Φτωχό σε χρώματα, με το μπλε να δεσπόζει, αλλά πλούσιο σε όλους τους υπόλοιπους τομείς προμηνύεται το ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ ανάμεσα στην Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς και τη Μάντσεστερ Σίτι του Σεΐχη Μανσούρ. Το england365.gr σας εξηγεί πώς ξεκίνησε και ποιος προπορεύεται στο κυνηγητό των δύο συλλόγων.

Το ξεκίνημα

Η πορεία των ομάδων μέχρι το 2000 είναι παρόμοια. Σε 100 περίπου χρόνια ιστορίας οι δύο αντίπαλοι είχαν να επιδείξουν πάνω κάτω τα ίδια τρόπαια. Η Σίτι είχε δύο Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και ένα Ουέφα. Η Τσέλσι ένα Πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και δύο Ουέφα. Τη δεκαετία του 1990 η Τσέλσι άρχιζε να ανεβαίνει ενώ οι «πολίτες» ανεβοκατέβαιναν σαν ασανσέρ τις κατηγορίες φτάνοντας ακόμη και στην τρίτη! Ήταν πάντως η τελευταία φορά που πήγαν εκεί κάτω. Ίσως να τους συντάραξε το γεγονός, ίσως να πήρανε και φόρα, πάντως από εκείνη τη στιγμή και μετά βλέπουν συνέχεια προς τα πάνω.

Τρόπαια Ομάδων ως το 2000

 

Πρωταθλήματα

Κύπελλα

Λιγκ Καπ

UEFA

Μαν.Σίτι

2

4

2

1

Τσέλσι

1

3

2

2

Η αλλαγή επιπέδου

Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε; Τι έδωσε στις δύο ομάδες ένα ξεπέταγμα προς την κορυφή; Συνήθως ήταν η Τσέλσι αυτή που ακολουθούσε. Αφού η Σίτι πήρε το τελευταίο της Κύπελλο Αγγλίας το 1969, η Τσέλσι πήρε το πρώτο της το 1970, και όταν η Σίτι πήρε το Ουέφα το 1970, η Τσέλσι ακολούθησε το 1971. Τώρα όμως οι ρόλοι έμοιαζαν να αλλάζουν. Κι αυτό γιατί ήρθε νέο αφεντικό στην Αγγλία. Το 2003 ανέλαβε τις τύχες των Λονδρέζων ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και πλέον το ζευγάρι αντιστράφηκε με τον Ρώσο μεγιστάνα να κάνει παιχνίδι και να αλλάζει στον σύλλογο επίπεδο. Από αγωνιστικής αξίας ανέβηκε γρήγορα στο πρώτο σκαλί και αυτό που έπρεπε να γίνει στη συνέχεια ήταν να αρχίσει να παίρνει ασημικά. Και αν αυτά δεν έχουν τιμή πώλησης τότε αγοράζεις απλά τις πιθανότητες για να τα καταφέρεις ευκολότερα. Τα εκατομμύρια ευρώ έρρεαν άφθονα, ο ένας παίκτης διαδεχόταν τον άλλον και μόλις κάθισε στο τιμόνι και ο Ζοσέ Μουρίνιο η «μπλε» κυριαρχία άρχισε να γράφεται. Τρία Πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και ένας χαμένος τελικός Champions League. Σε εφτά σεζόν η Τσέλσι κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τα τρόπαια που είχε κατακτήσει σε ολόκληρη την ιστορία της μέχρι τότε.

Τρόπαια Ομάδων μέχρι σήμερα

 

Πρωταθλήματα

Κύπελλα

Λιγκ Καπ

UEFA

Τσέλσι

4

6

4

2

Μαν.Σίτι

2

5

2

1

Πορεία καρμπόν

Η Τσέλσι ήταν πια αυτή που οδηγούσε την κόντρα. Όμως για να οδηγείς, σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να σε ακολουθεί, ώστε να συνεχίσεις να τρέχεις. Και η Σίτι το έπραξε. Το 2008 μεγιστάνες από το Άμπου Ντάμπι ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας, γιατί το έργο το είχαν δει. Αυτό που ακολουθούσαν τώρα ήταν τα βήματα του Αμπράμοβιτς περιμένοντας τη δική τους στιγμή. Οι παίκτες έρχονται χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έχει αναλάβει το ρόλο του Μουρίνιο και οι «πολίτες» ανεβαίνουν τα σκαλιά τρέχοντας. Πέρυσι τερμάτισαν τρίτοι στη βαθμολογία και κατέκτησαν το κύπελλο Αγγλίας! Σήκωσαν στα χέρια τους τρόπαιο μετά από δεκαετίες και θέλουν να αποδείξουν τώρα ότι μπορούν να σηκώσουν και το βαρύτιμο της Πρέμιερ Λιγκ.


Σήμερα

Φέτος η Μάντσεστερ Σίτι δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ για την πρόκληση της κορυφής στο πρωτάθλημα. Κορυφή που από το ξεκίνημα της σεζόν δεν έχει αποχωριστεί ποτέ, με το αήττητό της να κρατάει ακόμη, φτάνοντας πλέον στη 15η αγωνιστική. Με Μ.Ο. επίθεσης άνω των τριών γκολ ανά ματς και Μ.Ο. παθητικού λιγότερο από ένα τέρμα ανά αγώνα, γίνεται κατανοητό που οφείλεται όχι μόνο η πρωτοκαθεδρία της αλλά και η διαφορά των δέκα βαθμών από την Τσέλσι!

Οι παίκτες του Αντρέ Βίλας Μπόας φέτος έκαναν ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα στη σεζόν. Ωστόσο οι τελευταίες τους εμφανίσεις τους έχουν ανεβάσει την αυτοπεποίθηση. Με δύο ευρείες και εμφατικές νίκες μπορούν πλέον αν επικρατήσουν της Σίτι να πλησιάσουν στην τριάδα και στην κορυφή, ενώ στην Ευρώπη πέρασαν πρώτοι στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, στη φάση πλέον των «16». Από εκεί που θα απουσιάζει η Σίτι με τους Λονδρέζους να θέλουν να παίξουν και με τη ψυχολογία των αντιπάλων τους, μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις η Τσέλσι έχει 58 νίκες, η Σίτι 45, ενώ 36 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Οι καιροί όμως αλλάζουν και οι «πολίτες» του Μάντσεστερ με τρεις νίκες στα τελευταία τους τέσσερα ματς κόντρα στην ομάδα του Αμπράμοβιτς έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο τους κοιτούν τα μάτια, αλλά αρχίζουν να αντιστρέφουν την κατάσταση.

Πηγή: england365.gr