«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ίδρυση ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος από τον ΟΛΠ.
Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (766/2020) έκανε δεκτή την προσφυγή του ΟΛΠ και ακύρωσε την απόφαση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της περιφέρειας Αττικής της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία έμπαινε «μπλόκο» στην ίδρυση του ναυπηγείου ενώ ανέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας για νέα κρίση.
Στο «μικροσκόπιο» των συμβούλων Επικρατείας μπήκαν οι νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στις χρήσεις γης σε Πέραμα και Αττική καθώς και θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας επιτρεπομένων μεσαίων και υψηλών οχλουσών δραστηριοτήτων στην επίμαχη περιοχή. Οι δικαστές, αφού απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, έκριναν ότι είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές και τη νομοθεσία η ίδρυση ναυπηγείου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους, μεταξύ άλλων, ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου είχαν καταθέσει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και Ανώνυμες Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης.