Η Euroleague παρουσίασε το νέο Financial Fair Play, με την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη να ετοιμάζει νέα οικονομικά δεδομένα.

Το Financial Fair Play θα αρχίσει να έχει σταδιακή εφαρμογή από τη σεζόν που ξεκινάει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα φτάσει σε πλήρη εφαρμογή από τη σεζόν 2027-28 και μετά.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η Euroleague

Η EuroLeague εισάγει πρωτοποριακούς κανονισμούς για το Financial Fair Play

Η Συνέλευση των Μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA) ενέκρινε την εφαρμογή Πρότυπου Ανταγωνιστικού Ισοζυγίου (CBS), μιας νέας σειράς κανονισμών που ενισχύει το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων Κανονισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play (FSFPR).

Οι Κανονισμοί Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας & Fair Play εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15 με στόχο την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των ομάδων από τον οικονομικό κίνδυνο μεμονωμένων συλλόγων, περιορίζοντας τη συνεισφορά των μετόχων και προωθώντας την επιχειρηματική απόδοση.

Το CBS θα συνυπάρχει με τους ήδη ενεργούς Κανονισμούς Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play, όπως το σύστημα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή ελέγχους στη συνολική οικονομική θέση των συλλόγων. Το γιατί;

  • Για την ευθυγράμμιση των στόχων των ενδιαφερομένων με αναφορά των ελάχιστων και ανώτατων επιπέδων αμοιβών στα συλλογικά έσοδα των συλλόγων, ενισχύοντας την εμπορική συνεργασία μεταξύ τους.
  • Για τη προώθηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικής ισορροπίας καθιερώνοντας ευρεία δαπάνη παικτών η οποία θα είναι ίση για όλες τις ομάδες της λίγκας με βάση τα συλλογικά έσοδα των συλλόγων.
  • Για να αποτραπούν ακατάλληλες πρακτικές και κάθε ομάδα να συμμορφωθεί με τα προκαθορισμένα επίπεδα πριν δηλώσεις τους παίκτες της ανά σεζόν.
  • Για την αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν.

Το νέο Πρότυπο Ανταγωνιστικό Ισοζύγιο (CBS) αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο σεζόν μετά από συνεργασία με μια επιτροπή συλλόγων. Παρουσιάστηκε και συμφωνήθηκε από την Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA). Το CBS αντιπροσωπεύει τη φυσική εξέλιξη των υφιστάμενων Κανονισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play για να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες πραγματικότητες των συλλόγων και του πρωταθλήματος, παρέχοντας ίσα επίπεδα αμοιβών για όλους τους συλλόγους με βάση τα μέσα συλλογικά έσοδα των ομάδων της EuroLeague και όχι τα έσοδα κάθε μεμονωμένης ομάδας. Αυτή η ιδέα βασίζεται στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα του πρωταθλήματος, εναρμονίζοντας τον αντίκτυπο των διαφορετικών φορολογικών μοντέλων σε όλη την ήπειρο, αποτιμώντας όλους τους δείκτες σε καθαρά ποσά.

Οι νέοι Κανονισμοί Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play (FSFPR) θα εισαγάγουν τρία κοινά επίπεδα αμοιβών για όλες τις ομάδες: Το Βασικό, το Υψηλό και το Χαμηλό. Αυτά θα υπολογίζονται με βάση τα μέσα καθορισμένα έσοδα των συλλόγων (LCDR: έσοδα από τις ημέρες των αγώνων, εμπορικά και άλλα) τα οποία θα δημιουργούνται ανά δύο σεζόν. Αυτά τα επίπεδα θα σηματοδοτούν τις ελάχιστες και μέγιστες δαπάνες για κάθε σύλλογο σε αμοιβές, ενώ θα επιτρέπουν εξαιρέσεις για ορισμένους παίκτες με στόχο την προσέλκυση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των καλύτερων παικτών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καθιερώνεται υποχρεωτικό κατώτατο όριο δαπανών για τις αμοιβές των παικτών στο FSFPR, διασφαλίζοντας ότι ένα ελάχιστο καθαρό ποσό της τάξεως του 32% όλων των συλλογικών εσόδων θα δαπανηθεί σε αθλητές της EuroLeague.

