Τον Νοέμβριο του 2021, ο Φλορεντίνο Πέρεθ στάθηκε ενώπιον της συνέλευσης των μελών και με χειροκροτήματα δήλωσε ότι κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στην UEFA ποια είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Τότε δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία της European Super League. Θα το προχωρούσε και μόνη της η Ρεάλ αν έπρεπε.
Δύο χρόνια μετά, ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης στάθηκε μπροστά από τα 14 ευρωπαϊκά κύπελλα του συλλόγου, σε μια επίδειξη ισχύος, και δήλωσε ότι η «ελευθερία θριάμβευσε, το ίδιο και το ποδόσφαιρο». «Η μοίρα μας είναι πλέον στα δικά μας χέρια», είπε.
«Ο Φλορεντίνο πάντα κερδίζει», είπε ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέ Τέμπας, επαναλαμβάνοντας μια σαρκαστική ατάκα. Όμως αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης είχε κερδίσει πραγματικά, αν και η κρίση του δικαστηρίου δεν αποτελεί έγκριση της Super League. Ο Πέρεθ είχε καταγγείλει πως δέχτηκε απειλές και πιέσεις. Επανειλημμένα είχε προβάλει τη Ρεάλ Μαδρίτης ως σωτήρα του ποδοσφαίρου και θύμα όσων το διοικούν, στη σκοτεινή δύναμη των οποίων αντιστάθηκε.
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, ο μοναδικός και ίσως απροσδόκητος σύντροφος του Πέρεθ σε όλη αυτή τη διαδικασία, είχε υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες έναν πιο συμβιβαστικό τόνο. «Η θέση της Μπαρτσελόνα δεν έρχεται σε αντίθεση με το ισπανικό πρωτάθλημα», είπε.
Στην Ισπανία, οι δύο γιγάντιοι σύλλογοι είναι ισχυροί θεσμοί που δεν αντιπροσωπεύουν απλώς το 60% των οπαδών του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με στοιχεία. Και απολαμβάνουν ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης. Για αυτό δεν υπήρξε τεράστια αντίδραση κατά των σχεδίων της Super League, ενώ στην Αγγλία ήταν οι οπαδοί αυτοί που διέλυσαν το σχέδιο.
Μερικές φορές αυτό συνοδεύεται με έναν υπαινιγμό φθόνου, ίσως ακόμη και με την αίσθηση ότι χάνεται κάποια ασαφής αγνότητα. Αλλά πολλοί από τους οπαδούς των δύο ομάδων στην Ισπανία δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το τι θα συμβεί με το ισπανικό πρωτάθλημα, τη La Liga, που δεν έχει την οικονομική δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ.
Οι οπαδοί της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα είναι πολύ πιο διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από το ισπανικό πρωτάθλημα ή να δουν να καταστρέφεται ο εγχώριος ανταγωνισμός, σε σύγκριση για παράδειγμα με τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Λίβερπουλ, οι οποίοι αντιστάθηκαν στα σενάρια της ευρωπαϊκής Super League παρότι οι ομάδες τους θα συμμετείχαν στην κλειστή διοργάνωση.
Για αυτό στην Ισπανία η απόφαση του δικαστηρίου προβλήθηκε ως νίκη, ίσως τελικά περισσότερο οριστική από ό,τι πιθανότατα θα αποδειχτεί. Εξάλλου τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία επικρατούσε η εξής τάση: μια νίκη στο δικαστήριο θα σημαίνει ότι η Super League θα υλοποιηθεί. Μετά την απόφαση τηλεοπτικά κανάλια έκαναν λόγο για «βόμβα». «Η Super League κέρδισε και αυτό είναι οριστικό», «το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε», ανέφεραν.
Με αυτήν τη θέση διαφωνεί ο Τέμπας επικεφαλής της ισπανικής λίγκας. «Σας στοιχηματίζω ότι δεν θα υπάρχει Super League ούτε σε δύο ή έξι ή οκτώ χρόνια», σχολίασε σε μια συνέντευξη. […] Η θέση του ενισχύθηκε από τη στάση των υπόλοιπων ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (σ.σ. τα 24ωρα που ακολούθησαν της απόφασης του Δικαστηρίου πολλοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής στη European Super League) Υπήρχε μια αφήγηση από τη Μαδρίτη και τη Μπαρτσελόνα ότι μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης τους υποστηρίζουν πραγματικά και ότι μόλις κερδίσουν τη δικαστική υπόθεση, και μόλις παρουσιαστεί το νέο σχέδιο, η Super League σίγουρα θα έπαιρνε ξανά δύναμη. Αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η ισπανική ομοσπονδία La Liga κινητοποιήθηκε γρήγορα και επιθετικά ενάντια στις αποσχιστικές τάσεις. Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Σεβίλλη εξέδωσαν ανακοινώσεις λέγοντας ότι δεν ήθελαν να είναι μέρος αυτού του σχεδίου. Όλοι οι ισπανικοί σύλλογοι εμφανίζονται κατά της Σούπερ Λιγκ. «Κερδίστε στο γήπεδο», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στις εξέδρες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα προωθήσουν και τα τηλεοπτικά κανάλια της La Liga κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων και των εκπομπών.
Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να μην οδηγήσει στην ευρωπαϊκή Super League, αλλά ομολογουμένως αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων. Αυτό από μόνο του άξιζε τον κόπο για τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα. Μια ανατροπή δυνάμεων.
Ο Λαπόρτα έκανε λόγο όχι για την πρόθεση μιας απόσχισης, αλλά για «μια ευκαιρία να κοιτάξουμε την UEFA στα μάτια». «Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας», επέμεινε ο Πέρεθ. «Το δικαίωμά μας να προτείνουμε και να πραγματοποιούμε διοργανώσεις που εκσυγχρονίζουν και προσελκύουν θεατές από όλο τον κόσμο έχει αναγνωριστεί πλήρως. Σήμερα, η ελεύθερη Ευρώπη θριάμβευσε ξανά. Το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του έχουν θριαμβεύσει επίσης. Σήμερα, ο νόμος και η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η ελευθερία, έχουν επιβληθεί στις πιέσεις που έχουμε υποστεί για περισσότερα από δύο χρόνια. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ιστορία του ποδοσφαίρου και την ιστορία του αθλητισμού», υποστήριξε.
H Ρεάλ και Μπαρτσελόνα εξακολουθούν επί της ουσίας να είναι μόνες. Όμως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Και αυτό το υπενθύμισαν στην UEFA με τη νίκη τους.
- Ο Σιντ Λόου είναι αθλητικός δημοσιογράφος του Guardian