κίνητρο δεν υπάρχει, είναι δεδομένο ότι καλούς παίκτες από το εξωτερικό δύσκολα θα βλέπουμε στα γήπεδά μας. Όσοι προτιμήσουν τη Super League θα είναι από… τα κάτω ράφια και με συμβόλαια προφανώς μικρότερα από τα σημερινά. Βεβαίως, θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά με αυτές τις συνθήκες δεν είναι σίγουρο ότι θα αναπτυχθεί το ταλέντο τους. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και οι δομές για να βοηθηθούν σε μια τέτοια περίπτωση…
Οι καλύτεροι θα φεύγουν στο εξωτερικό
Ακόμη, πάντως, και μέσα από αυτές τις συνθήκες να μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να αναδείξει τα εγχώρια ταλέντα του, είναι σίγουρο ότι αυτά δεν θα μείνουν για πολύ στα μέρη μας. Το να μην αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις, σε ομάδες που δεν θα μπορούν να τους προσφέρουν υψηλά συμβόλαια, σημαίνει ότι θα αναζητήσουν την τύχη τους εκτός συνόρων. Μάλιστα, δεν θα υπάρχουν και περήφανες πωλήσεις, όπως αυτή του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν, καθώς οι τιμές των Ελλήνων παικτών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο θα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Ούτε για φιλικό εκτός συνόρων
Το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει η συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο που αυτές κάνουν προετοιμασία. Ποιος ο λόγος να πηγαίνουν π.χ. σε Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, ακόμη και στη Βουλγαρία για το βασικό στάδιο πριν την έναρξη της σεζόν, αφού δεν θα έχουν αντιπάλους από το εξωτερικό; Όλα τα παραπάνω, τα γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουν να βρουν τη λύση στις παθογένειές του, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, που δεν πρόκειται να τα λύσει όλα. Ωστόσο, ένα προβληματικό αντικείμενο, σε σχέση με ένα κατεστραμμένο, έχουν μεγάλη διαφορά… Εννοείται ότι η φάση με τον Βαρέλα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ως φάση αυτή καθαυτή, δεν είναι εκείνη που καταστρέφει το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο εδώ και χρόνια -για πολλούς και διάφορους λόγους- πλήττεται από τους υπεύθυνους του αθλήματος (αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που οπαδοί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού συνυπήρχαν στις εξέδρες του ίδιου γηπέδου;), αλλά φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και ευθύνη σε αυτό έχουν όλοι, είτε έχουν εμπλακεί στο ποδόσφαιρο ως παράγοντες, είτε ως διοικήσεις αρμόδιων οργάνων…