Συνέντευξη για όλα τα τρέχοντα θέματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport 24 103.3, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να λυθούν τα προβλήματα των ομάδων και να υπάρξει διαφάνεια και ισονομία. Για τον νέο Αθλητικό νόμο επεσήμανε πως «αν όλα πάνε καλά, με μια μίνι διαβούλευση με τους φορείς που εμπλέκονται, θα είμαστε σε θέση να κατεβάσουμε το νομοθέτημα πριν από το καλοκαίρι», ενώ χαρακτήρισε «ατόπημα» τη δήλωση Ζουράρι για τον Ολυμπιακό.

Για τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των «μικρών» και «μεγάλων» ΠΑΕ ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Δεν έχει νόημα να διαψεύσω ούτε να επιβεβαιώσω τη συνάντηση. Κάνουμε τα πάντα για να δούμε τα προβλήματα από όλες τις ομάδες και τις βασικές θέσεις. Εχουμε μπροστά μας το κλείσιμο των διεργασιών και των επεξεργασιών που γίνονται, από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της FIFA και της UEFA. Είναι καλό και πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από συμφωνίες και διαφωνίες, σε αυτή τη χώρα να μπορούμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι και να συζητάμε. Οι συζητήσεις γίνονται, ώστε να συμφωνήσουμε σε τρία ζητήματα από τα 15 ή 20 που υπάρχουν. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τον διαιτητή, έχουμε τη δική μας άποψη και προχωράμε μπροστά. Ομως για κομβικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει διάλογος».

Για τα κομβικά ζητήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αν ήταν ένα και δύο τα προβλήματα, θα ήταν καλά. Από τα πιο σύνθετα είναι η διοίκηση της ομοσπονδίας, ο τρόπος λειτουργίας διαιτησίας, οι οικονομικοί έλεγχοι και η βιωσιμότητα των εταιριών, ο τρόπος λειτουργίας των εταιριών, μέχρι τα πιο απλά, που μας κάνουν τριτοκοσμική χώρα, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα γήπεδα, οι τουαλέτες και η υγιεινή, θέματα ασφαλείας. Είναι ευρύτατη γκάμα προβλημάτων, δεν έχουμε λύσει και πολλά μέχρι στιγμής».

Για τις συναντήσεις με τους «μεγάλους» και το πότε θα είναι ευχαριστημένος με αυτά που μπορεί να πετύχει: «Ευχαριστημένος θα είμαι όταν ο μέσος πολίτης έχει μια αίσθηση ότι υπάρχει ισονομία και διαφάνεια και ότι όποια λάθη γίνονται, είναι ανθρώπινα. Και δεύτερον, όταν η ΓΓΑ δεν θα χρειάζεται για τα αυτονόητα να αναφέρεται στις εφημερίδες. Ο ρόλος του υπουργείου είναι ρυθμιστικός για να διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στον αθλητισμό. Δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει, ίσως να κυνηγάμε ανεμόμυλους. Το θέμα είναι η αποκατάσταση του κλίματος μέσα στην κοινωνία ότι τα πράγματα έχουν έρθει σε μια σωστή σειρά».

Για το ρόλο που μπορεί να παίξει η κυβέρνηση στην ισονομία και στη διαφάνεια: «Η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τους παίκτες που συμμετέχουν. Για παράδειγμα, στα θέματα της διαιτησίας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει. Είναι συγκεκριμένο το πόσο μπορεί να πιέσει. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές. Από την κυβέρνηση υπάρχει. Διακηρυκτικά υπάρχει και από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Θα δούμε στην πράξη αν ισχύει».

Για το τι περιμένει το επόμενο διάστημα από την καλή βούληση που διακηρύσσουν οι ΠΑΕ: «Οταν θα έρθουν τα νέα καταστατικά της ΕΠΟ, όταν θα πάμε σε εκλογές στην ΕΠΟ, όταν θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και θα δομηθεί το επόμενο πρωτάθλημα, εκεί θα φανούν όλα. Εκεί θα κριθούν οι πράξεις και οι διακηρύξεις. Τα ωραιότερα είναι μπροστά μας».

Για το αν έχει επαφές με τον Βασσάρα και αν τα πράγματα στη διαιτησία έχουν ομαλοποιηθεί: «Εχω την αίσθηση ότι, με πολλά προβλήματα, πάμε καλύτερα. Δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι, ούτε ξαφνικά θα γίνουν όλα τέλεια. Από εκεί και μετά, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, είδαν πολλά το φως της δημοσιότητας, με τα οποία ανατριχιάζει η ποδοσφαιρική Ευρώπη. Πράγματα πρωτόγνωρα. Βάζοντας ένα καινούριο πλαίσιο με βάση τους καταστατικούς χάρτες της FIFA και της UEFA, θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να περάσουμε σε μια καινούρια μέρα, με κανόνες».

