Προσωρινό «φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο μέτρο της υποχρεωτικής επαναπροώθησης για δυο εκ των τριών Αφγανών γυναικών και των παιδιών τους που ζητούσαν να «παγώσει» η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία δεν έχουν το δικαίωμα μετανάστες και πρόσφυγες, από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα, να ζητήσουν άσυλο.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος, με προσωρινή διαταγή, έκανε μερικά δεκτή την αίτηση των δυο γυναικών κρίνοντας πως «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων» καθώς η μια είναι έγκυος και η δεύτερη σε κατάσταση λοχείας. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Ράντος έκανε δεκτή μόνο το σκέλος της αίτησής τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να αποτραπεί, προσωρινά, σε αυτή τη φάση, η «εξαναγκασμένη επιστροφή τους» στη χώρα τους.
Ωστόσο, ο κ. Ράντος είπε «όχι» στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως».
Με την ίδια προσωρινή διαταγή ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των τριών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου» και αυτό γιατί «η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο αλλά και γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως».
Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε , εκπροσωπώντας τις τρεις Αφγανές το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.