Η πολύκροτη υπόθεση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε, αγόραζε και διακινούσε ναρκωτικές ουσίες και όπλα, ξεκινάει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο Ηράκλειο.
Στο εδώλιο θα καθίσουν 32 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 19 είναι προφυλακισμένοι για την υπόθεση αυτή. Πρόκειται κυρίως για κτηνοτρόφους που κατοικούν σε Σίσι και Καλό Χωριό, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και δύο αστυνομικοί που φέρονται ότι παρείχαν πληροφορίες στο ηγετικό πυρήνα της ομάδας.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης με δεκάδες αστυνομικούς εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, η οποία αναμένεται να κατακλυστεί από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των κατηγορουμένων.
Η ογκώδης δικογραφία της υπόθεσης, που για περισσότερο από ένα χρόνο, ερεύνησαν και ολοκλήρωσαν οι ανακριτές στο Λασίθι, αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο, από την πρώτη κιόλας μέρα της δίκης, των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η υπόθεση που στηρίχθηκε στην πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, και αμφισβητείται από την υπεράσπιση των 32 της επικαλούμενης «μαφίας» της Κρήτης, εγείρει νομικά θέματα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Αναμένεται με το καλημέρα οι συνήγοροι να θέσουν θέμα, εάν είναι νόμιμη η χρήση των εκατοντάδων απομαγνητοφωνημένων σελίδων της δικογραφίας, και θα ζητήσουν να μην ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο.
Οι ρόλοι στην οργάνωση
Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, του εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, η ομάδα φαίνεται να αναπτύσσει δράση από το 2011. Οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να ερευνούν μεθοδικά τις …ποικίλες δραστηριότητές της από το καλοκαίρι του 2012. Έχει προηγηθεί ο εντοπισμός χασισοφυτείας στο Βραχάσι που αποδίδεται στη δράση της ομάδας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αφού αποτελεί αντικείμενο άλλης έρευνας.
Η οργάνωση, όπως αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα είχε δομή, ιεραρχία και συγκεκριμένους ρόλους. Είχε αρχηγούς, είχε ενδιάμεση βαθμίδα, διέθετε μέλη και συνεργάτες. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν εκδοθεί σε στοιχεία αλλοδαπών.
Ο αρχηγικός και καθοδηγητικός ρόλος αποδίδεται σε δύο από τους προφυλακισμένους. Τον 50χρονο κτηνοτρόφο από τα Ζωνιανά, που ζει με την οικογένειά του στο Σίσι, όπου διαθέτει βοσκοτόπια και ποιμνιοστάσια και τον 47χρονο επιχειρηματία από τα Χελιανά Μυλοποτάμου, που μένει στην Σταλίδα. Μαζί, φέρονται ότι λάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση της καλλιεργητικής τακτικής, τις περιοχές που θα έστηναν τις χασισοφυτείες, επέλεγαν τους φύλακες των χώρων αυτών, καθόριζαν τα μερίδια των συνεργατών τους και προωθούσαν μέσω δικτύου αγοραστών τις ποσότητες που παρήγαγαν.
Η ενδιάμεση βαθμίδα, αποτελείτο από 3 άτομα: έναν 43χρονο κτηνοτρόφο, έναν 44χρονο γεωργοκτηνοτρόφο από το Καστέλι Ηρακλείου και έναν 42χρονο γεωργοκτηνοτρόφο από το Γεράκι, όλοι προφυλακισμένοι για την υπόθεση αυτή. Κατηγορούνται ότι είχαν αναλάβει να μεταβιβάζουν τις εντολές των αρχηγών στα μέλη και τους συνεργάτες της οργάνωσης, είχαν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους Αλβανούς φύλακες-καλλιεργητές των φυτειών, αγόραζαν και μετέφεραν εφόδια στις χασισοφυτείες, τους παρείχαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο πτήσης ελικοπτέρου της αστυνομίας και συμβουλές για τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για το βαθμό επαγρύπνησης στον οποία θα έπρεπε να βρίσκονται. Επιθεωρούσαν την πρόοδο των καλλιεργειών, και φρόντιζαν για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για μελλοντική καλλιέργεια.
Με ουσιαστικό ρόλο και κάτω από την ενδιάμεση βαθμίδα της οργάνωσης, λειτουργούσαν 6 μέλη, τα οποία επίσης πλαισίωναν τον ηγετικό πυρήνα και είχαν την ευθύνη να υποστηρίζουν το έργο των φυλάκων των χασισοφυτειών. Και οι 6, όλοι τους κτηνοτρόφοι, είναι προφυλακισμένοι.
Κατηγορούμενοι και αστυνομικοί
Από τους υπόλοιπους 21 της δικογραφίας, δύο Αλβανοί κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και ήταν σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα εκ των καλλιεργητών χασισοφυτειών, 6 κατηγορούνται για άμεση ή απλή συνέργεια στην καλλιέργεια των φυτειών, 11 για αγορά από τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία, και δύο αστυνομικοί για παράβαση καθήκοντος και παροχή στοιχείων σε εγκληματική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, ο 45χρονος αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου κατηγορείται ότι έδωσε στοιχεία στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης για επιχείρηση της αστυνομίας, στα βοσκοτόπια της, μετά από πληροφορία για την ύπαρξη φυτείας. Επιπλέον ότι αγόρασε ναρκωτικά σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις και ότι κατείχε παρανόμως όπλα και πυρομαχικά.
Ο 49χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ότι 3 ημέρες μετά την επιχείρηση στα βοσκοτόπια επικοινώνησε με τον 50χρονο από τους αρχηγούς και τον 42χρονο από την ενδιάμεση βαθμίδα, ενώ φέρεται να τους έδωσε συμβουλές πως να αποφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο, στο ποιμνιοστάσιό τους.
Οι χασισοφυτείες
Στην οργάνωση αποδίδονται η καλλιέργεια των φυτειών που εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν, στη θέση Νησί των Ποταμιών του δήμου Χερσονήσου με 250 δενδρύλια, στα Χωνιανά στον Χώνο Μυλοποτάμου που αποτελείτο επίσης από 250 δενδρύλια, στον “Άγιο Παντελεήμονα” στο Αστρίτσι Ηρακλείου με 174 δενδρύλια και μια σειρά χασισοφυτειών σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, που όμως δεν βρέθηκαν από τις αρχές.
Επιπλέον ο 47χρονος επιχειρηματίας από τους δύο αρχηγούς, φέρεται μετά τον εντοπισμό της χασισοφυτείας στα Χωνιανά, ότι προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή από την Αλβανία 50 κιλών ακατέργαστης κάνναβης, ενώ έχει καταγραφεί να παροτρύνει μέλος της οργάνωσης να σκοτώσουν τον διοικητή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης προκειμένου να μην τους δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.
Τα όπλα
Ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης αλλά και από την ενδιάμεση βαθμίδα κατηγορούνται ότι κατείχαν όπλα και πυρομαχικά. Επιπλέον ότι είτε μεσολάβησαν είτε πώλησαν οι ίδιοι όπλα σε άλλους.
Πηγή: cretalive.gr