Ο Αδόλφος Χίτλερ υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που σημάδεψαν, αν και όχι για καλό, τον 20ό αιώνα και ένα από τα γεγονότα με τα οποία έχει συνδεθεί ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 με τον θρίαμβο του Τζέσε Όουενς αλλά και με το… πέρα-δώθε ενώ καθόταν στη θέση του, δείχνοντας ότι ήταν υπό την επήρεια αμφεταμινών.

«Δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους μαχητές στην κατανόηση και τον σεβασμό. Βοηθάει επίσης στη σύνδεση των χωρών στο πνεύμα της ειρήνης. Γι’ αυτό η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα πρέπει να πεθάνει ποτέ», έλεγε ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και η αναφορά του στο πνεύμα της ειρήνης, αν μη τι άλλο, ακούγεται κάπως με δεδομένο το πώς εξελίχθηκε η ιστορία…

Ο Χίτλερ, βέβαια, είπε αυτά που έπρεπε, κατά γενική παραδοχή, να πει και έκανε αυτά που έπρεπε, με βάση τα δικά του πιστεύω και τις δικές του αντιλήψεις, να κάνει. Και επειδή λειτουργούσε έτσι, ερχόταν η στιγμή που ζούσε και στιγμές που δεν θα ήθελε ποτέ να ζήσει. Όπως, για παράδειγμα, ο θρίαμβος του Τζέσε Όουενς με τα 4 χρυσά στους Αγώνες του Βερολίνου, ως απάντηση στην «ανωτερότητα της Άριας φυλής».

Μια επιτυχία που θα μπορούσε να… τρελάνει τον Χίτλερ και βίντεο που κυκλοφόρησε χρόνια αργότερα από το στάδιο του Βερολίνου δείχνει τον Γερμανό όντως σε κατάσταση τρέλας. Ο Χίτλερ κάθεται στη θέση του και κινείται συνεχώς μπροστά-πίσω, με την κίνησή του να μην είναι φυσιολογική. Αντιθέτως, ήταν κίνηση ανθρώπου που ήταν υπό την επήρεια ουσιών και εκεί έχουν καταλήξει όλοι πλέον μελετώντας το επί χρόνια.

Το τι ακριβώς πήρε, βέβαια, δεν θα το μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα. Άλλοι λένε ότι έκανε συχνά χρήση κοκαΐνης για να είναι πάντα σε εγρήγορση, άλλοι λένε ότι ήταν αμφεταμίνες. Ό,τι κι αν ήταν, τελικά, η ουσία δεν αλλάζει: Ο Αδόλφος Χίτλερ έδειχνε και το 1936 ότι δεν ήταν καλά και αυτό θα το διαπίστωνε, με πολύ άσχημο τρόπο, και όλος ο κόσμος στη συνέχεια…