Είναι γεγονός. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει πια σε νέα τροχιά, πιο δυναμική, ενώ οι αλλαγές που έχει κάνει η UEFA για την περίοδο 2024/25, αναμένεται να επηρεάσουν όλες τις διοργανώσεις.
Η νέα αγωνιστική περίοδος προβλέπεται να έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις, από τα προκριματικά και μετά, τόσο για το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, όσο και για το UEFA Conference League, δίνοντας νέες προκλήσεις, ευκαιρίες για τις συμμετέχουσες ομάδες και φυσικά περισσότερη αγωνία για τους φιλάθλους όλης της Ευρώπης.
Τι αλλάζει τη σεζόν 2024/25 στο Conference League;
Η νέα σεζόν έρχεται με αλλαγές στη δομή του πρωταθλήματος, βλέποντας μια UEFA που επιχειρεί να κάνει τη διοργάνωση πιο ελκυστική αλλά και πιο ανταγωνιστική. Οι κανόνες αλλάζουν, ο αριθμός των ομάδων επίσης, ενώ γίνεται αναδιάρθρωση και των προκριματικών σταδίων.
Στόχος των αλλαγών αυτών είναι φυσικά η βελτίωση της εμπειρίας των φιλάθλων, αλλά και η ενίσχυση της ποδοσφαιρικής κουλτούρας, αφού πλέον το άθλημα γίνεται πιο προσιτό για πολλές ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρώτη αλλαγή αφορά την ονομασία της διοργάνωσης, η οποία δεν ονομάζεται πια UEFA Europa Conference League αλλά UEFA Conference League, δίνοντάς της το περιθώριο να αναπτυχθεί περισσότερο ως μια πιο αυτόνομη διοργάνωση. Η μετονομασία αυτή ουσιαστικά, ενισχύει την ταυτότητά της, αυξάνοντας την αξία της και διαχωρίζοντάς την από το Europa League.
Πώς θα είναι το νέο φορμάτ;
Όπως συμβαίνει και με τις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA, έτσι και το Conference League “αποχαιρετά” τη φάση των ομίλων. Το νέο φορμάτ θέλει 36 συμμετέχουσες ομάδες σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα αντί για 32 που ήταν πριν, χωρίς να υπάρχουν διασταυρώσεις με ομάδες από το Europa League.
Ενώ στα υπόλοιπα τουρνουά οι αγώνες θα αυξηθούν (8 αγώνες), εδώ, τα ματς της πρώτης φάσης μένουν ίδια. Κάθε ομάδα θα παίξει 6 αγώνες με διαφορετικούς αντιπάλους, εκ των οποίων τα 3 θα είναι εντός έδρας και τα υπόλοιπα 3 εκτός.
Οι αντίπαλοι θα καθοριστούν έπειτα από κλήρωση στα γκρουπ δυναμικότητας. Οι πρώτοι οκτώ περνάνε απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στη θέση 9 έως 24, θα αγωνιστούν στα play off για να συμπληρώσουν τους 16. Οι ομάδες στη θέση 25 έως 36 αποκλείονται. Ουσιαστικά, οι αλλαγές αφορούν το League Phase και μετά και όχι τα νοκ – άουτ.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των αντιπάλων;
Με το νέο φορμάτ του UEFA Conference League, η επιλογή των αντιπάλων γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία και η δικαιοσύνη στους αγώνες. Ποια είναι αυτά;
- Βαθμολογία και συντελεστές UEFA: Οι ομάδες θα επιλέγονται σύμφωνα με τους συντελεστές UEFA, οι οποίοι δείχνουν τις επιδόσεις τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι, διασφαλίζεται ότι κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει αντιπάλους περίπου του ίδιου βεληνεκούς και δυναμικότητας.
- Όχι επαναλαμβανόμενοι αντίπαλοι: Οι ομάδες που συναντήθηκαν σε προηγούμενες φάσεις στην ίδια διοργάνωση δεν θα παίζουν ξανά μαζί. Έτσι θα αποφευχθούν οι “εμφύλιοι”, θα υπάρξει ποικιλία αντιπάλων και φυσικά θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα ματς.
- Κατανομή αγώνων: Κάθε ομάδα θα παίξει 3 αγώνες εντός και 3 αγώνες εκτός έδρας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της έδρας τους.
Τι σημαίνει λιγότεροι αγώνες για το Conference League;
Πρακτικά, ο μικρότερος αριθμός των αγώνων συγκριτικά με τις άλλες δύο διοργανώσεις, σημαίνει ότι οι ομάδες δεν θα είναι στα γήπεδα τον Γενάρη, καθώς η φάση που αντικαθιστά τους ομίλους ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.
