Αύριο μετά το μεσημέρι θα μεταχθεί για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται τη δικογραφία των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης που εκδόθηκε από την Κύπρο πριν λίγες ημέρες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης κατηγορείται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που, όπως και για τον επίσης κατηγορούμενο γιο του, Μιχάλη, αφορά παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρονται να διακίνησαν , με τελικό αποδέκτη τον Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το ΥΠΕΘΑ των ΤΟR M1.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου που έχει συνταχθεί σε βάρος των δύο, προέκυψαν στοιχεία για υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του .
Η εν λόγω εταιρεία όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ανακριτών «δέχθηκε» εμβάσματα εκατομμυρίων που φαίνεται να έχουν αποσταλεί από τον -καταζητούμενο πλέον με ένταλμα- Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κυρίαρχο ρόλο, ως «κουμπαράς» στην διακίνηση παράνομων, κατά την δικογραφία, χρημάτων στην αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Drumillan εμφανιζόταν ο επιχειρηματίας Βλάσσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2012.
Στο μεταξύ με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο εκ των τριών συνηγόρων ο καθηγητής Λ. Κοτσαλής και ο κ. Γ. Νικολάου – ο τρίτος κ. Παγορόπουλος ζήτησε να μην αγορεύσει σήμερα – τόνισαν στο δικαστήριο ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του εντολέα τους ενώ αναφέρθηκαν σε «μύθους» , όπως το αποκαλούμενο «παλάτι» της Αρεοπαγίτου αλλά και η αναφορά του ονόματος του στο γερμανικό κατηγορητήριο , που στήθηκαν σε βάρος του πρώην υπουργού.
Ο κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς του Νίκου Ζήγρα για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «έκανε στροφή 180 μοιρών» και επεσήμανε μια «βασική αρχή του δικαίου» ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί. Αναφέρθηκε επίσης σε «νομικούς ακροβατισμούς» που «καταγράφηκαν στην διαδικασία» και μίλησε για «απαξιωτικές και ονειδιστικές εκφράσεις» που ακούστηκαν σε βάρος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.
Και οι δύο υπερασπιστές προχώρησαν σε εκτενή ανάλυση της θέσης τους ότι είναι «αόριστο και αβάσιμο κατηγορητήριο» και αναφέρθηκαν στην απόφαση του δικαστηρίου να μην καλέσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ «όργανο που έλαβε απόφαση την οποία υλοποίησε ο υπουργός».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολάου ζητώντας την απαλλαγή του Άκη Τσοχατζόπουλου «είναι μια δίκη χαμένων ενστάσεων αλλά όχι χαμένων αποφάσεων».