Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, γι έβδομη διαδοχή φορά σε παιχνίδι των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα το αποτέλεσμα είναι 2-1 και, μάλιστα, προκύπτει από ανατροπή!

Όποτε σκοράρει ο Σωτήρης Μπαλάφας, δεν κερδίζει ο «Δικέφαλος του Βορρά»! Αντίθετα, όποτε βρίσκει δίχτυα ο Κώστας Μανωλάς, η ΑΕΚ καταφέρει να βγαίνει νικήτρια!

Τριάντα μία κίτρινες μοιράστηκαν στην 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ενώ υπήρξε μία αποβολή!

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 5ης αγωνιστικής

Ένα σπάνιο επίτευγμα σημείωσε ο Μίρνες Σίσιτς, ο οποίος πέτυχε το νικηφόρο (1-0) γκολ του ΟΦΗ στο ντέρμπι με τον Εργοτέλη. Ο Σλοβένος μέσος έγινε ο πρώτος αλλοδαπός ποδοσφαιριστής που κατάφερε να σκοράρει με πέμπτη διαφορετική ομάδα. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος παίκτης έχει πετύχει τρία γκολ με τον Λεβαδειακό, δύο με τον Ηρακλή, δύο με τον Ολυμπιακό, δύο με τον ΠΑΣ Γιάννινα και ένα με τον ΟΦΗ. Να σημειωθεί ότι ο Σίσιτς άφησε πίσω τον Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, ο οποίος είχε σκοράρει με τις φανέλες της Ξάνθης, του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και του Ατρομήτου, όχι όμως με εκείνη του ΠΑΟΚ.

Το υπ’ αριθμόν 250 τέρμα στην ιστορία του δέχθηκε ο Εργοτέλης στην Α’ Εθνική ήταν το γκολ που πέτυχε ο Σίσιτς. Ο πρώτος που είχε παραβιάσει την εστία των «κιτρινόμαυρων» ήταν ο Έντβιν Μουράτι στις 18/09/2004 (Εργοτέλης-Ηρακλής 0-1).

Πίσω 45 χρόνια έκανε ο Άρης, ο οποίος δεν έχει σκοράρει στις πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη σεζόν 1966/67, όταν άρχισαν με τέσσερις εκτός έδρας αγώνες και δεν βρήκαν δίχτυα σε κανέναν! Τότε οι Θεσσαλονικείς είχαν χάσει από τον Πανσερραϊκό (1-0) και τον Ολυμπιακό (1-0), μετά ήρθαν ισόπαλοι (0-0) με τον Πιερικό και στο τέλος έχασαν από τον Εθνικό (3-0). Τώρα, η ομάδα του Σάκη Τσιώλη δύο ισοπαλίες με ΠΑΣ Γιάννινα (0-0) και Ξάνθη (0-0), ενώ ηττήθηκε (0-1) από τον Ατρόμητο στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Το 2007-08 και το 2006-07 ο Αρης είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τρεις ισοπαλίες. Χωρίς νίκη στα τρία πρώτα ματς έμεινε και το 2004-05 (μία ισοπαλία, δύο ήττες), όταν υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική.

Πέντε ματς χωρίς να χάσει συμπλήρωσε το Σάββατο ο Ατρόμητος
, κάτι που είχε κάνει τη σεζόν 2006/07. Τότε οι Περιστεριώτες είχαν τρεις νίκες (1-0 τον Ολυμπιακό, 4-1 τον Ιωνικό και 2-1 τον Εργοτέλη) και δύο ισοπαλίες (με Ηρακλή και Αιγάλεω) από την 5η έως και την 9η αγωνιστική. Τώρα, οι «κυανόλευκοι» μετρούν τρεις ισοπαλίες (απέναντι σε ΟΦΗ, Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης) και δύο νίκες (κόντρα σε Άρη και Παναιτωλικό).

Τα δέκα γκολ έφτασε ο Σωτήρης Μπαλάφας στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, ο 25χρονος μέσος φαίνεται πως κουβαλάει μια… κατάρα τη φετινή σεζόν. Όταν έχει σκοράρει ο Μπαλάφας, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έχει κερδίσει! Συγκεκριμένα, έχει πετύχει δύο γκολ στο πρωτάθλημα (ένα στην ήττα 2-1 από τον Εργοτέλη στην Κρήτη και ένα στο χθεσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό) και ένα στο Europa League (στην ισοπαλία 1-1 με την Καρπάτι).

