Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση που πήρε η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο, η οποία τιμώρησε με αποκλεισμό πέντε μηνών τον Νεμάνια Μάιντοβ, ο οποίος είναι πρωταθλητής Ευρώπης, επειδή έκανε τον σταυρό του πριν και μετά τον αγώνα με τον Θοδωρή Τσελίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ο Σέρβος τζουντόκα πήγε στο Παρίσι με στόχο το χρυσό μετάλλιο αλλά δεν τα κατάφερε τελικά αφού έπεσε θύμα έκπληξης στον αγώνα με τον Τσελίδη. Ήταν ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε σοκ στον Μάιντοβ αλλά τα χειρότερα για αυτόν ήρθαν τώρα.

Όπως, λοιπόν, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο, ο Σέρβος τζουντόκα τιμωρείται με αποκλεισμό πέντε μηνών επειδή… έκανε τον σταυρό του πριν και μετά τον αγώνα με τον Τσελίδη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία ο Σέρβος παραβίασε το αγωνιστικό πρωτόκολλο που αφορά την επίδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Πρόκειται, φυσικά, για μια απόφαση που έχει προκαλέσει οργή στη Σερβία, με τον ίδιο πάντως να ξεκαθαρίζει μέσω επιστολής προς την Ομοσπονδία ότι δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα, ενώ σε ανάρτησή του στα social media μετά την απόφαση για την τιμωρία του ανέφερε τα εξής…

«Πριν από 15 ημέρες, έλαβα ειδοποίηση ότι έχω τιμωρηθεί με αποκλεισμό 5 μηνών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) λόγω παραβίασης των θρησκευτικών τους κωδίκων. Συγκεκριμένα, για το ότι έκανα το σταυρό μου κατά την είσοδό μου στον αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μου απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπ και τις προετοιμασίες.

Η αλήθεια είναι πως, στην απολογητική επιστολή προς την πειθαρχική επιτροπή, δεν ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το ότι έκανα το σταυρό μου και δήλωσα ότι δεν το έκανα, ούτε θα το κάνω ποτέ, παρόλο που δεν γνώριζα πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η τιμωρία.

Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα, τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην καριέρα μου, και για εμένα είναι το νούμερο ένα, και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πάντα θα τον δοξάζω και θα τον ευχαριστώ.

Τίποτα καινούργιο για μένα προσωπικά, απλά μια νέα σελίδα στην καριέρα μου και μια νέα εμπειρία ζωής. Λυπάμαι όμως που ένα τόσο όμορφο και δύσκολο άθλημα όπως το τζούντο έχει καταντήσει έτσι.

Ο Θεός μου χάρισε μια σπουδαία καριέρα, με 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια. Όταν ξεκινούσα, ονειρευόμουν να κερδίσω έστω ένα από αυτά τα μεγάλα μετάλλια και να κάνω περήφανους τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, η οποία θυσίασε τα πάντα για την καριέρα μου. Μου έδωσαν τόσα πολλά, χρεώθηκαν για να φτάσω εδώ και δεν μπορώ απλά να σκύψω το κεφάλι σε μια τέτοια απαίτηση.

Θα ξεκουραστώ μέχρι να λήξει η τιμωρία μου και μετά θα επιστρέψω με τη βοήθεια του Κυρίου μας για μια νέα αρχή και νέες νίκες. Σας αγαπώ όλους, Νεμάνια Μάιντοβ».