Καμία παρέμβαση που να οδήγησε στη μη τήρηση των όρων προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την πλευρά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά δεν διαπίστωσε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της έκανε λόγο για «κονιορτοποίηση του κατηγορητηρίου» που αφορά τον πρώην υπουργό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και δικάζεται μαζί με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για την υπόθεση που αφορά στο παρασκήνιο του διαγωνισμού, το 2016.
Η κ. Σμυρλή στην πρόταση της σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ της ενοχής του κατηγορούμενου πρώην υπουργού. «Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον υπουργό. Δεν έγινε καμία νομοθετική παρέμβαση. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης» τόνισε η εισαγγελέας.
Παραθέτοντας τα γεγονότα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπόθεσης η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου επιχειρηματολόγησε υπέρ της αθώωσης του Νίκου Παππά τονίζοντας ότι «η γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης συγκρότησε ειδική επιτροπή για το διαγωνισμό με ακαδημαϊκούς, η οποία επικουρείτο από εταιρία ορκωτών λογιστών. Έγινε και πρόσθετος έλεγχος για την επάρκεια και προέλευση των χρημάτων στην εταιρία Καλογρίτσα ώστε να αναχθεί σε οριστική υπερθεματίστρια του διαγωνισμού. Η ΓΓΕΕ και τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής κατηγορήθηκαν για ψεύδη βεβαίωση κατά τη διαδικασία του ελέγχου για την οποία κρίθηκαν αθώοι. Το ίδιο και ο γιος του κατηγορουμένου Χρήστου Καλογρίτσα, που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός».
Η κ. Σμυρλή επεσήμανε στην κατάθεση της η εκτιμήτρια της τράπεζας Πειραιώς είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως της προκάλεσαν «στεναχώρια ότι δημοσιεύματα του 2016 υποτιμούσαν την αξία του ακινήτου λέγοντας για «βοσκοτόπια», εξηγώντας πως την αξία δεν την προσδιορίζει η χρήση γης, αλλά η τοποθεσία και άλλοι παράγοντες.
Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως ο Νίκος Παππάς δεν όφειλε να κάνει ο ίδιος έλεγχο καθώς κάτι τέτοιο «απαιτούσε ειδικές γνώσεις και υπήρχε επιτροπή γι’ αυτό». «Αντιθέτως αν διενεργούσε έλεγχο ο ίδιος θα ήταν αντίθετο με τις ασφαλείς διαδικασίες αλλά θα εξέγειρε και υπόνοιες μεροληψίας. Η κατηγορία σε βάρος του Νικόλαου Παππά στερείται οποιαδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του νόμου και της διαδικασίας» τόνισε η κ. Σμυρλή η οποία συμπλήρωσε πως τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η διαδικασία έγινε ορθά, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία Καλογρίτσα «δεν πήρε άδεια και έτσι καταρρίπτεται το θεμέλιο της κατηγορίας». «Είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 την δόση και εξέπεσε με αποτέλεσμα να πάρει την άδεια η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη»σημείωσε.
Εστιάζοντας στα πολυσυζητημένα sms που προσκόμισε η υπεράσπιση του επιχειρηματία και φέρονται να αφορούσαν επικοινωνίες των δυο κατηγορούμενων για τον διαγωνισμό η εισαγγελέας, παρά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να αναγνωστούν, δήλωσε την δυσπιστία της. «Υπήρξε πρόβλημα γιατί δεν προέρχονται από αποτύπωση από εταιρία κινητής τηλεφωνίας για την καταγραφή αυτών. Αυτός είναι ο μοναδικός και αξιόπιστος τρόπος αξιοποίησης τους. Αυτό τηρείται σε κάθε εκδικάζομε η υπόθεση.
Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη ως αποδεκτό στοιχείο. Καμία πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό. Κανένα δικαστήριο δε θα δεχόταν τα έγγραφα αυτά ως αποδεικτικό στοιχείο με τον τρόπο που προσκομίστηκαν» τόνισε η κ. Σμυρλή με την πρόεδρο Ιωάννα Κλάππα να υπενθυμίζει ότι το δικαστήριο, με απόφαση του, έχει κάνει δεκτά τα μηνύματα, που θα αξιολογηθούν.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και του ομίλου Χούρι για τα 3 εκ. ευρώ, που δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή ώστε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, τονίζοντας πως «δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – Καλογρίτσα». Η κ. Σμυρλή πρόσθεσε πως κακώς το Ειδικό Δικαστήριο ασχολήθηκε με αυτό το θέμα καθώς «δεν μας ενδιαφέρει ούτε αν είναι εικονική ούτε αν είναι πραγματική»
Η εισαγγελέας εξέφρασε τη θέση πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας επιχειρεί με την δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου να ανατρέψει την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους Χούρι και τον υποχρέωσε να πληρώσει τα 3 εκ.ευρώ.