Στην υγεία του… Έλληνα φορολογούμενου απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες κάτοικοι βαλκανικών χωρών. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει πλήθος καταγγελιών για δωρεάν «ιατρικό τουρισμό» ασθενών από γειτονικές χώρες.
Κύκλωμα που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνει «καραβάνια» αλλοδαπών από τα Σκόπια ή τη Βουλγαρία για νοσηλεία στην Ελλάδα.
Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το σύστημα, οι ασθενείς φτάνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν (!) την ημέρα της εφημερίας. Υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ τους χορηγούνται πανάκριβα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν ένα ευρώ. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο νύχτα, αφήνοντας τον λογαριασμό στον… επόμενο!
Εκτός ελέγχου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, είναι και η χρήση των βιβλιαρίων απορίας, τα οποία εκδίδονται ανεξέλεγκτα από τις νομαρχίες και σε εύπορα άτομα. Υπάλληλοι νοσοκομείων βλέπουν έκπληκτοι ασθενείς να προσέρχονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα με πολυτελή αυτοκίνητα και, όταν έρχεται η ώρα καταβολής των νοσηλίων, να δηλώνουν «άποροι»…
Η κατάσταση αυτή εντείνει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζεται από ελλείμματα και υποχρηματοδότηση.
Την ώρα που δίνεται μάχη να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία στον χώρο της Υγείας, εκατομμύρια ευρώ πετιούνται κυριολεκτικά από το παράθυρο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι μόνο η δωρεάν περίθαλψη αλλοδαπών ασθενών κοστίζει ετησίως περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αποτελεί μέρος του ελλείμματος των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ που έχει το ΕΣΥ και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται.
Σε ένα μόνο νοσοκομείο -το «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης- το κόστος από τη νοσηλεία αλλοδαπών, απόρων και όσων «την κάνουν» νύχτα ξεπερνάει, σε ετήσια βάση, τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό της σπατάλης, καθώς η Θεσσαλονίκη διαθέτει επτά γενικά νοσοκομεία, ένα ειδικών παθήσεων, ένα ψυχιατρικό, ένα ογκολογικό και ένα δερματολογικό.
«Πολλαπλασιάστε τη δαπάνη του νοσοκομείου αυτού επί τα 132 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, για να βρείτε την πραγματική επιβάρυνση του ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η διαφυγή εσόδων στο «Παπαγεωργίου» είναι σχεδόν σταθεροποιημένη την τελευταία τριετία. Το 2007, το νοσοκομείο εμφάνιζε 2,19 εκατομμύρια ευρώ κόστος από νοσήλια που δεν καταβλήθηκαν, νοσηλεία απόρων και αλλοδαπών. Το ποσό έφτασε στο 1,87 εκατομμύριο το 2008 και στα 2,13 εκατομμύρια το 2009, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεπέρασε το 1,11 εκατομμύριο ευρώ.
Πριν από τρία χρόνια, το ετήσιο κόστος από τη μη καταβολή νοσηλίων ήταν 308.587 ευρώ, μειώθηκε στα 155.496 το 2008, αυξήθηκε σημαντικά το 2009 (345.945), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010 είχε ήδη ξεπεράσει τα 177.268 ευρώ. Αυξητική τάση εμφανίζουν και οι δαπάνες περίθαλψης απόρων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το νοσοκομείο δαπάνησε για νοσηλεία απόρων 892.869 ευρώ.
Το αντίστοιχο κόστος κατά το 2009 είχε ανέλθει στο 1,69 εκατ. ευρώ, το 2008 στο 1,6 εκατ. και το 2007 στο 1,74 εκατ. ευρώ.