Πώς λειτουργεί η μέθοδος ανίχνευσης αλήθειας – ψεύδους; Μπορεί αυτή να βοηθήσει στο να αποδεικτεί η αλήθεια για τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα και τον ρόλο της Ρούλας Πισπιρίγκου; Απάντηση δίνει η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ Νευρολογίας, Νιόνια Βαλλιανάτου.
Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «MEGA Καλημέρα» η Νιόνια Βαλλιανάτου εστιάζει στη λειτουργία του ανιχνευτή ψεύδους που δέχτηκε να υποβληθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για να αποδείξει όπως υποστήριζει την αθωότητά της και στο τί προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην επίλυση εγκληματικών υποθέσεων.
Αναφερόμενη στη λειτουργία του ανιχνευτή ως μέσο απόδειξης αθωότητας ή καταδίκης η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ Νευρολογίας επισημαίνει: «Παλαιότερα, όταν εννοούσαμε ανιχνευτή ψεύδους, εννοούσαμε τον παλμογράφο που είχε χρησιμοποιηθεί την δεκαετία του ’60. Εδώ μιλάμε για ανίχνευση αλήθειας/ ψεύδους με την μέθοδο των γνωστικών προκλητών δυναμικών, με έμφαση στο γνωστικό, γιατί καταγράφει στη λειτουργία του εγκεφάλου τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ποιές περιοχές ενεργοποιεί».
«Χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2002, συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί 2 φορές, σε δύο πολύ γνωστές υποθέσεις, ως μέσο βιολογικής απόδειξης. Ο Έλληνας δικαστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και στις δύο υποθέσεις είχαμε θεαματικά αποτελέσματα, από επιστημονικό ενδιαφέρον, και δεν αποτελεί απαραίτητα μέσο απόδειξης αθωότητας», δήλωσε.
«Γίνεται νευροψυχολογική εκτίμηση και μετά γίνονται αρκετές ερωτήσεις, της βασικής καταγραφής αρχικά, και κατόπιν μπαίνουμε σε ερωτήσεις που αφορούν στη δικογραφία. Είναι αξιόπιστο όσο μία μαγνητική τομογραφία. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον παλμογράφο από τον ανιχνευτή αλήθειας/ ψεύδους, και άλλος ο ορός αλήθειας» επεσήμανε η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ Νευρολογίας, Νιόνια Βαλλιανάτου.