Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 12 κατηγορούμενοι της υπόθεσης δολοφονίας του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μετά τις απολογίες τους, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στις ποινές που θα αποδοθούν στις εμπλεκόμενους.

Και οι δώδεκα κατηγορούνται με το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υπάρχουν κατηγορίες σε όλους αλλά ανά περίπτωση για επίθεση και οπλοκατοχή.

Ο ποινικολόγος Θανάσης Χατζηλίας, μιλώντας στη Μακεδονία, αναφορικά με τις ποινές των κατηγορούμενων και με δεδομένο ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή για ανθρωποκτονία είναι τα ισόβια, είτε με δόλο είτε με ενδεχόμενο δόλο, αναφέρει ότι «με τις τελευταίες αλλαγές, ακόμα και ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζει τα ισόβια. Την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν οι συναυτουργοί».

Οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη

«Ίδια η ποινή για ηθική αυτουργία»

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηλίας, υπάρχει διαφορά στον συναυτουργία και στην άμεση συνέργεια. «Αν για παράδειγμα ένας κρατάει το θύμα από τα χέρια και ένας άλλος τον μαχαιρώνει, ο πρώτος κατηγορείται για συναυτουργία και θα αντιμετωπίσει και αυτός τα ισόβια. Όπως αν αποδειχθεί και ηθική αυτουργία, είναι ίδια η ποινή» εξηγεί.

Και προσθέτει ότι «στην άμεση συνέργεια όμως υπάρχουν διακρίσεις και σημαντικό ρόλο παίζει αν αποδειχθεί βουλητική πρόθεση για αυτουργία. Δηλαδή, αν ένα άτομο απλά οδηγούσε ένα από τα αυτοκίνητα και μετέφερε κάποια άτομα, τα οποία κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και διέπραξαν ένα έγκλημα, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα, δεν μπορεί να του αποδοθεί δόλος. Σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένη η ποινή».

Πώς μπορούν να «σπάσουν» τα ισόβια

Τα ισόβια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηλία, μπορούν να «σπάσουν» δυνητικά με το άρθρο 133 που εμπεριέχει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. «Το άρθρο 133 παραπέμπει στο άρθρο 83, που αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό την μετεφηβική ηλικία σε άτομα 18 έως 25 έτη. Παλιότερα ήταν έως τα 21 έτη. Αν αναγνωριστεί αυτό το ελαφρυντικό η ποινή φυλάκισης ορίζεται από 5 έως 15 έτη».

Παράλληλα, ως ελαφρυντικό αναγνωρίζεται και ο πρότερος σύννομος βιός, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν σεσημασμένοι στις αρχές. Ωστόσο, η εκτίμηση του κ. Χατζηλία είναι ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση πρωτόδικα δεν θα αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό και πως οι 12 κατηγορούμενοι θα βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με τα ισόβια.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου και έτσι να καθοριστούν οι ποινές. Θα είναι δικαστική τραγωδία εάν δούμε κοινές ποινές σε όλους» τονίζει από την πλευρά στη Μακεδονία, η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην ανακρίτρια

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ομάδα ως εγκληματική οργάνωση;

Αναφορικά με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η κ. Ανάσογλου ανέφερε ότι για να σταθεί χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια δράσης της συγκεκριμένης ομάδας.

«Δηλαδή να αποδειχθεί ότι αυτά τα άτομα ενώθηκαν και έχουν προχωρήσουν από κοινού και στο παρελθόν και σε άλλες κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις. Χωρίς διάρκεια δράσης, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση» αναφέρει η κ. Ανάσογλου. «Η τυχαία σύμπραξη, δεν οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση. Καθοριστικό για αυτή την κατηγορία, είναι να αποδειχθεί ότι σε μία ομάδα υπάρχουν ρόλοι και μάλιστα ότι υπάρχει ένα ηγετικός στέλεχος (αρχηγός) που διευθύνει τα υπόλοιπα μέλη» συμπληρώνει η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την Ανθούλα Ανάσογλου, η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης προσθέτει στην εκάστοτε ποινή συν 15 έτη φυλάκισης στον αρχηγό της και συν 8 έτη στα μέλη της. «Αν δεν αποδειχθεί όμως ότι δεν αποτελεί εγκληματική οργάνωση αλλά συμμορία, τότε είναι πλημμέλημα» συμπληρώνει.