Λίγες μέρες πριν τον τελικό με την ΑΕΚ, ο Γιώργος Δώνης μιλάει στη SportDay και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει φαβορί! «Θα προετοιμάσω την ομάδα μου για να μπει όπως πρέπει, ώστε να κερδίσουμε το Κύπελλο. Είναι 50-50», τονίζει!

Αναλυτικά, όσα είπε ο Γιώργος Δώνης στη SportDay και τον Βασίλη Μοιρώτσο:

«Είναι λογικό για όλους να λένε ότι το φαβορί είναι η ΑΕΚ. Οι στοιχηματικές εταιρείες θα δίνουν απόδοση 1,50 για να κατακτήσει το Κύπελλο. Απολύτως φυσιολογικό, αν σκεφτούμε ότι είναι μία μεγάλη ομάδα και παίζει στην έδρα της. Αυτό που λέω εγώ λοιπόν είναι ότι σ’ ένα ματς δεν υπάρχει κανένα φαβορί. Όλα είναι στη μέση. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι οι πιθανότητες είναι 50-50. Ας μην πάμε μακριά και ας μη γυρίζουμε στο παρελθόν. Κοίτα τι έγινε στην Αγγλία. Άρσεναλ-Μπέρμιγχαμ σ’ έναν τελικό. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο φαβορί από την Άρσεναλ. Τελικά, ποιος κέρδισε; Η Μπέρμιγχαμ. Μόλις την Κυριακή η Στόουκ νίκησε 5-0 την Μπόλτον στον ημιτελικό Κυπέλλου. Σε ένα ματς δεν υπάρχει φαβορί λοιπόν. Όλοι ξεκινούν από την ίδια βάση», αναφέρει ο Γιώργος Δώνης στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη SportDay.

Στην ερώτηση τι θα προτιμούσε αν είχε την επιλογή ενός εκ των τεσσάρων μεγάλων αντιπάλων στον τελικό, ουσιαστικά, δεν αποκλείει κανέναν…
«Πρώτη μου επιλογή θα ήταν ο Ολυμπιακός, αφού από τη στιγμή που είναι πρωταθλητής, θα παίζαμε κατευθείαν στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή και ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος. Μαζί τους λοιπόν θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες, όμως εγώ θα επέλεγα τον ΠΑΟΚ για έναν και μόνο λόγο. Το ουδέτερο γήπεδο. Όπως και να το κάνουμε, το ΟΑΚΑ είναι η έδρα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Του ΠΑΟΚ δεν είναι. Παρ’ όλο λοιπόν που είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα τον επέλεγα, διότι θα παίζαμε σε ουδέτερο γήπεδο. Όταν φτάνεις όμως σ’ έναν τελικό, δεν μπορεί να σε ενδιαφέρει ποιον έχεις απέναντι. Αυτό που κοιτάς είναι να προετοιμάσεις τη δική σου ομάδα, με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να μπει όπως πρέπει στο γήπεδο. Αυτό λοιπόν κάνουμε κι εμείς».

«Ήδη υπάρχουν στο μυαλό μου κάποιες σκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να βγει η ομάδα έτοιμη στον αγωνιστικό χώρο και από ψυχολογικής πλευράς. Δεν μεταφέρω στους παίκτες τις εμπειρίες μου από τον τελικό με τη Λάρισα, παρά μόνο κάποιες που έχω ως ποδοσφαιριστής. Δεν γίνεται να πας σε έναν τελικό απλώς για να το γιορτάσεις. Οταν βρίσκεσαι εκεί και έχεις 15.000 κόσμο μαζί σου, τι θα πεις; Ωραία, μ’ αρέσει αυτό το πανηγύρι, η γιορτή και δεν με νοιάζει ακόμα κι αν χάσω; Από τότε που ήμουν ποδοσφαιριστής και άκουγα προπονητές να λένε ότι παίζουν με μεγάλη ομάδα και δεν έχουν τίποτα να χάσουν, νευρίαζα. Δεν γίνεται αυτό. Πάντα έχεις κάτι να χάσεις. Και σε έναν τελικό έχεις να χάσεις την ευκαιρία να κατακτήσεις έναν τίτλο. Δεν είναι στο μυαλό μου η συμμετοχή σε ένα πανηγύρι. Θα προετοιμάσω την ομάδα μου για να μπει όπως πρέπει στο γήπεδο και από ψυχολογικής πλευράς. Πάμε να κερδίσουμε. Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτε άλλο».

Αν εξαιρέσουμε τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και 1-2 ακόμα παιχνίδια, δεν έχουμε δει ποτέ τον Ατρόμητο του Δώνη να παίζει χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αν θα προσφέρει θέαμα, αν θα αρέσει στον κόσμο αυτό που βλέπει. Αυτό το «πάμε να κερδίσουμε» είναι αλήθεια ότι χρήζει ανάλυσης, όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσει ο 42χρονος προπονητής να το καταφέρει. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας ή προσαρμογή στον αντίπαλο; Επίθεση ή άμυνα; «Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πώς αγωνίζεται η αντίπαλη ομάδα. Πάνω σ’ αυτό θα κοιτάξουμε να περιορίσουμε τα ατού της ΑΕΚ, όπως θα κάνουν κι εκείνοι και δεν θα παίρνουμε ρίσκα. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, όταν θα έχουμε την μπάλα στην κατοχή μας, θα πρέπει να δείξουμε την ικανότητά μας στο να ψάξουμε το γκολ και πώς να το πετύχουμε. Δεν μπορείς να κοιτάξεις το 0-0 για 120 λεπτά αγώνα και να έχεις στο μυαλό σου τα πέναλτι. Είναι αδύνατον».

