Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας ετοιμάζονται για το μεγάλο ντέρμπι της τέταρτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ, με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να μετράει επτά σερί ματς αήττητη κόντρα στην «ομάδα του στρατού», καθώς έχει να χάσει από τις 7 Ιανουαρίου του 2005!

Οι δύο αήττητοι έως τώρα στη διοργάνωση σύλλογοι, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια αναμέτρηση που ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν. Τότε που ο Παναθηναϊκός το 2007 στην Αθήνα και το 2009 στο Βερολίνο, έκαμψε την αντίσταση της «ομάδας του στρατού» και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη και πέμπτη φορά στην ιστορία του. Αλλά και από τις πολλές ακόμα μονομαχίες μεταξύ των δύο σπουδαίων αυτών ομάδων.

Ακολουθούν οι πέντε πιο αξέχαστες αναμετρήσεις των δύο ομάδων:

5. Στις 3 Μαΐου του 2009 ο Παναθηναϊκός έραψε το πέμπτο αστέρι στη φανέλα του επικρατώντας 73-71 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Ο2 World Arena του Βερολίνου.

Είχε προηγηθεί η νίκη των «πράσινων» επί του αιώνιου αντιπάλου, Ολυμπιακού στον ημιτελικό (84-82), όπως και αυτή της ομάδας του Ετόρε Μεσίνα επί της Μπαρτσελόνα (82-78).

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν προηγηθεί ακόμη και με 23 πόντους στις αρχές της τρίτης περιόδου, όμως κάπου εκεί επαναπαύτηκαν, επιτρέποντας στους Ρώσους να κάνουν μια αντεπίθεση που λίγο έλειψε να τους χαρίσει και την κούπα!

Για την ακρίβεια αυτό θα είχε γίνει αν ο άλλοτε «πράσινος» Ραμούνας Σισκάουσκας, είχε ευστοχήσει στο τρίποντο που επιχείρησε στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Βασίλης Σπανούλης (13 π.) και Αντώνης Φώτσης (13 π., 8 ρ., 1 ασ.), ενώ από την ρωσική ομάδα οι Ραμούνας Σισκάουσκας (13 π., 1 κλ.) και Τράγιαν Λάνγκτον (13 π., 4 ρ., 1 ασ.).

4. Τη σεζόν 2006-07 το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας φιλοξενείτο στην Αθήνα, τι καλύτερη ευκαιρία επομένως, για τον Παναθηναϊκό να σηκώσει το τρόπαιο στο «σπίτι» του, μπροστά στο κοινό του; Όπως και έγινε!

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεπέρασε το εμπόδιο της Ταού Κεράμικα στον ημιτελικό (67-53) και στον μεγάλο τελικό της 6ης Μαΐου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας σήκωσε την τέταρτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας του.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για το «τριφύλλι» ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης (15 π., 3 ρ., 3 ασ., 2κλ.), που αναδείχθηκε και MVP του φάιναλ φορ. Από την άλλη, από τους Μοσχοβίτες ξεχώρισε ο Ραμούνας Σισκάουσκας (20π., 5ρ., 4 ασ.), η απόδοσή του όμως δεν ήταν αρκετή και το τελικό 93-91 οδήγησε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά σε 20.000 φίλους της ομάδας να τον αποθεώνουν.

3. Στον μικρό τελικό της σεζόν 2004-05, στο φάιναλ φορ της Μόσχας, η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα σίγουρα ήθελε μπροστά στον κόσμο της μία καλύτερη θέση από την τέταρτη την οποία και κατέλαβε στο τέλος.

Στον πρώτο ημιτελικό οι Ρώσοι ηττήθηκαν από την Ταού Κεράμικα (85-78) και στον δεύτερο ο Παναθηναϊκός παρομοίως έχασε 91-82 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στον μικρό τελικό της 8ης Μαΐου οι «πράσινοι» επικράτησαν 94-91 μετά από επική ανατροπή και εκπληκτική εμφάνιση του Μάικ Μπατίστ!

Ο Αμερικανός σέντερ του «τριφυλλιού» σημείωσε 28 πόντους στον αγώνα, που είναι και το ρεκόρ του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μαζεύοντας παράλληλα και 10 ριμπάουντ!

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε αποκτήσει μια καλή διαφορά 22 πόντων (48-26) στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, όμως με μπροστάρη τον Μπατίστ, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς γύρισε το παιχνίδι και κατέκτησε την τρίτη θέση στο φάιναλ φορ.

2. Την περίοδο 1995-96 για να σηκώσει ο Παναθηναϊκός το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του νικώντας στον μεγάλο τελικό του φάιναλ φορ του Παρισίου την Μπαρτσελόνα, χρειάστηκε προηγουμένως να ξεπεράσει το εμπόδιο της «ρωσικής αρκούδας» στον ημιτελικό της 9 Απριλίου.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 81-71 των Ρώσων, με τον Ντομινίκ Ουίλκινς να κάνει… «όργια» έχοντας 35 πόντους και 8 ριμπάουντ στα στατιστικά του!

1. Την σεζόν 1981-82 ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μόνο νίκη με άνω των 3 πόντων απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προκειμένου να έχει ελπίδες πρόκρισης στην τελική εξάδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και αυτό γιατί στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στην Μόσχα, οι Ρώσοι είχαν επικρατήσει 83-80 των «πράσινων».

Ο αγώνας στον «τάφο του Ινδού» ήταν 85-83 υπέρ της ελληνικής ομάδας και απένεμε μόλις ένα δευτερόλεπτο για τη λήξη της αναμέτρησης. Το περίφημο «αιώνιο δευτερόλεπτο» που έχει μείνει στην ιστορία.

Ο Μελέσκιν εκτελεί δύο βολές και αστοχεί, όμως στη διεκδίκηση του ριμπάουντ ο χρονομέτρης κάνει λάθος -συμπτωματικά το όνομα του ήταν Κλεπτάκης!-, το δευτερόλεπτο παρέμεινε στον πίνακα, ο Μελέσκιν έκανε φάουλ στον Απόστολο Κόντο και ο τελευταίος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει δύο βολές.

Τις έβαλε και τις δύο και ο Παναθηναϊκός επικράτησε 87-83 της «ομάδας του στρατού» και χρειαζόταν μόνο μία νίκη ακόμη προκειμένου να προκριθεί στις έξι καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Πηγή: sday.gr