Μετά από αμετάκλητη αθωωτική απόφαση δεν μπορεί να επιβληθεί η διοικητική κύρωση του πολλαπλού τέλους για λαθρεμπορία.
Με την υπογραφή της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκαθαρίζει, οριστικά, το ζήτημα των πολλαπλών τελών που επιβάλλονται για υποθέσεις λαθρεμπορίας. Επαναλαμβάνοντας την νομολογία των Τμημάτων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι μετά από αμετάκλητη αθωωτική ποινική απόφαση δεν μπορεί να επιβληθεί η διοικητική κύρωση του πολλαπλού τέλους, η οποία από μόνη της έχει ποινικό χαρακτήρα.
Τα πολλαπλά τέλη περιλαμβάνουν ποσά ίσα με το πολλαπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, δασμούς, τέλη και συναφή δικαιώματα, πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.
Το θέμα μπήκε στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ μετά την επιβολή, στο ίδιο πρόσωπο, πολλαπλού προστίμου για υπόθεση λαθρεμπορίας το οποίο τελικά αθωώθηκε από τα ποινικά δικαστήρια.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας προέβησαν σε εκτενή ανάλυση και ερμηνεία των άρθρων 26, 94 και 96 του Συντάγματος, του άρθρου 4 παρ. 1 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της αρχής ne bis in idem κατά το ενωσιακό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά, δικαίωσαν την προσφεύγουσα και ακύρωσαν το πολλαπλό τέλος λαθρεμπορίας που της είχε επιβληθεί καθώς δέχτηκαν ότι παραβιάστηκε η αρχή «ne bis in idem», δηλαδή κανείς δεν διώκεται ούτε τιμωρείται δις για το ίδιο αδίκημα.