Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1995 όταν ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος, που συγκίνησε το πανελλήνιο με τη δύναμη ψυχής που επέδειξε στην περιπέτεια της υγείας του, έφευγε για πάντα από κοντά μας χτυπημένος από καρκίνο.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που δημιουργήθηκε βασισμένο στην τελευταία επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα, ξεκινά μία νέα προσπάθεια για την καθιέρωση της 9ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το χαμόγελο του παιδιού.

Αύριο, στις 12:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδρίων και Εκθέσεων του Ζαππείου, με στόχο να διαδοθεί το μήνυμα του Ανδρέα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα παιδιά. Η ημέρα, άλλωστε, είναι δική τους, αφού το μήνυμα του Ανδρέα αποτέλεσε το εφαλτήριο για να δοθεί το χαμόγελο σε τόσα παιδιά που το είχαν ανάγκη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μικροί μαθητές από σχολεία της Αττικής, από κοινότητες μεταναστών, παιδιά διπλωματών, αλλά και παιδιά του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την ανακήρυξη της 9ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ιστοσελίδας www.thesmileofthechildworldday.org μέσω της οποίας θα γίνεται η συγκέντρωση των υπογραφών.