Η Εθνική Ελλάδας δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ολλανδία το βράδυ της Δευτέρας (16/10). Ηττήθηκε με 1-0 στις καθυστερήσεις στην «OPAP Arena» με το εύστοχο πέναλτι του Φίρχιλ φαν Ντάικ κι αν δεν έρθουν τα… πάνω-κάτω στις τελευταίες δύο αγωνιστικές του 2ου προκριματικού ομίλου, θα τερματίσει στην 3η θέση του γκρουπ κι εκτός της πρώτης δυάδας που προκρίνεται απευθείας στα τελικά του EURO 2024.

Το ενδεχόμενο απευθείας πρόκρισης

Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Η «γαλανόλευκη» μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά διατηρεί μαθηματικές πιθανότητες απευθείας πρόκρισης, δηλαδή να τερματίσει 2η στο γκρουπ.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από το τί θα συμβεί στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Γαλλία στις 21 Νοεμβρίου, αλλά και σ’ εκείνες της Ολλανδίας με την Ιρλανία (18/11) και το Γιβραλτάρ (21/11). Με τους «οράνιε» να υπερτερούν στην ισοβαθμία χρειάζονται τρεις βαθμούς στα δύο παιχνίδια τους ή στραβοπάτημα της Ελλάδας για να κλείσουν το εισιτήριο.

Για να περάσει η Ελλάδα, τώρα, χρειάζονται δύο «γκέλες» της Ολλανδίας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί το τί θα χρειαστεί η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των Ολλανδών. Αν η Ολλανδία πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό, η Ελλάδα θα πρέπει να νικήσει τη Γαλλία. Αν η Ολλανδία, πάλι, χάσει και τα δύο ματς η Ελλάδα περνάει με ισοπαλία απέναντι στους «μπλε». Ωστόσο, αυτά τα σενάρια είναι εξαιρετικά απίθανα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9η αγωνιστική (18/11)

  • Ολλανδία-Ιρλανδία
  • Γαλλία-Γιβραλτάρ
  • Ρεπό: ΕΛΛΑΔΑ

10η αγωνιστική (21/11)

  • ΕΛΛΑΔΑ-Γαλλία
  • Γιβραλτάρ-Ολλανδία
  • Ρεπό: Ιρλανδία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γαλλία 18 -6αγ. -Προκρίθηκε στην τελική φάση
  2. Ολλανδία 12 -6αγ.
  3. ΕΛΛΑΔΑ 12 -7αγ.
  4. Ιρλανδία 6 -7αγ.
  5. Γιβραλτάρ 0 -6αγ.

Το μονοπάτι των playoffs του UEFA Nations League

Οπότε το βλέμμα είναι στραμμένο στα playoffs του UEFA Nations League όπου ανοίγεται μονοπάτι πρόκρισης, έχοντας τερματίσει πρώτη στον όμιλό της στη League C. Ήδη έχει εικόνα για τους αντιπάλους που θα βρει μπροστά της.

Εφόσον τελικά η Ελλάδα βρεθεί στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτα με μία άλλη Εθνική που ψάχνει τη δική της δεύτερη ευκαιρία κι αυτή όπως όλα δείχνουν θα είναι το Καζακστάν, που θα αποτελέσει τον πρώτο αντίπαλό της στα ημιτελικά των playoffs, με τον αγώνα να πραγματοποιείται στην «OPAP Arena».

Οι Καζάκοι βρίσκονται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, 4 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η Σλοβενία και η Δανία έχουν από 16 βαθμούς, η Φινλανδία και το Καζακστάν από 12 βαθμούς, με τους Καζάκους να έχουν τελευταίο εντός έδρας αγώνα κόντρα στο Σαν Μαρίνο και να ολοκληρώνουν τα προκριματικά τους εκτός έδρας με τη Σλοβενία.

Εφόσον η κατάσταση στον 8ο όμιλο εξελιχθεί φυσιολογικά και το Καζακστάν δεν πάρει -απ’ το πουθενά- μία απ’ τις πρώτες δύο θέσεις, θα παίξει ημιτελικό playoffs με την Ελλάδα. Αν τώρα κάνει τη σούπερ… έκπληξη, στη θέση του θα «μπει» το Λουξεμβούργο και τη θέση του στον άλλο ημιτελικό με τη Γεωργία θα πάρει το Αζερμπαϊτζάν.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο… τραπέζι (αλλά ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη των δύο τελευταίων αγωνιστικών των προκριματικών του EURO 2024), οι δύο ημιτελικοί στα playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  • 21/03/2024: Γεωργία- Λουξεμβούργο
  • 21/03/2024: Ελλάδα-Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024): Γεωργία ή Λουξεμβούργο – Ελλάδα ή Καζακστάν (η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης).

Επιλαχούσες ομάδες είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Κόσοβο, η Βουλγαρία, τα Νησιά Φερόε και η Εσθονία, ενώ απευθείας πρόκριση (μέσω των προκριματικών του EURO 2024) απ’ τις ομάδες που τερμάτισαν στην κορυφή των ομίλων της League C του Nations League, έχει πάρει ως τώρα η Τουρκία και είναι ένα βήμα απ’ το να το πετύχει και η Σλοβακία.