Αναβίωσε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η 30χρονη Ολυμπιονίκης στην ρυθμική γυμναστική Άννα Πολλάτου.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Η άτυχη Άννα, που είχε κατακτήσει με την Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, έχασε την ζωή της στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 17 Μαΐου 2014 στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών, στο ύψος του Γηροκομείου της Βάρδας.
Η Άννα Πολλάτου κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Κυλλήνης και από άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο αυτοκίνητο που κατευθύνονταν προς την Πάτρα.
Από την σύγκρουση η Άννα σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα που επέβαιναν στο άλλο αυτοκίνητο.
Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της – το 2019- βγήκε το πόρισμα, ότι αιτία για τον θάνατό της ήταν κατασκευαστικό λάθος στο μοιραίο αυτοκίνητό της, με την τότε αντιεισαγγελέα Αμαλιάδας κ.γγελική Κυριαζή να ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων.
Όταν τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, παρότι το μικρό όχημα της Άννας Πολλάτου χτυπήθηκε από την πίσω πλευρά, αποκολλήθηκαν το ταμπλό μαζί με το τιμόνι και μπήκαν βίαια στην καμπίνα του οδηγού. Η άτυχη αθλήτρια δέχτηκε τεράστια ώθηση προς τα πίσω, με συνέπεια να υποστεί κάταγμα στον αυχένα από την κάμψη και να βρει τραγικό θάνατο.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η οικογένεια της Άννας Πολλάτου κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης από τους υπευθύνους, τον κατασκευαστή, τον προμηθευτή και τον εισαγωγέα, για να τους επιδικαστεί το ποσό των 820.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στην αγωγή περιλαμβάνονταν τα πορίσματα των ιατροδικαστών και των πραγματογνώμων.
Η οικογένεια ζητά δικαίωση
Χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας βρέθηκαν οι γονείς της Άννας Πολλάτου, τα δύο αδέλφια της και συγγενείς, οι οποίοι συντετριμμένοι από τον χαμό της, ζητούν δικαίωση, όπως ανέφεραν.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε, ωστόσο λόγω παρέλευσης του ωραρίου, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 Φεβρουαρίου.
Κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι γονείς και άλλα συγγενικά της πρόσωπα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο θάνατος της οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του μοιραίου αυτοκινήτου και όχι λόγω ταχύτητας. Επίσης, εξετάστηκε ως μάρτυρας ένας εκ των εμπειρογνωμόνων, που καταθέτουν για την υπόθεση.
Η ομάδα των δικηγόρων πολιτικής αγωγής με επικεφαλής τον γνωστό δικηγόρο κ. Γιάννη Μαρακάκη, υποστηρίζει ακράδαντα ότι ο θάνατός της οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του αυτοκινήτου τους, αφού, όπως τόνισαν, σύμφωνα και με το πόρισμα, ταμπλό και τιμόνι αποκολλήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν θανατηφόρο τραυματισμό στην 30χρονη.
Από την πλευρά της υπεράσπισης του εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων, υποστηρίζεται ότι ο θάνατός της δεν οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του αυτοκινήτου, αλλά σε συνθήκες που δημιουργήθηκαν κατά την σύγκρουση των δύο οχημάτων.
«Θεωρούμε ότι η Άννα Πολλάτου έφυγε άδικα. Είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι κυκλοφορούν εκεί έξω “ωρολογιακές βόμβες”.
Η Αννούλα, είχε την ατυχία να “σκάσει” μια από αυτές στα χέρια της. Είναι υποχρέωσή μας, να αποδείξουμε τι ακριβώς είχε συμβεί και να σταματήσουμε αυτό το κακό που έχει “δηλητηριάσει” την ελληνική αγορά» είπε ο Γιάννης Μαρακάκης.
Παναγιώτης Μαδιάς: Ποιο είναι το κυρίαρχο ερώτημα
«Το κυρίαρχο ερώτημα και αυτό που θα απασχολήσει το Δικαστήριο, είναι εάν πράγματι τα αίτια του θανατηφόρου τραυματισμού της Άννας Πολλάτου, ήταν η ανεπίτρεπτη εξαγωγή του βολάν και της κολόνας του βολάν από το αυτοκίνητου, που ήρθε κατευθείαν στο πρόσωπό της και επέτεινε με αυτόν τον τρόπο την οπισθοδρόμηση, λόγω αδράνειας, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη αυχένα και να επέλθει ακαριαία ο θανάσιμος τραυματισμός της» είπε ο εμπειρογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων.
Ποια ήταν η Άννα Πολλάτου
Η Άννα Πολλάτου, ξεκίνησε την ρυθμική γυμναστική το 1988 κι έφτασε στην μεγαλύτερη επιτυχία της με την Εθνική Ομάδα του Ανσάμπλ, με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.
Το 1999 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα τελικά οργάνων και το ασημένιο στο σύνθετο ομαδικό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα στην Ιαπωνία.
Την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, ένα ασημένιο στο σύνθετο και ένα χάλκινο στις κορύνες.
Δούλευε ως προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής σε σύλλογο των Μεγάρων.