«Θεωρώ, ότι στην περίπτωση επιστροφής της στη Βουλγαρία, η μικρή Μαρία θα εγκατασταθεί αμέσως σε κέντρο υποστήριξης προβληματικών παιδιών έως ότου εντοπίσουμε την κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια, η οποία θα αναλάβει να φροντίζει το παιδί».
Αυτό δήλωσε η κα. Διάνα Κάνεβα – διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Υποστήριξης στην πόλη Σταρά Ζαγορά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επιθεώρησης των συνθηκών διαβίωσης των βιολογικών γονέων της μικρής Μαρίας Σάσα και Αθανάς Ρούσεφ που διενήργησε στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Ρούσεφ στον καταυλισμό των Ρομά στο χωριό Νικολάεβο στη Κεντρική Βουλγαρία.
Την ίδια άποψη υποστηρίζουν διάφοροι Βούλγαροι αρμόδιοι σε δηλώσεις τους στον Τύπο του Σαββατοκύριακου, ο οποίος αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις της υπόθεσης μετά την πρόσφατη διαπίστωση της ταυτότητας των βιολογικών γονέων δια της αντιπαραβολής των αποτελεσμάτων της εξέτασης του γεννητικού υλικού τους (DNA test) με εκείνα του «ξανθού αγγέλου» από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ και σύμφωνα με τους Βούλγαρους αρμόδιους, η απόφαση για τη μελλοντική διαβίωση και διαπαιδαγώγηση της Μαρίας αλλά και των εννέα αδερφών της θα ληφθεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των πιθανών κινδύνων για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών αυτών κατά την διαμονή τους στην «πατρική εστία».
Όπως διευκρινίζεται στα σχετικά δημοσιεύματα, κατά πάσα πιθανότητα τα παιδιά θα παραδοθούν σε διαφορετικές ανάδοχες οικογένειες λόγω της μεγάλης διαφορά της ηλικίας τους (δύο χρόνια, το μικρότερο μωρό, και είκοσι, η μεγαλύτερη κόρη των Ρούσεφ – σ.σ.).
Όπως αναφέρει σε χαρακτηριστικό δημοσίευμα η «Τρουντ» της Κυριακής, οι κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους τα τρία παιδιά της οικογένειας Ρούσεφ που έχουν μείνει στο χωριό, ακόμα την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου.
«Με βάλανε να τους υπογράψω κάποιο χαρτί και μετά ήθελαν να πάρουν μαζί τους τα αδερφάκια μου αλλά δεν τα έδωσα». Αυτό αναφέρει στην εφημερίδα και σε άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας η κόρη Ελένη (17), η οποία φροντίζει την οικογένεια στην απουσία των γονέων της. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί υποχώρησαν, τελικά, στις αντιρρήσεις της Ελένης, αλλά της είπαν, ότι θα συνεχίζουν να παρακολουθούν πως φροντίζει τα αδέρφια της, όπως, εξάλλου, και το δικό της το παιδί» συμπληρώνει η «Τρουντ».
«Το κοριτσάκι δεν έχει καταχωριστεί στο σχετικό σύστημα της Βουλγαρίας (γνωστό σαν ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗ η με τα αρχικά ESGRAON – σ.σ.) μετά τη γέννηση του», αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Λάζαρ Λάζαροφ σε δηλώσεις του στη «Στανδαρτ».
«Αυτό σημαίνει, ότι η μικρή Μαρία δεν θεωρείται πολίτης της Βουλγαρίας ώστε να παραδοθεί σε ανάδοχους γονείς» σχολιάζει η εφημερίδα της Σόφιας.
«Η αδερφή της ..μικρής Μαρίας θέλει να την πάρει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Μόνιτορ» για την επιθυμία της μεγαλύτερης αδερφής του «ξανθού αγγέλου» Κάτγια «να μεγαλώσει τη Μαρία, παρόλο έχει ήδη δύο παιδιά, έχει μείνει έγγειος με τρίτο ενώ η οικογένεια της ζει σε μιζέρια», όπως αναφέρεται.
«Ο άνδρας της Κάτγιας, η οποία μένει στο διπλανό χωριό Γκούρκοβο, είχε πάει για δουλειά τη στιγμή που συζητούσαμε μαζί της. Παρόμοια σε άλλους Ρομά της περιοχής, εκείνος σπάει όλη μέρα με την βαριοπούλα το σκυρόδεμα εγκαταλειμμένων οικοδομημάτων για να βγάλει τις σιδηρόβεργες και να τις πουλήσει για ανακύκλωση. Βγάζει 10 λέβα (5 ευρώ, περίπου) μεροκάματο από τη δουλειά, σχολιάζει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα «24 Ώρες» δημοσιεύει στην ηλεκτρονική έκδοση της τα βασικά σημεία της συζήτησης μεταξύ της εκπροσώπου του «Ευρωρομά» (το μεγαλύτερο κόμμα, που εκπροσωπεί πολιτικά τους Τσιγγάνους- σ.σ.) σύμφωνα με το οποίο η πολυτεκνία των Ρομά είναι θετικό φαινόμενο, και της εθνικιστικής παράταξης ΒΜΡΟ, ο αντιπρόεδρος της οποίας κατηγόρησε των Ρομά, ότι «έχουν κάνει επάγγελμα την γέννηση πολλών παιδιών για να ζούνε από τα παιδικά επιδόματα», κατά τα λόγια του κ. Άγγελ Τζαμπάσκι.
«Δεν έχουμε δουλειά. Από τα σκουπίδια παίρνουμε ψωμί, για να ταΐζουμε τα παιδιά. Σε ποιο αιώνα ζούμε, ώστε να τρώμε από τα σκουπίδια;» αναφέρουν στο δημοσίευμα εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά στο χωριό Νικολάεβο.