Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο με συνολικά 57 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα σε σχέση με αυτόν που είχε ψηφιστεί την προεκλογική περίοδο, εν μέσω αντιδράσεων.
Στις τροποποιήσεις συμπεριλαμβάνεται η μετατροπή σε κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας η οποία με το προηγούμενο καθεστώς οι δράστες τιμωρούνταν, πλην εξαιρέσεων, σε βαθμό πλημμελήματος γεγονός που είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες εντός αλλά και εκτός συνόρων. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μετά από μήνυση κίνηση η οποία στοχεύει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη διευθέτηση των αποκαλούμενων «κόκκινων δανείων». Ωστόσο, σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως είναι οι κρατικοί λειτουργοί, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.
Με τις προωθούμενες διατάξεις εντοπίζονται αλλαγές σε θέματα τρομοκρατίας, αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης ποινών για τους πολυισοβίτες. Με τις νέες ρυθμίσεις εναρμονίζεται η εσωτερική νομοθεσία με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά προβλέπονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι οι πολυισοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού έχουν εκτίσει 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα.
Επιπλέον, τιμωρείται όποιος απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.
Αλλαγές προβλέπονται στην ποινική αντιμετώπιση έκνομων συμπεριφορών μέσα στην πόλη , όπως στις περιπτώσεις ρίψης μολότοφ με τους δράστες να τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα έτη, αλλά και εισβολής σε δημόσια κτίρια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η δράση αναρχικών ομάδων , όπως ο Ρουβίκωνας, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς αλλά και εφοριακών που κάνουν ελέγχους και έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού.
Μεταξύ των τροποποιήσεων καταγράφονται και οι αλλαγές στις διατάξεις που επιβάλλουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη τους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και υπό την επήρεια ουσιών, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη αλλά και χρηματική ποινή στους δράστες διακεκριμένων κλοπών , δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από συμμορία για ανεξαρτήτως της αξίας των κλοπιμαίων.
Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καταγράφονται λιγότερες αλλαγές μεταξύ των οποίων η επαναφορά του Μονομελούς Πρωτοδικείου αλλά και της παρουσίας δικαστικού λειτουργού στις κατ οίκον έρευνες.
Τέλος, με τις νέες διατάξεις καταργείται, όπως είχε υποδείξει η GRECO, η δυνατότητα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης να αναστέλλει διώξεις για δωροδοκία και δωροληψία. Η κατάργηση γίνεται για λόγους προφανείς συμμόρφωσης της χώρας μας και για την πληρότητα του νομικού πλαισίου.