Η Εθνική έχει φουλάρει τις μηχανές και παίζει στο φουλ αποδίδοντας ποιοτικό μπάσκετ. Για άλλο ένα βράδυ η «επίσημη αγαπημένη» είχε υψηλή παραγωγικότητα χωρίς να δεχθεί πολλούς πόντους με φοβερό πλουραλισμό.

Είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και η τελική συγκομιδή των 23 ασίστ δείχνει την ομαδικότητα και το υψηλό επίπεδο συνεργασιών παρά το γεγονός πως απέχουμε περίπου δέκα μέρες από το πρώτο τζάμπολ του Μουντομπάσκετ. Και όπως και να το κάνουμε, η Σλοβενία εμφανίστηκε πολύ πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τον Καναδά στην πρεμιέρα του «Ακρόπολις».

Στα πρώτα λεπτά έμοιαζε σαν να μην έπαιζαν πέντε εναντίον πέντε, αλλά μονό ο Σχορτσιανίτης απέναντι στον Βίντμαρ. Και στις δυο ρακέτες η μπάλα περνούσε συνεχώς στο «ζωγραφιστό» με τον «Σόφο» να κερδίζει κατά κράτος τον Σλοβένο. Ο Βίντμαρ πέτυχε έξι πόντους σε τρία λεπτά (όλους της ομάδας του μέχρι τότε), αλλά ο Σχορτσιανίτης κέρδισε τα τρία φάουλ του (7-6, 4’) και του… έδειξε γρήγορα το δρόμο για τον πάγκο.

Το πεδίο δράσης πια για τον σέντερ της Μακάμπι ήταν ελεύθερο και έτσι έφθασε γρήγορα τους 10 πόντους οδηγώντας την Εθνική μπροστά στο σκορ (14-8, 7’). Οι Σλοβένοι κατάφεραν να μέσα στο παιχνίδι μέχρι το 8’ (21-18) κυρίως χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ τους.

Η Εθνική όμως, πάτησε γκάζι με την είσοδο του Καλάθη στην περιφέρεια και των Πρίντεζη, Τσαρτσαρή στη φροντ λάιν. Οι διεθνείς έτρεξαν σερί 25-2 σε ένα μαγικό δεκάλεπτο. Ο ένας αιφνιδιασμός διαδεχόταν τον άλλο μετά από καλές άμυνες και οι λέιζερ πάσες (στο ημίχρονο οι διεθνείς είχαν 16 ασίστ) των Καλάθη, Σπανούλη, Διαμαντίδη έφθασαν τη διαφορά στο +30 (53-23) στο 19’.
Η μέγιστη διαφορά σημειώθηκε στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τρίποντο του Σπανούλη (+32, 58-26) και διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου με την «επίσημη αγαπημένη» να επιδεικνύει αξιόλογη συνέπεια κυρίως στο επιθετικό κομμάτι με συνεχές run ‘n gun.

Οι Σλοβένοι αντέδρασαν με πρωταγωνιστή τον Σλόκαρ και με σερί 11-0 μείωσαν σε 63-44. Ο Τσαρτσαρής δεν το άφησε έτσι όμως. Πήρε προσπάθειες μέσα και έξω από το καλάθι και οκτώ σερί πόντους του ανέβηκε και πάλι η διαφορά πολύ ψηλά (+24, 70-46, 28’).

Ο Καλάθης συνέχισε σε υψηλούς ρυθμούς και με τη βοήθεια του Ζήση στον περιφέρεια βοήθησαν για να μην φανεί στο παραμικρό ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης ο Γιόνας Καζλάουσκας θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής στους Παπανικολάου, Βουγιούκα και Καϊμακόγλου.

Η διαφορά κυμάνθηκε μέχρι τέλους γύρω από τους 30 πόντους σε ένα παιχνίδι που μόνο στα τελευταία του λεπτά έπεσε ο ρυθμός, αφού οι παίκτες με μικρό χρόνο συμμετοχής δεν έδειξαν πολλά πράγματα. Εν τέλει, με 10-0 σερί των Σλοβένων η τιμή της διαφοράς κατέβηκε στο +24 (96-72).

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 58-26, 79-48, 96-72

Πηγή: gazzetta.gr