Συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε όλη την επικράτεια, διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, «αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Επισημαίνεται πως η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. «διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης».
- Τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να βρεθούν εδώ.
Συρεγγέλα: Δεκάδες γυναίκες–θύματα βίας εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία τους
Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία τους, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να φιλοξενηθούν σε ασφαλείς χώρους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4 χιλιάδες κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα, πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά.
Σημειώνεται πως το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων και τους ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στις γυναίκες-θύματα βίας. «Τόσο το ΞΕΕ όσο και η ΕΙΕ ήταν στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την εστία της βίας, για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν πρώτα στα δωμάτια που προσέφερε το ΞΕΕ και, στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κάποιες μεταφέρθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, ενώ άλλες επέλεξαν να μεταφερθούν σε συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι.
«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά.