Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης «μίλησε» στον 4ο τελικό του ΝΒΑ και οι Ντάλας Μάβερικς που κινδύνευαν με «σκούπα» από τους Σέλτικς, μπήκαν αποφασισμένοι να μείνουν στο παιχνίδι και «σκόρπισαν» τους Κέλτες με 122-84. Η σειρά πλέον επιστρέφει στη Βοστώνη, με τους Ντόνσιτς, Ιρβινγκ και την παρέα τους να πηγαίνουν στο game 5 με ανεβασμένη ψυχολογία.

Oι Μάβερικς φρόντισαν να δείξουν από νωρίς τις διαθέσεις τους, αφού περιόρισαν αμυντικά τους Σέλτικς, κλείνοντας το πρώτο δωδεκάλεπτο προηγούμενοι με 34-21, ενώ συνέχισαν με το πόδι πατημένο και στη δεύτερη περίοδο.

Με τον Λούκα Ντόντσιτς να κινεί τα νήματα, οι Μάβερικς έτρεξαν επί μέρους 27-14 στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, για να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας προβάδισμα 26 πόντων (61-35).

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Τεξανοί περιόρισαν του Σέλτικς στους 35 πόντους στο ημίχρονο, επίδοση που είναι η χειρότερη των «Κελτών» υπό την καθοδήγηση του Τζο Μαζούλα, την τελευταία διετία!

Η κυριαρχία των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με την ομάδα του Τζέισον Κιντ να παίζει με μεγάλη προσήλωση στον στόχο της, οδηγώντας τους Σέλτικς στην κατάρρευση.

Μάλιστα, στην τέταρτη περίοδο και οι Μάβερικς αγωνίστηκαν με την second unit, χωρίς όμως να ρίξουν καθόλου ρυθμό στην αναμέτρηση ανεβάζοντας την διαφορά ακόμη και στο +48, μια επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τελικούς NBA.

Ο Λούκα Ντόντσιτς με 29 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ ήταν «μαγικός» για ακόμη ένα ματς, ενώ από το… ναυάγιο των Σέλτικς, διασώθηκε ο Τζέισον Τέιτουμ με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δωδεκάλεπτα: 34-21, 61-35, 92-60, 122-84