Για έβδομη διαδοχή φορά σε ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ το αποτέλεσμα είναι 2-1 και, μάλιστα, προκύπτει από ανατροπή! Δηλαδή όποιος άνοιξε το σκορ, στο τέλος έχασε (είτε οι αγώνες έγιναν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη). Η τελευταία φορά που το 2-1 δεν προέκυψε με ανατροπή ήταν στις 4/4/1999, στη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, όταν η διακύμανση ήταν 1-0, 1-1, 2-1.

Τη σεζόν 1997/98 ήταν η τελευταία φορά που είχε παραβιαστεί η εστία του Ολυμπιακούς στους τρεις πρώτους αγώνες που είχε δώσει στο πρωτάθλημα. Τότε οι Πειραιώτες είχαν νικήσει τον Εθνικό (3-1, εντός), τον Αθηναϊκό (2-1, εκτός) και έχασαν (1-0) από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τώρα οι Πειραιώτες έχουν νικήσει και στους τρεις αγώνες που έχουν δώσει (2-1 με την Ξάνθη, 3-2 στην έδρα του Εργοτέλη και 2-1 με τον ΠΑΟΚ) στη Σούπερ Λίγκα, όμως ο Κοστάντσο δεν έχει κρατήσει τον μηδέν.

Το πρώτο του γκολ στην Α’ Εθνική (ή Σούπερ Λίγκα όπως λέγεται πλέον) πέτυχε ο Θέμης Τζημόπουλος, ο οποίος σκόραρε στη νίκη (2-1) του ΠΑΣ Γιάννινα επί της Κέρκυρας στους Ζωσιμάδες. Μάλιστα, ο 26χρονος μέσος σημείωσε το συγκεκριμένο επίτευγμα στην 150η συμμετοχή του στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Όποτε σκοράρει ο Κώστας Μανωλάς, η ΑΕΚ κερδίζει! Την περσινή σεζόν, μάλιστα, ο νεαρός αμυντικός σκόραρε μόνο σε εκτός έδρας ματς, τα οποία έληξαν με νικήτρια την «Ενωση». Στις δύο νίκες στη Λάρισα, για πρωτάθλημα και Κύπελλο (3-2 και 4-0 αντίστοιχα) και σ’ αυτή στο Σπλιτ επί της Χάιντουκ για το Europa League.

Τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ κάνει τη «ζημιά» στον Πανιώνιο στα τελευταία λεπτά των αγώνων που έχουν δώσει. Συγκεκριμένα, το 2009-10 η «Ένωση» ισοφάρισε τους Νεοσμυρνιώτες σε 1-1 στο ΟΑΚΑ (Σκόκο), το 2008-09 σε 2-2 στη Νέα Σμύρνη (Καφές) και το 2003-04 πάλι σε 2-2 στη Νέα Σμύρνη (Γεωργάτος). Τώρα ήταν η σειρά του Μανωλά να πετύχει γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης (1-1) της Νέας Σμύρνης.

Μάλιστα, αν δεν έμπαινε το γκολ του νεαρού αμυντικού, τότε οι δύο ομάδες θα αναδεικνύονταν για πρώτη φορά ισόπαλες 0-0 σε αγώνα πρωταθλήματος – ανεξαρτήτως έδρας – από το 1984/85 (0-0 στη Νέα Σμύρνη).

Διακόσους αγώνες στην Α’ Εθνική συμπλήρωσε ο Τάκης Λεμονής ως προπονητής. Ο 51χρονος προπονητής είχε… ντεμπουτάρει στις 27 Νοεμβρίου 2000, στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (2-4). Σ’ αυτά τα 200 ματς (εκτός από Ολυμπιακό και Πανιώνιο έχει δουλέψει ακόμα σε Καλλιθέα, Λεβαδειακό και Ξάνθη) έχει 131 νίκες, 68 ισοπαλίες και 55 ήττες.

31 κίτρινες μοιράστηκαν στην 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ενώ υπήρξε μία αποβολή. Συγκεκριμένα, ο Νέρι Καστίγιο είδε δύο κίτρινες κάρτες από τον Δημήτρη Στυλιάρα στον αγώνα Άρης-Skoda Ξάνθη (0-0). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες της Κέρκυρας ήταν οι μοναδικοί που δεν τιμωρήθηκαν με κίτρινη κάρτα στη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Πηγή: sport-fm.gr