Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Τουρκία κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, 80-65, για την πέμπτη αγωνιστική της Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά κάλυψαν και τη διαφορά των δεκατεσσάρων με την οποία είχαν ηττηθεί στο ΣΕΦ από τους παίκτες του Σπάχια, πράγμα που σημαίνει ότι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον όγδοο όμιλο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο ματς της έκτης αγωνιστικής.

Μάλιστα το +15 έγινε από τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά στην εκπνοή του ματς, ο οποίος με τη σημερινή του εμφάνιση έφτασε τις 210 και είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, ενώ διατηρεί τα σκήπτρα και σε ασίστ και κλεψίματα.

Δείτε τα τελευταία δευτερόλεπτα

Καλοί παρά τις απουσίες (Κέσελ, Χαλπερίν, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος) στο πρώτο μέρος οι Πειραιώτες. Μπλακ άουτ στην τρίτη περίοδο από τους παίκτες του «Ντούντα», μαγική εμφάνιση στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Πολύ καλοί οι Έρτσεγκ και Μαυροκεφαλίδης για τους φιλοξενούμενους, Ούκιτς και Κίνσεϊ ξεχώρισαν για τους γηπεδούχους.

Το ματς

Με Σπανούλη-Τεόντοσιτς και χωρίς τον Ράσο Νεστέροβιτς παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Sinan Erdem Arena. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα κοντά στο καλάθι, ωστόσο κατάφεραν να διατηρούν το προβάδισμα τόσο χάρις στην καλή άμυνα, όσο και λόγω της καλής ημέρας στην οποία βρισκόταν ο Ζόραν Έρτσεγκ (3/3 τρίποντα). Πολλά τα λάθη για την Φενέρμπαχτσε την κράτησαν χαμηλά στο σκορ (6 πόντοι στα πρώτα 5’) στο πρώτο μισό. Στο +7 οι Πειραιώτες (8-15), μείωσαν με δύο σουτ από τα 6,75 Γιασικεβίτσιους και Τόμας (14-15). Μάλιστα ο τελευταίος με δύο εύστοχες βολές διαμόρφωσε το 18-20 στην πρώτη περίοδο.

Στα τέλη του δεκαλέπτου ο «Ντούντα» πέρασε στο παρκέ τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο 34χρονος γκαρντ των «ερυθρολεύκων» με αυτή του συμμετοχή έφτασε τις 210 και έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση (209 έχει ο Τζέι Αρ Χόλντεν). Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήδη βρίσκεται πρώτος σε κλεψίματα (304) αλλά και ασίστ (878).

Οι δύο βολές του «Σάρας» στις αρχές του δεκαλέπτου έφεραν το παιχνίδι στα ίσα (20-20). Ο «Ντούντα» πέρασε στο παρκέ τον Νεστέροβιτς, ο οποίος βοήθησε τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Η «Φενέρ» έσφιξε την άμυνα της και με τον Τόμας πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στο παιχνίδι (26-25). Από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν για αρκετή ώρα στο σκορ. Οι πρωτοβουλίες του Ούκιτς έδωσαν προβάδισμα τριών πόντων στους γηπεδούχους (36-33). Μείωσε στους δύο ο Νεστέροβιτς από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (36-34), σκορ με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο οι δύο ομάδες.

Παρ’ ολίγον καταστροφικό ο τρίτο ημίχρονο για τους Πειραιώτες. Κάτι τα λάθη, κάτι οι κακές επιθετικές επιλογές άφησαν τον Ολυμπιακό με μόλις τρεις πόντους στα πρώτα έξι λεπτά του δεύτερου μέρους. Την ίδια στιγμή οι παίκτες του Ντέβεν Σπάχια εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την «κοιλιά» των αντιπάλων τους, έτρεξαν σερί 11-και πήραν προβάδισμα 12 πόντων (49-37). Οι «ερυθρόλευκοι», δεν κατέθεσαν τα όπλα και με εξαιρετικούς Μαυροκεφαλίδη και Έρτσεγκ απάντησαν με επιμέρους 11-4 καταφέρνοντας να μειώσουν στον πόντο (55-54).

Ξανά στο παιχνίδι οι φιλοξενούμενοι, που χάρις στα δύο καλάθια του Μαυροκεφαλίδη πήραν και πάλι βραχεία κεφαλή (55-58). Το έργο του συνέχισαν οι συμπαίκτες του -αφού ο «Ντούντα» έδωσε ανάσες στον Έλληνα πάουερ φόργουορντ- φτάνοντας στο +9 (55-64). Μπλακ άουτ για τη «Φενέρ» στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο τουρκικός σύλλογος έμεινε απόντος για περισσότερα από τέσσερα λεπτά και όταν… συνήλθε ήταν δύσκολο να επιστρέψει. Στο +10 (64-74) ο Ολυμπιακός 1’20’’ πριν τη λήξη έψαχνε το +15 που θα τον έβαζε επικεφαλής στον όγδοο όμιλο. 65-77 ήταν το σκορ λίγα δεύτερα πριν το τέλος. Ο Έρτσεγκ δοκίμασε για τρεις αλλά αστόχησε με τον Παπανικολάου να κερδίζει το ριμπάουντ και τον Παπαλουκά να σκοράρει από τα 6,75 με ταμπλό και να χαρίζει στην ομάδα του όχι μόνο την πρόκριση αλλά και την πρωτιά!

Πηγή: sport-fm