Η Ρουθ Τσέπνγκετις από την Κένυα έγραψε ιστορία με το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε στον μαραθώνιο, τρέχοντας στο Σικάγο, αφού έγινε η γυναίκα που κατέβηκε κάτω από τις 2 ώρες και 10 λεπτά, τερματίζοντας σε 2:09:56.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Βερολίνο, η Τιγκστ Ασέφα από την Αιθιοπία είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2:11:53. Ήταν μια εντυπωσιακή επίδοση και από εκεί και πέρα όλοι περίμεναν να δουν ποια θα ήταν η γυναίκα που θα κατάφερνε, κάποια στιγμή στο μέλλον, να τερματίσει σε λιγότερο από 2 ώρες και 10 λεπτά.

Την απάντηση, λοιπόν, την έδωσε η Ρουθ Τσέπνγκετις, η οποία ήταν εκπληκτική στο Σικάγο και κατάφερε να τερματίσει σε 2:09:56. Κατάφερε, δηλαδή, να συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ αφού το κατέβασε για δύο λεπτά και παράλληλα τερμάτισε και σε λιγότερο από 2 ώρες και 10 λεπτά.

Μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση από την αθλήτρια από την Κένυα, η οποία αφιέρωσε τη νίκη της και το παγκόσμιο ρεκόρ στον -συμπατριώτη της- Κέλβιν Κίπτουμ, νικητή του μαραθώνιου στο Σικάγο το 2023, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.