Το δικαστήριο διέκοψε για περίπου μια ώρα προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλει ο Γιάννης Λαγός ζητώντας την εξαίρεση των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον επέκρινε ένοχο.
Νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει το λόγο στο αίτημα της εξαίρεσης η πολιτική αγωγή για αυτό και η σκυτάλη της διαδικασίας πέρασε και πάλι στην υπεράσπιση. Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης ανέπτυξε την αίτηση εξαίρεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έχει αιτηθεί ο εντολέας του.
«Έγινε δίκη ποινικών πράξεων και όχι δίκη ιδεών» επανέλαβε επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι επηρεάστηκε η κρίση του δικαστηρίου από γεγονότα μεταγενέστερα της καταδικαστικής αποφάσεως.
«Το δικαστήριο ανέχτηκε πολιτική δίκη» είπε. «Ήρθε εδώ και ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση» ανέφερε και τόνισε «εδώ δεν δικάζονται φασίστες και δημοκράτες αλλά αξιόποινες πράξεις». Μάλιστα, υποστήριξε πως το δικαστήριο όφειλε να μην ακούσει τους μάρτυρες που μιλούσαν «για το φασισμό και για κρεμάλες».
«Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσαν τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους. Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων των ΜΜΕ στη δίκη. Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».
Κώλυμα και νέα καθυστέρηση στη δίκη
Κώλυμα δήλωσε, νωρίτερα, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου, η οποία κλήθηκε να αποφανθεί για το αίτημα εξαίρεσης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Λίγο αργότερα, έγινε δεκτή η αίτηση κώλυματος και πλέον προχωρά η διαδικασία με άλλη σύνθεση που θα κρίνει το αίτημα Λαγού.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα του Γιάννη Λαγού. «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά περιστατικά αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες» ανέφερε και ζήτησε να απορριφθεί «ως αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά».
Η δικαστική λειτουργός Μαρία Βετούλα-Σιμιτζή δήλωσε νωρίτερα ότι είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους».
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10.
Στην περίπτωση που στους κατηγορούμενους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στα 1 έως 5 χρόνια.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην δολοφονία Φύσσα αλλά και εκείνοι που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων είναι αντιμέτωποι με ποινές που φθάνουν, χωρίς ελαφρυντικό, τα 10 έτη.
Η απόφαση των δικαστών για τα ελαφρυντικά, η οποία λαμβάνει υπόψη την επικινδυνότητα των καταδικασθέντων αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δράσης τους, δεν καθορίζει μόνο το ύψος των ποινών, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως αντιμετωπιστούν τα αιτήματα τους για αναστολή ή ανασταλτική δύναμη στην έφεση.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα.
Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι 43 μέλη της. Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Σε ποιους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Μόνο τέσσερις πρώην βουλευτές «κέρδισαν» ελαφρυντικά που θα φέρουν αλλαγές στο πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζουν.
Συγκεκριμένα:
- Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.
- Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε επιπλέον οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Πρόκειται για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρίας, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλος. Τέλος στους κατηγορούμενους Δήμου και Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός καταγγέλλοντας προκατάληψη του δικαστηρίου. Όπως είπε το αίτημα του θα υποστηρίξει ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης, τον οποίο διόρισε σήμερα.
Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής δήλωσε:
«Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας , έχει καταπατηθεί το τεκμήριο της αθωότητας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει».
Αυτή την ώρα αναμένεται ο κ. Πλεύρης για να αναλύσει την ένσταση του Ιωάννη Λαγού.
Εμπλοκή στην έκδοση της απόφασης
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψη του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του, κάτι που δημιουργεί εμπλοκή στην έκδοση της απόφασης.
Μετά την ανάπτυξη του αιτήματος Λαγού από τον νέο συνήγορο του Κώστα Πλεύρη το δικαστήριο θα αποφανθεί επί του βασίμου ή μη του αιτήματος.
Αν το κρίνει βάσιμο το δικαστήριο θα αποσυρθεί και στην έδρα θα ανέβουν άλλοι δικαστές για να κρίνουν το αίτημα εξαίρεσης. Αν το κρίνουν άβασιμο η διαδικασία προχωράει κανονικά.
Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε νωρίτερα τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής δήλωσε:
«Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας, έχει καταπατηθεί μας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει».