Την άποψη πως αν δεν συνεχίσει ο ίδιος να διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές, εξέφρασε με επιστολή του στην Gazzetta dello Sport, o πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ.

Το κείμενο του Ελβετού παράγοντα έχει τον τίτλο «Όλα ή τίποτα» και εξηγεί πως μια λάθος απόφαση στις εκλογές της 1ης Ιουνίου για την προεδρία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη της ομοσπονδίας, η οποία μπορεί να «πέσει σε μαύρη τρύπα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και μέσα από αυτή εκφράζει την αισιοδοξία πως θα καταφέρει να ανανεώσει τη θητεία του στον προεδρικό θώκο για τέταρτη τετραετία εξασφαλίζοντας στις εκλογές τα 2/3 των ψήφων, με μια δεύτερη ανάγνωση η επιστολή αυτή μάλλον αποκαλύπτει τον φόβο του Μπλάτερ για την ήττα στις εκλογές. Εξάλλου και οι συνεχείς αποκαλύψεις τις τελευταίες μέρες για δωροδοκία στελεχών της FIFA έχουν κάνει τον άλλοτε δυναμικό παράγοντα ευάλωτο.

Ολόκληρη η επιστολή του Ζεπ Μπλάτερ

Αγαπητοί αναγνώστες της Gazzetta dello sport,

Για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό; Στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών της FIFA δεν συζητάμε για τον υποψήφιο Α εναντίον του υποψηφίου Β, αλλά σχετικά με το αν θα υπάρξουν υποψήφιοι στο μέλλον. Οι εκλογές της 1ης Ιουνίου μπορεί να προκαλέσουν σεισμική κίνηση με ανεπανόρθωτες ζημιές. Το στοίχημα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση της FIFA. Το θέμα για το αν μπορεί η παγκόσμια ομοσπονδία που αναπτύχθηκε με επιτυχία, να συνεχίσει να υπάρχει μετά από τη μέρα αυτή ή να την …καταπιεί μια μαύρη τρύπα.

«Είναι τόσο δραματική η κατάσταση;» θα αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι ναι, στη θεωρία είναι. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρω να νικήσω τις εκλογές με καθαρή πλειοψηφία των 2/3 των ψήφων. Η Νότια Αμερική, η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Ωκεανία και ένα σημαντικό κομμάτι της Ασίας και της Αφρικής θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις ιδέες μου. Ωστόσο αξίζει να σκεφτούμε ποια είναι η εναλλακτική λύση: Κανείς!

Ένας παγκόσμιος οργανισμός όπως η FIFA μπορεί να λειτουργήσει με πυραμίδα ως δομή. Για το λόγο αυτό, συχνά κατηγορούμαι πως λειτουργώ αντιδημοκρατικά. Ωστόσο η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Είτε μιλάμε για την Ιταλία είτε για την Παπούα Νέα Γουινέα, κάθε μια από τις 208 ομοσπονδίες έχουν μια ψήφο και ίσα δικαιώματα. Κανονικά θα έπρεπε να κατηγορούμαι πως λειτουργώ άκρως δημοκρατικά, μόνο έτσι μπορείς να εγγυηθείς την καθολικότητα του ποδοσφαίρου, ωστόσο το κέντρο αποφάσεων θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα κεντρικό επίπεδο, όπως συμβαίνει παγκοσμίως.

Το ποδόσφαιρο λειτουργεί επειδή βασίζεται σε ένα κανόνα παιχνιδιού ο οποίος υιοθετείται και ισχύει σε κάθε ήπειρο. Αν ήταν διαφορετικά, ο καθένας θα έκανε ότι ήθελε. Για να το θέσω διαφορετικά : Ποιος θα αποφάσιζε για τους κανονισμούς αν τα κέντρα αποφάσεων ήταν μοιρασμένα στις έξι ηπείρους; Η αρχή πως κάθε ξυλουργός φεύγει έχει ισχύ και σε εμάς : η στέγη θα αντέξει όσο κρατήσουν τα θεμέλια. Όταν το έδαφος υποχωρήσει τότε το κτίριο θα γκρεμιστεί. Και αυτό είναι η υπόθεση της 1ης Ιουνίου : Όλα ή τίποτα

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ζεπ Μπλάτερ

Πηγή: sport-fm.gr