Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας τα μέλη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας, στο δύσκολο έργο της στήριξης παιδιών και εφήβων στα σύνθετα ψυχολογικά προβλήματα, που οδηγούν σε αδιέξοδα απομόνωσης και ψυχολογιών δυσλειτουργιών.
Με σύνθημα το «μίλα, μη φοβάσαι» η ΕΨΥΠΕ θέτει στη διάθεση μικρών και μεγάλων δύο τηλεφωνικές γραμμές, που παρέχουν συμβουλευτική στήριξη.
Η πρώτη ανοιχτή γραμμή την τελευταία 5ετία είναι η «Γραμμή- Σύνδεσμος 8018011177» και απευθύνεται σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων έως 18 ετών.
Σε αυτό το διάστημα έχει απαντήσει σε 18.754 κλήσεις, ενώ οι εισερχόμενες (λόγω του χρόνου αναμονής) είναι σχεδόν διπλάσιες. Ποσοστό 85% των κλήσεων αυτών πραγματοποιήθηκε από γονείς, κατά 90% μητέρες, μόνον 3% από εκπαιδευτικούς και 12% από ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον.
Η δεύτερη είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης, που λειτουργεί σε 14 χώρες της Ε.Ε. και από 9μήνου και στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Ο αριθμός κλήσης είναι εύκολος, 116111 και τον χρησιμοποίησαν έως σήμερα 3.346 κυρίως έφηβοι 15-18 ετών (57%). Τα αιτήματά τους αφορούν πρωτίστως θέματα ψυχικής υγείας, όπως δύσκολες σχέσεις με τους γονείς και τους συνομήλικούς τους.
Ένα μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα, που βιώνεται από πολλά παιδιά είναι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, εξήγησε ο κ. Φύσσας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαικού Διακρατικού Προγράμματος «Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής βίας».
Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών καταδεικνύουν ότι 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο -περισσότερο στο δημοτικό και το γυμνάσιο- με τα αγόρια να έχουν την πρωτοκαθεδρία, κυρίως σε περιστατικά σωματικής βίας, σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα οποία συνήθως εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας.
Τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού, που δημιουργούν πολλές και σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα θύματα δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται διότι στιγματίζουν θύτες, θύματα και σχολείο, ενώ στο θέμα αυτό γενικότερα παρατηρείται έλλειψη ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς.
Για τον λόγο αυτό η ΕΨΥΠΕ, στο πλαίσιο του κοινοτικού διακρατικού προγράμματος «Δάφνη» που στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, έχει δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος μέσα στην τάξη.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και του Έβρου είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται σημαντική μείωση των θυμάτων.