Το αλαλούμ της ασυνεννοησίας της κρατικής μηχανής κατά τη διάρκεια της φονικής φωτιάς στο Μάτι βρέθηκε για ακόμη μια μέρα στο επίκεντρο της κατάθεσης του δικαστικού πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου.
«Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο μάρτυρας ο οποίος, καταθέτοντας για όγδοη μέρα, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.
Ο μάρτυρας, ο οποίος θεωρείται κομβικής σημασίας, επεσήμανε πως από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία αιφνιδιάστηκε εκείνη την ημέρα. «Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία… Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος… Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί» τόνισε ο πραγματογνώμονας.
Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής εστίασε στις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα εναέρια μέσα.
Συνήγορος: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;
Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18:10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.
Δικηγόρος: Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά…
Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενα της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα… Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ο,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια…
Οι τόνοι ανέβηκαν, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, με κάτοικο της περιοχής να σχολιάζει μεγαλόφωνα λέγοντας: «Ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (σ.σ. του Πυροσβεστικού Σώματος) ήταν άχρηστοι» ενώ συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας διευκρίνισε: «Εμείς θέλουμε να μάθουμε ποιος έβαλε ή δεν έβαλε το χέρι του για να καούν τόσοι άνθρωποι».
«Όλοι αυτό ψάχνουμε» ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας το οποίο άκουσε τον μάρτυρα να επαναλαμβάνει ότι «στις 18:36 της 23η Ιουλίου 2018 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στο Νέο Βουτζά».
«Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ» είπε για ακόμη μια φορά ο κ. Λιότσιος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνοντας , ωστόσο, πως το δικαστήριο είναι εκείνο που θα κρίνει πως ενήργησαν οι κατηγορούμενοι και αν «είχαν αποδεχθεί ότι θα καεί κόσμος».
Δικηγόρος στήριξης κατηγορίας: Δόθηκε εντολή να μην πιάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία που γύριζαν από τις Κυκλάδες και να πηγαίνουν στο Λαύριο ή τον Πειραιά. Εισακούστηκε αυτή η εντολή;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.
Δικηγόρος: Άρα το λιμενικό δεν εισάκουσε την εισήγηση…
Μάρτυρας: Προφανώς…
Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά πως προκύπτει ότι «το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα».