H συγκίνηση είναι μάλλον μια λέξη σεμνή για να περιγράψει το συναίσθημα που άρχισε να κατακλύζει το κοινό από τη στιγμή που αντίκρισε χθες «ζωντανά», για πρώτη φορά την Ιωάννα, 16 μήνες μετά από τη φριχτή επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε ένα πρωινό που πήγαινε στην έργασία της.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Ταυτόχρονα, η γενικότερη αίσθηση που άρχισε να επικρατεί από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να παίρνουμε τις πρώτες εικόνες από το δικαστήριο είναι ότι πρόκειται για μια δίκη ιστορική. Ο κος Λύτρας συμφωνεί με αυτόν τον χαρακτηρισμό και δεν τον βρίσκει υπερβολικό. « Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι μια ιστορική δίκη. Την ίδια στιγμή, όλοι μας, από άποψη ψυχολογίας, έχουμε κάνει μια προβολή στην Ιωάννα. Στο πρόσωπο της βλέπουμε το παιδί μας, την ξαδέλφη μας, έναν άνθρωπο δικό μας».
«Οι δημοσιογράφοι την τρόμαξαν, αλλά ζήτησαν συγγνώμη»
Η δεύτερη εικόνα που «χτύπησε» έντονα στους τηλεθεατές ήταν αυτή της περικύκλωσης της Ιωάννας μόλις βγήκε από το αυτοκίνητο συνοδεία των δικηγόρων της.
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι καναλιών δημιούργησαν γύρω της έναν ασφυκτικό κλοιό, με φωνές να ακούγονται μέσα από τον στενό κύκλο, από τον οποίο ήρθε και η παράκληση του δικηγόρου της Απόστολου Λύτρα να της αφήσουν λίγο χώρο για να περάσει.
Σχολιάζοντας αυτές τις άσχημες εικόνες ο κος Λύτρας μας λέει τα εξής: «Η Ιωάννα τρόμαξε. Το καλό είναι ότι στη συνέχεια τής ζήτησαν όλοι συγγνώμη όπως έπρεπε και στην έξοδο της από τη δικαστική αίθουσα συμπεριφέρθηκαν πολύ προσεχτικά».
Η Ιωάννα ως σύμβολο κοινωνικού αγώνα και η ανδροκρατούμενη σύνθεση του δικαστηρίου
Το τρίτο στοιχείο το οποίο προκάλεσε αίσθηση από την έναρξη της πολύκροτης αυτής δίκης είναι πως η σύνθεση του δικαστηρίου θα είναι ανδροκρατούμενη. Αυτό συνέβη έπειτα από την απόφαση του συνηγόρου της κατηγορουμένης Σάκη Κεχαγιόγλου, να εξαιρεθούν από τη δίκη οι τρεις γυναίκες που κληρώθηκαν ως ένορκοι. Έτσι, οι ένορκοι στη δίκη θα είναι μόνο άνδρες. Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης είχε το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν. Ανδροκρατούμενη θα είναι και η σύνθεση του δικαστηρίοy με άνδρες πρόεδρο και εισαγγελέα και μία μόνο γυναίκα δικαστή στην έδρα του ορκωτού.
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο Newsbeast o κος Λύτρας τονίζει το εξής: «αν αυτή η επιλογή έγινε με βάση το κριτήριο του φύλου, αν λέω, το τονίζω αυτό, τότε πρόκειται για μια παλιομοδίτικη τακτική που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, είναι κατ’ αρχάς προσβλητικό για την γυναίκα και σε δεύτερη φάση για τον ίδιο τον άνθρωπο».
Τέλος, στην ερώτηση μας για το αν και η ίδια η Ιωάννα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια εκπρόσωπο ενός κοινωνικού αγώνα ενάντια στις βάναυσες, απάνθρωπες επιθέσεις σαν αυτή που δέχθηκε και η ίδια, αν δηλαδή η ίδια αποδέχεται αυτό που βλέπει το κοινό στο πρόσωπο της, ο κος Λύτρας λέει πως: « δεν μπορώ να τοποθετηθώ εγώ για το δικό της συναίσθημα και τη σκέψη της πάνω σε αυτό. Η συμπαράσταση το κόσμου της δίνει σίγουρα κουράγιο. Όσο για αυτό το πρόσωπο-σύμβολο το οποίο περιγράφετε, θέλω να σημειώσω πως έχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από αξιόλογους ανθρώπους που λένε ότι βλέπουν στην Ιωάννα αυτό που αναφέρετε κι εσείς».
Ο κος Λύτρας επανέλαβε τέλος αυτό που έχει ξαναδηλώσει στο Newsbeast, ότι οι δικηγόροι της δηλαδή πιστεύουν στην ύπαρξη συνεργών σε αυτή την πράξη σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα βασικό στοιχείο της γραμμής που θα αναπτύξουν στη δίκη.