«Το πίστευα από την αρχή»

Όσοι θέλουν να ειρωνευτούν, να πικάρουν, να αμφισβητήσουν μια τέτοια επιτυχία, βρίσκουν την εύκολη λύση: «Δεν βρήκε δα και κανένα μεγαθήριο απέναντί του ο Ατρόμητος για να φτάσει στον τελικό». Σύμφωνοι, μεγαθήριο δεν υπήρξε, αλλά «θεωρώ ότι τη χρονική στιγμή που παίξαμε με Καβάλα και Ολυμπιακό Βόλου ήταν από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του πρωταθλήματος. Έπαιζαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, με διαφορετικά στοιχεία βέβαια η καθεμία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρο τον θεσμό του Κυπέλλου ο Ατρόμητος δέχτηκε μόνο ένα γκολ. Το είχα πει από το καλοκαίρι, ότι το Κύπελλο είναι ένας στόχος που φέτος μας ενδιαφέρει πολύ. Το πίστευα επειδή ήξερα την ομάδα που έχω και τους παίκτες. Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός που για ομάδες οι οποίες δεν μπορούν να πάρουν το πρωτάθλημα είναι εφικτός στόχος. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, μπορείς να διεκδικήσεις την πρόκριση και να τα καταφέρεις, αφού πρόκειται για μία ή δύο βραδιές. Κι εγώ ήξερα ότι ο Ατρόμητος σε σχέση με την περσινή χρονιά μπορεί να τα καταφέρει και να διεκδικήσει αυτό το τρόπαιο, κάτι που το κατάφερε και είμαστε τώρα εδώ».

«Δεν έχω να αποδείξω τίποτα»

Αν μπορούσε να αλλάξει κάτι από το παρελθόν, θα ήταν η πορεία που πήραν τα πράγματα στην ΑΕΚ. Μην ψάχνετε όμως για σκέψεις εκδίκησης. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη στο μυαλό του Δώνη. «Οσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι δεν είμαι εκδικητικός. Τι εκδίκηση να πάρω; Να δείξω ότι έκαναν λάθος που με έδιωξαν; Ποιος ο λόγος; Είμαι άνθρωπος με μεγάλη αυτοεκτίμηση. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Θέλω να υλοποιώ τις φιλοδοξίες μου και να το καταφέρνω με την ομάδα. Δεν μ’ απασχολεί ποιος θα είναι απέναντί μου στον τελικό. Με απασχολεί μόνο να πάρω το Κύπελλο. Δεν σκέφτομαι ποτέ εκδικητικά».

«Δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτά»

Το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι με τον Ατρόμητο συμπεριλαμβάνει μέσα μια ρήτρα. Τι λέει αυτή; Αν έρθει πρόταση από μεγάλη ομάδα της Ελλάδας ή από σύλλογο της Αγγλίας, μπορεί το άλλο πρωί να χαιρετήσει το Περιστέρι. Πρόταση ήρθε, αλλά δεν το σκέφτηκε καν. Η Μπρίστολ Ρόβερς δεν είναι ομάδα που τον συγκινεί. «Ηρθε τον Δεκέμβριο, αλλά δεν το σκέφτηκα καν. Δεν είναι η ομάδα που θα ήθελα. Είμαι αφοσιωμένος στον Ατρόμητο, απλώς σε κάποια πράγματα δεν βάζεις ταβάνι. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τι θα γίνει ή αν θα έρθει κάτι. Αυτή τη στιγμή έχω στο μυαλό μου τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, για την προετοιμασία, για όλα. Αν έρθει μία πρόταση στις 15 Μαΐου, θα συζητηθεί με τη διοίκηση και θα δούμε τι θα γίνει», λέει ο Δώνης για το μέλλον του, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν συμφωνεί πάντως με την άποψη πως με μία 7η θέση και έναν τελικό Κυπέλλου σε δύο χρόνια, δεν θα έχει κάτι άλλο να πετύχει στον Ατρόμητο (αν φυσικά δεν έρθει η Ευρώπη με κατάκτηση του τροπαίου). «Πάντα υπάρχουν στόχοι που μπορείς να βάλεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα του χρόνου που να έχει πέντε Ελληνες σε μικρή ηλικία στην ενδεκάδα».

«Με στόχο μια άλλη δυναμική»

Στον τελικό το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο τίτλος, είναι και κάτι ακόμα, που δεν το κρύβει ο Γιώργος Δώνης: «Θέλουμε ο τελικός να λειτουργήσει ως ένα στοιχείο συσπείρωσης όλων των δυνάμεων γύρω απ’ την ομάδα και να αποκτήσει άλλη δυναμική. Ο κόσμος μάς βοήθησε, αλλά θα ήθελα σε όλα τα παιχνίδια να είναι όπως σε αυτό με τον Ολυμπιακό Βόλου. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως όταν έρχονται οι αντίπαλοι στο Περιστέρι, δεν πρέπει να νομίζουν ότι πάνε περίπατο. Να έχει δυναμική το γήπεδο και να σπρώχνει την ομάδα στη νίκη, όταν δεν θα είναι σε καλή μέρα».

Πηγή: sport-fm.gr