Μία ακόμη ιστορία φρίκης ξεπροβάλλει πίσω από τα κάγκελα του σωφρονιστικού καταστήματος Κασσαβέτειας. Τουλάχιστον τέσσερις παράνομοι μετανάστες, κρατούμενοι των φυλακών, προχώρησαν έως το μεσημέρι στη βάναυση για τον εαυτό τους ενέργεια να ράψουν το στόμα τους, ζητώντας να μην απελαθούν από τη χώρα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε η διεύθυνση των φυλακών, καθώς και ότι την ίδια την ενέργεια αναμένονταν από το βράδυ να ακολουθήσουν και άλλοι «φιλοξενούμενοι» στην Κασσαβέτεια αλλοδαποί.

Η Κασσαβέτεια θυμίζει τις τελευταίες ημέρες «καζάνι που βράζει» και φόβοι εκφράζονται για γενίκευση της αναταραχής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συντονισμό των επιτροπών κρατουμένων από τη Δευτέρα ξεκινά σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας αποχή από το συσσίτιο, που θα εξελιχθεί σε απεργία πείνας διαρκείας.

Στις φυλακές Κασσαβέτειας χθες επτά από τους κρατουμένους απείχαν από το συσσίτιο, ενώ τέσσερις προχώρησαν στη σκληρή μορφή διαμαρτυρίας να ράψουν το στόμα τους.

Συνολικά 32 μετανάστες από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη παραμένουν φυλακισμένοι και μεταφέρονται από το ένα σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας σε άλλο για χρονικό διάστημα από 14 έως τρεις μήνες.

Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδό τους στη χώρα και σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.

Χθες το μεσημέρι τέσσερις από τους κρατουμένους προχώρησαν στη ραφή του στόματός τους, βγάζοντας με αυτό τον τρόπο κραυγή απόγνωσης για την πολύμηνη κράτησή τους, με άγνωστο για τους ίδιους το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση των φυλακών κινούνται οι διαδικασίες απέλασής τους σε συνεργασία με το Τμήμα Αλλοδαπών, ωστόσο οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας να μην επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είτε ακόμη δεν τους έχουν χορηγηθεί τα απαιτούμενα έγγραφα, είτε οι ίδιοι δεν δηλώνουν τα στοιχεία τους για να μην προχωρήσει η διαδικασία επαναπροώθησής τους στη χώρα.

Πηγή: taxydromos.gr