Επίσης, οι αγώνες της πρώτης φάσης θα διεξάγονται από το Σεπτέμβριο, ενώ θα έχει δική της αποκλειστική εβδομάδα διεξαγωγής, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα προγραμματίζονται αγώνες των άλλων δύο οργανώσεων. Το ίδιο θα ισχύσει και για Champions League και Europa League.
Ποιες θα είναι οι ημερομηνίες;
Όσον αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων του Conference League τους περιμένουμε Πέμπτη, όπως και στην αποκλειστική εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Όλο αυτό το ταξίδι θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μάϊου του 2025, με τελικό προορισμό το Stadion Wrocław της Πολωνίας.
Η League Phase όπως και οι 6 αγωνιστικές θα ξεκινήσουν 3 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Δεκεμβρίου. Ακολουθούν τα play off στις 13 και 20 Φεβρουαρίου, η φάση των 16 στις 6 & 13 Μαρτίου, ενώ οι προημιτελικοί θα γίνουν στις 10 και 17 Απριλίου.
Πώς επωφελούνται οι ελληνικές ομάδες;
Η αύξηση των ομάδων και στις τρεις διοργανώσεις, σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες πρόκρισης και για τις ελληνικές ομάδες. Μια εξίσου μεγάλη αλλαγή, είναι πως όσοι αποκλειστούν από το φθινόπωρο και μετά, δηλαδή βρεθούν στην 25η θέση ή χάσουν στα νοκ άουτ δεν θα μεταφέρονται στο Europa ή στο Conference League, αλλά θα αποκλείονται γενικότερα.
Με λίγα λόγια, όσοι ξεκινούν στη φάση των 36 τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι ανταγωνιστές τους, χωρίς εκπλήξεις. Αυτό σημαίνει καλύτερη οργάνωση και δημιουργία στρατηγικής, ξέροντας ήδη ποια θα είναι τα εμπόδια.
Η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού η πιθανότητα συμμετοχής για ελληνικές αλλά και κυπριακές ομάδες στο Conference League είναι μεγαλύτερη, από ότι στις άλλες διοργανώσεις.
Ποιος είναι ο γενικότερος αντίκτυπος των αλλαγών;
Οι νέοι κανονισμοί και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις διαδικασίες, απαιτούν από τις ομάδες ταχύτητα, προσαρμοστικότητα και φυσικά μελέτη νέων στρατηγικών, αν θέλουν να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Με τις αλλαγές στα προκριματικά, κάθε ομάδα θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη αλλά και καλύτερα προετοιμασμένη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αλλαγές.
Θα πρέπει ωστόσο να καταλάβουμε πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι τυπικές. Ο μεγαλύτερος στόχος που πρέπει να βλέπουμε είναι η ενίσχυση της προβολής του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Άλλωστε με το νέο φορμάτ, η απόδοση σε κάθε χώρα θα αποτελεί κλειδί για την πρόκριση στην Ευρώπη, γεγονός που θα δώσει μεγαλύτερη σημασία και στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Ποιες είναι οι οικονομικές επιδράσεις;
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ενώνει, χωρίζει, ένα άθλημα που αγαπάει όλος ο πλανήτης και ένα άθλημα που μπορεί να έχει πολλά οικονομικά οφέλη. Περισσότερες συμμετοχές, σημαίνει περισσότερα παιχνίδια άρα και περισσότερες μεταδόσεις. Όλα αυτά φυσικά αποφέρουν περισσότερα χρήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μην ξεχνάμε επίσης τα έπαθλα τα οποία διατίθενται στους συλλόγους που συμμετέχουν, τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές από αυτά των υπολοίπων διοργανώσεων, αλλά και πάλι, αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλά.
Conference League 2024/25 – Μια σεζόν γεμάτη προκλήσεις
Οι επερχόμενες αλλαγές που θα δούμε από τη φετινή σεζόν, υπόσχονται να αλλάξουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να κάνουν τη διοργάνωση πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική και φυσικά πιο διασκεδαστική.
Η δυναμική των αγώνων αλλάζει, η βελτίωση και η ποιότητα των παιχνιδιών αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ όλο και περισσότερες ομάδες καλούνται να αναπτύξουν νέες τακτικές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να κερδίσουν μια θέση στην αρένα.
Θα δούμε λοιπόν ένα πιο ελκυστικό και αξιόλογο ποδόσφαιρο; Η απάντηση θα δοθεί στα γήπεδα.