Ήταν ένα ματς που έμοιαζε… φωτοτυπία με εκείνο της Μόσχας. Ίδιο παγωμένο σκηνικό, ίδιος ο σκόρερ, ίδιο το αποτέλεσμα. Κι αν δεν είχε το ίδιο δράμα με το «Λουζνίκι» ως προς την αποβολή του Μέγερι, το πέναλτι και την απόκρουση του Κάρολ, το διακύβευμα ήταν το ίδιο.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε για πρώτη φορά τρίτη εκτός έδρας νίκη την ίδια χρονιά στην Ευρώπη. Αυτό το τρίτο στη σειρά «διπλό» τον φέρνει κοντά στην τρίτη παρουσία στην ιστορία του στους «8» ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου. Το Γιουρόπα Λιγκ (πρώην ΟΥΕΦΑ) θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά το Κυπελλούχων (1992/93) και το Τσάμπιονς Λιγκ (1998/99) που (πιθανότατα) θα περάσει η ομάδα του Πειραιά. Και τα τρία «0-1» ήρθαν με γκολ στο δεύτερο μέρος. Ο αριθμός «3» λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί ο τυχερός του φετινού Ολυμπιακού.

Πάντως, το σημαντικότερο από όλα είναι η εικόνα μέσα στο γήπεδο. Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να ήταν από τα πιο μέτρια της περιόδου (ασύνδετος, δίχως νεύρο και με αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ο Ολυμπιακός) όμως στο δεύτερο άλλαξαν τα πάντα. Ο φετινός Ολυμπιακός έδειξε και πάλι ότι έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις συνθήκες κάθε αγώνα και να βελτιώνεται διαρκώς. Διαφορετική και πιο αποφασιστική η ομάδα του Βαλβέρδε πήρε εκείνη τον έλεγχο του ματς. Με άξονα τους καταπληκτικούς Παπαδόπουλο και Μέλμπεργκ, σούπερ τους Ορμπάιθ και Μανιάτη, αλλά κυρίως με το μυαλωμένο παιχνίδι του Φουστέρ, ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι έπρεπε για να φύγει νικητής από το Χάρκοβο.

Ο Ισπανός επιθετικός πιστώνεται και πάλι ένα χρυσό γκολ και αποδεικνύει τη μεγάλη του χρησιμότητα μέσα στο γήπεδο. Από τη στιγμή που Τοροσίδης και Μαρκάνο έκλεισαν πιο κοντά στα στόπερ, η Μέταλιστ έχασε τους χώρους που έβρισκε στην αρχή του αγώνα με αποτέλεσμα ο Μέγερι να περάσει ένα ήσυχο δεύτερο μέρος. Αν μάλιστα κάποια στιγμή ο Τζεμπούρ μάθει να είναι πιο ομαδικός, ο Ολυμπιακός θα βγάλει κι άλλα γκολ σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Αλγερινός όμως προτίμησε το ανούσιο σόλο με συνέπεια να χάσει την μπάλα και η ομάδα του να φάει τη μοναδική μεγάλη φάση. Αυτό θα ήταν ένα σκληρό μάθημα για τους Πειραιώτες και είναι σίγουρο ότι ο Βαλβέρδε θα δείχνει αυτό το λάθος ως παράδειγμα προς αποφυγή στους παίκτες του για τα επόμενα παιχνίδια. Ο Βάσκος τεχνικός έκανε σωστές κινήσεις όταν έπρεπε από τον πάγκο. Με τον Μοντέστο αντί του Μακούν τη στιγμή που είχε αυξήσει την πίεση η Μέταλιστ ο Ολυμπιακός κλείδωσε τη νίκη και την έβαλε στο αεροπλάνο για την επιστροφή όταν ήρθε και η αποβολή του Εντμαρ.

Είναι κλασικό κλισέ στο ποδόσφαιρο: το πρώτο παιχνίδι είναι μόνο το πρώτο ημίχρονο στα διπλά νοκ άουτ παιχνίδια. Με τον Ολυμπιακό να έχει στα χέρια του αυτό το 1-0 η αίσθηση πάντως είναι ότι στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Είναι μια αίσθηση που δεν προκύπτει απλά από τη δύναμη της έδρας, αλλά από την εξαιρετική εικόνα (με εξαίρεση το πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ) που έχει βγάλει σε όλα τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια για φέτος η ομάδα του Πειραιά.

Πηγή: sport-fm.gr