Σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας μετά την κατάρρευση τμήματος του δρόμου Ρακοπόταμου-Κεραμιδίου, έργου που αναμενόταν να παραδοθεί τον Ιούλιο και να ενώσει τα παράλια της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αποτυπωθούν τα αίτια της κατάρρευσης.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη θέση «Λατομεία», όπου το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει ολοκληρωτικά. Σε άλλα σημεία διαπιστώθηκαν φθορές, παρά το γεγονός ότι το έργο παραμένει σε εξέλιξη.

Η έρευνα προχωρά με ταχύ ρυθμό, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση στοιχείων.

Τι συνέβη

Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα choraagia.gr, το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου υποχώρησε και μαζί του παρασύρθηκε στο κενό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς Κεραμίδι και Καμάρι Μαγνησίας, προσεγγίζει τα όρια του Νομού Λάρισας, και καταλήγει στη περιοχή του Δήμου Αγιάς «Διασταύρωση Σκλήθρου – όρια Νομού», δηλαδή στη διασταύρωση της οδού προς Σκλήθρο. Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι, η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς είναι επίσης και Καταφύγιο Άγριας Ζωής και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Το έργο ξεκίνησε με την προοπτική να αποτελέσει την αρχή για την παραλιακή σύνδεση των νομών Λάρισας και Μαγνησίας και την  διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού  δικτύου  από νότο προς βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός. Για να καταστεί υλοποιήσιμο εκπονήθηκε μελέτη ποσού 1.280.570,22 ευρώ  με διαγωνισμό  ανοιχτής διαδικασίας το 2007. Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε την 6η Νοεμβρίου 2008. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης ολοκληρώθηκε  στις 24 Μαρτίου 2016.

Οι περιβαλλοντικοί όροι στο συγκεκριμένο έργο ήταν καθοριστικοί για τη χάραξη και τα χαρακτηριστικά της οδού και άλλαξαν την πορεία εκπόνησης της μελέτης. Η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε σημαντικά την ολοκλήρωση της μελέτης. Επίσης, στο πλαίσιο πραγματοποίησης των γεωτεχνικών ερευνών της μελέτης, έλαβαν χώρα δύο συμβάσεις γεωτεχνικών ερευνών, ποσών 301.705 και 96.626,81 ευρώ αντίστοιχα.