3 Φεβρουαρίου 2006, Βέροια. Ο μικρός Άλεξ εξαφανίζεται από το σπίτι του στη Βέροια. Η υπόθεση συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Τρία χρόνια μετά στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 το δικαστήριο βρίσκει ενόχους 5 ανήλικους μαθητές.
Πρωί 10ης Απριλίου 2009, σχολή ΟΑΕΔ στην Οδό Πέτρου Ράλλη. 19χρονος μαθητής μπαίνει στη σχολή με δύο όπλα και ένα μαχαίρι. Πυροβολεί και σκοτώνει συμμαθητή του, ενώ αμέσως μετά βγαίνοντας από τη σχολή, πυροβολεί και τραυματίζει ακόμα δύο άτομα και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται στο κεφάλι και πεθαίνει. Το σημείωμα που έχει αφήσει στην τσάντα του είναι αποκαλυπτικό. «Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, θα πεθάνει χωρίς διάκριση. Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει τίποτε άλλο, παρά την απόρριψη. Έχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα πως είχα ερωτευτεί. Νοιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα».
20 Σεπτεμβρίου 2010, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Καλύμνου. 9χρονος μετά από καβγά με συμμαθητή του στο διάλειμμα, παίρνει το αεροβόλο από το σπίτι του και αφού στήνει καραούλι σε διπλανή αυλή. Από εκεί καταφέρνει να σημαδέψει και να πυροβολήσει τον άτυχο συμμαθητή του στο πόδι τραυματίζοντας τον ,ευτυχώς, ελαφρά.
24 Σεπτεμβρίου 2010, σχολικό συγκρότημα Γκράβας. 17χρονη μαθήτρια μετά από λογομαχία, για υβριστική ανάρτηση στο γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», ανεβαίνει στο σπίτι της, παίρνει ένα μαχαίρι και μαχαιρώνει συμμαθήτριά της τραυματίζοντας την σοβαρά.
Αυτά είναι μερικά μόνο τρανταχτά περιστατικά ενδοσχολικής βίας που συνέβησαν στη χώρας μας τα τελευταία χρόνια και δεν είναι τα μοναδικά.
Ενώ στην Ελλάδα μπορούμε ακόμα να αισθανόμαστε ασφαλείς, πιστεύοντας πως αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και πως σε καμία περίπτωση η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία δεν συγκρίνεται με αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Μεγάλης Βρετανίας, η αλήθεια είναι πως τα μη καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοσχολικής βίας στη χώρας μας, είναι πραγματικά εκατοντάδες σε ετήσια βάση, ενώ το πρόβλημα έχει τάσεις… επιδείνωσης.
Το Newsbeast μίλησε με την γνωστή παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, της οποίας οι τοποθετήσεις για το θέμα είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρας μας.
Σχολεία που μοιάζουν αρχιτεκτονικά με φυλακές, σχολικό σύστημα αυστηρά διδακτικό και ελάχιστα παιδαγωγικό, οικονομική κρίση, έλλειψη αξιών και προτύπων, κακή ποιότητα τηλεόρασης αλλά και υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, αποτελούν λίγο έως πολύ αιτίες για την βία που παρατηρείται σήμερα στα σχολεία.
Όπως μας είπε η κ. Καππάτου «το σχολικό περιβάλλον είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Και μια μικρογραφία της οικογένειας. Μέσα στην κοινωνία υπάρχει βία και καθώς αυξάνεται είναι πάρα πολύ πιθανόν το ίδιο πράγμα να συμβεί και μέσα στο σχολικό περιβάλλον».
Στη συνέχεια της κουβέντας μας και σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε περισσότερο στα αίτια που προκαλούν τη ενδοσχολική βία, η κ. Καππάτου εξηγεί: «Ένας σοβαρός λόγος για όλα αυτά είναι η σχέση των παιδιών με την οικογένεια. Πολλές φορές μέσα στην οικογένεια υπάρχει καταναγκασμός, έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς, παράγοντες που δυστυχώς ενισχύουν την εμφάνιση ανάλογης βίας στα παιδιά» ενώ φτάνοντας στις ευθύνες της κοινωνίας η απάντηση ήταν σαφής: «Γενικότερα η κοινωνία επιδόθηκε στην απόκτηση υλικών αγαθών και εμείς οι γονείς στην παροχή τους προς τα παιδιά μας, με αποτέλεσμα να στερηθούν τους βασικούς άξονες που θα τα έκανε να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν καλά μέσα στην οικογένεια τους και σταθερότητα στο οικογενειακό πλαίσιο».
Από όλα αυτά έγινε αμέσως φανερό πως οι παράγοντες για την βία που βιώνουν σήμερα τα ελληνόπουλα στο σχολικό περιβάλλον είναι πολλοί και σύνθετοι. Φυσικά η τηλεόραση και το διαδίκτυο δεν θα μπορούσαν να μην έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Σύμφωνα με την γνωστή παιδοψυχολόγο, η τηλεόραση αλλά και η πολύωρη απασχόληση με βιντεοπαιχνίδια βίας, επηρεάζει τα παιδιά. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «Τους δίνει μία εικονική πραγματικότητα, πως ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφωνιών και των διαφορών είναι η βία. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από 80% των βιντεοπαιχνιδιών, που παίζουν κυρίως αγόρια, ανήκουν στην κατηγορία αυτή» .
Όπως όμως μας τόνισε ακόμα και το διαδίκτυο και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook δεν αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο, λέγοντας μας χαρακτηριστικά «Είναι και αυτά αλλά περισσότερο είναι η ενασχόληση των παιδιών και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία υπάρχει και η οποία ευνοεί τη βία. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σοβαρή αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα».