Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας 13 κατηγορούμενοι για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, που αποκαλύφθηκε το 2018 έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC και των εισαγγελικών αρχών.
Σύμφωνα με το βούλευμα, σε δίκη για σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών παραπέμπονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Γεώργιος (Τζώρτζης), η σύζυγός του Καίτη Κουτσολιούτσου καθώς και δέκα ακόμη κατηγορούμενοι, στη πλειονότητά τους στελέχη του ομίλου.
Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα ζητείται η απαλλαγή 16 κατηγορουμένων ενώ για δυο ακόμη πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, παύει η ποινική δίωξη που είχε αρχικά ασκηθεί από την εισαγγελία, λόγω θανάτου.
Παράλληλα, παρατείνεται για έξι μήνες ακόμη η προσωρινή κράτηση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η οποία αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από τις απολογίες που έδωσαν στην αρμόδια ανακρίτρια.
Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων δέκα συγκατηγορουμένων τους για σωρεία αδικημάτων, όπως για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Οι δικαστές αποδίδουν επιπρόσθετα στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.
Σε ό,τι αφορά στα 16 πρόσωπα για τα οποία αποφασίστηκε η μη παραπομπή τους σε δίκη, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν πως αν και ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε μπορούσαν να ελέγξουν τις καταστάσεις της εταιρείας με τα πλαστά οικονομικά στοιχεία. Επίσης στο βούλευμα αναφέρεται πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.
Τα στοιχεία που αναφέρονται στο βούλευμα, σκιαγραφούν το μέγεθος του σκανδάλου καθώς και πλήθος των μεθοδεύσεων, στις οποίες φέρονται, κατά τη δικογραφία, να προέβησαν οι κατηγορούμενοι ώστε να εμφανίζουν ψευδώς ότι οι εταιρείες τους σε Κίνα και Ευρώπη ήταν οικονομικά ισχυρές. Από τη δράση τους δε αυτή, η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε εκτιμάται που αγγίζει τα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.
Ενδεικτικά, στο βούλευμα αναφέρεται πως από το 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα. Οι κατηγορούμενοι με πλαστά τραπεζικά statement παρουσίαζαν ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, το υπόλοιπο που εμφανίζονταν ήταν 70.000.000. Ακόμη, χρησιμοποιούσαν τα πλαστά αυτά στοιχεία για να στα στείλουν σε συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα ώστε να εξασφαλίζουν δανεισμό ή για να εμφανίζουν σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε γεμάτα ταμεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στην Κίνα, στην Ελλάδα προκειμένου να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.
Ωστόσο, κατά τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το βούλευμα, κατάφεραν να αποσπάσουν παράνομα δάνεια, να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.
Να σημειωθεί τέλος ότι η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου με πρόταση 616 σελίδων προς το δικαστικό συμβούλιο είχε ζητήσει να δικαστούν 21 κατηγορούμενοι από τους 31 που είχαν διωχθεί ποινικά για την υπόθεση.