Ποιες είναι οι βασικές έννοιες του Πρότυπου Ανταγωνιστικού Ισοζυγίου (CBS):

Χαμηλό Επίπεδο Αμοιβών «LRL»: Δηλαδή το 32% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR), που υπολογίζεται σε δίκαιη αξία όσον αφορά την περίοδο δύο αγωνιστικών σεζόν. Πρόκειται για το το ελάχιστο καθαρό ποσό που πρέπει να ξοδέψουν οι σύλλογοι για τους μισθούς των δηλωμένων παικτών. Οι ομάδες που δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης στο Επίπεδο Χαμηλών Αμοιβών.

Βασικό Επίπεδο Αμοιβών «BRL»: Δηλαδή το 40% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR). Πρόκειται για το το μέγιστο καθαρό ποσό που μπορούν να δαπανήσουν όλοι οι σύλλογοι σε όλους τους δηλωμένους μισθούς παικτών, εξαιρουμένων των: Έως δύο Πρωτοκλασάτων παικτών (σ.σ. οι σταρ της ομάδας), των U23 παικτών, των «παλιών» σε κάθε ομάδα με τουλάχιστον τρία χρόνια παρουσίας και όχι απαραίτητα συνεχόμενα, των τραυματιών από δύο μήνες και πάνω, όπως επίσης και των Medium-Range παικτών δηλαδή ενός παίκτη ανά ομάδα ο οποίος θα προσδιορίζεται από το μίνιμουμ και το μάξιμουμ ποσοστό του Βασικού Επιπέδου Αμοιβής.
Υψηλό Επίπεδο Αμοιβών «HRL» Δηλαδή το 60% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR): Το μέγιστο καθαρό ποσό που μπορεί να ξοδέψει κάθε σύλλογος για μισθούς δηλωμένων παικτών: Έως δύο Πρωτοκλασάτων παικτών (σ.σ. οι σταρ της ομάδας) και εξαιρουμένων των U23 παικτών, των «παλιών» σε κάθε ομάδα με τουλάχιστον τρία χρόνια παρουσίας και όχι απαραίτητα συνεχόμενα, των τραυματιών από δύο μήνες και πάνω, όπως επίσης και των Medium-Range παικτών δηλαδή ενός παίκτη ανά ομάδα ο οποίος θα προσδιορίζεται από το μίνιμουμ και το μάξιμουμ ποσοστό του Βασικού Επιπέδου Αμοιβής.

Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου «CBC»: Οποιαδήποτε ομάδα ξοδεύει περισσότερα από τα καθορισμένα Επίπεδα Βάσης και/ή Υψηλών Αμοιβών θα απαιτείται να αποζημιώσει όλους τους άλλους συλλόγους που παραμένουν εντός των καθορισμένων ορίων.

Το CBS θα έχει μια μεταβατική περίοδο μιας ολόκληρης σεζόν (2024-25) για να προσαρμοστούν οι συμμετέχοντες σύλλογοι στους νέους κανονισμούς, ενώ μέτρα θα εισαχθούν σταδιακά τις επόμενες δύο σεζόν, φτάνοντας σε πλήρη εφαρμογή για τη σεζόν 2027-28. Η Euroleague Basketball, εκ μέρους των συλλόγων της, ευχαριστεί την EL{A για τη συνεργασία και την υποστήριξή της στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, μεγαλύτερη προστασία των παικτών από οικονομική αστάθεια και αληθινή συνεργασία που ευθυγραμμίζει τις ομάδες, τους παίκτες και τη λίγκα με τον κοινό, πρωταρχικό στόχο της ανάπτυξης της EuroLeague».