Για τον αθλητικό νόμο: «Έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της επεξεργασίας, όπως γνωρίζετε η διαβούλευση τελείωσε τον Δεκέμβρη, με εξαιρετικά σχόλια, που μας έχουν προβληματίσει. Αν όλα πάνε καλά, με μια μίνι διαβούλευση με τους φορείς που εμπλέκονται, θα είμαστε σε θέση να κατεβάσουμε το νομοθέτημα πριν από το καλοκαίρι».

Για το πόσο μεγάλη σχέση έχει ο δικός του αθλητικός νόμος με αυτά που είχε στο μυαλό του ο προκάτοχός του, Σταύρος Κοντονής: «Σε πάρα πολλά σημεία. Δεν είναι τα πρόσωπα, Κοντονής ή Βασιλειάδης. Είναι συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης. Κυβερνητική πολιτική εφαρμόζουμε. Αρα οι διαφορές δεν θα είναι στη βάση τους. Ομως δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη και άλλους προβληματισμούς, να ανακαλύψεις και άλλα προβλήματα ή και να σε βοηθήσουν να απορρίψεις κάποιες προτάσεις».

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Σε μια εποχή που το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει και δεν μπορούν να υπάρχουν επιχορηγήσεις που υπήρχαν. Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες και οι ΚΑΕ δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουν εμπορική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε κερκόπορτες και στη φοροδιαφυγή. Από εκεί και πέρα, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν μπορούμε να μην επιτρέψουμε μια περιορισμένης έκτασης και πολύ προσεκτική εμπορική δραστηριότητα, που θα μπορέσει να φέρει κάποια χρήματα στα σωματεία και στις ομοσπονδίες, οι οποίες πνίγονται λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, χωρίς να πάμε σε εμπορευματοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα οικονομικά δεδομένα».

Για τα γήπεδα: «Σαφέστατα. Για θέματα ασφαλείας, είναι σαφείς οι κατευθύνσεις και τα δείγματα που έχουμε δώσει. Θα λυθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα σοβαρά ζητήματα και τα μικρότερα. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Για το γήπεδο της ΑΕΚ υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, υπάρχει το πρότζεκτ της Αθήνας που αφορά το γηπεδικό του Παναθηναϊκού στο Γουδή, για τη χρήση των Ολυμπιακών ακινήτων και κυρίως τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, από τον Παναθηναϊκό και την μπασκετική ΑΕΚ, την αξιοποίηση του τένις για φιλοξενία Γκραν Σλαμ. Το θέμα του ΣΕΦ και των αθλητικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Θα βρούμε λύσεις και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν και μικρότερα ζητήματα, όπως το στέγαστρο του Παγκρητίου, το οποίο αιωρείται, το ένα κομμάτι έπεσε… Το ημιτελές ποδηλατοδρόμιο των Χανίων… Να δούμε την αναδιανομή και σε ποια κατεύθυνση, γιατί υπάρχουν γήπεδα που είναι δημόσιας ιδιοκτησίας, όπως οι Ζωσιμάδες για παράδειγμα. Τα χρήματα που θα δοθούν να μη γίνουν αέρας, αλλά να πάνε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουμε μια γηπεδική ζούγκλα. Έχουμε καταστάσεις τριτοκοσμικές. Αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Μπορεί να γίνει ελκυστικό το προϊόν και να φέρει έσοδα. Και να κινήσει την οικονομία».

Για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, εναντίον του Ολυμπιακού: «Για τον κύριο Ζουράρι, έτσι όπως εξελίχθηκε, υπάρχει ένα σοβαρό ατόπημα σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και μετά, η ανταλλαγή συνθημάτων, μπορείς να πεις ότι έγιναν και χάρην αστεϊσμού. Θα πρέπει όμως να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να σταχυολογήσουμε τα πράγματα και να τα δούμε στην κανονική τους διάσταση. Σε τέτοιες τεταμένες περιόδους, καλό θα είναι αυτά να αποφεύγονται. Ας πούμε λοιπόν ότι ήταν ένα ατόπημα οι δηλώσεις Ζουράρι».

Για τη μετακίνηση των οπαδών: «Είναι από τα ζητήματα που συζητάμε. Εφόσον είναι ώριμες και οι ομάδες, να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, όπου θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις. Και διαπαιδαγώγηση των οπαδών σε κάποια ζητήματα. Δεν γίνεται να ζούμε καταστάσεις πολέμου, όταν πάμε σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι».

Για τον τελικό κυπέλλου: «Θα πάω στον τελικό, όπως θα προσπαθήσω να πάω και στους ημιτελικούς. Τα αθλητικά γεγονότα είναι για να πηγαίνει όλος ο κόσμος. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό το άρρωστο πράγμα, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για θέαμα. Μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά είναι θέαμα».