Ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να κληρονομήσει. Η αυτόματη απάντηση είναι κανένας. Όμως, πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί στα… καλά καθούμενα; Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ελάχιστα.

Ωστόσο, τα εύκολα χρήματα και η μεγάλη περιουσία αποτελούν δέλεαρ, το οποίο κάποιοι επιτήδειοι πάνε να εκμεταλλευτούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος. Μάλιστα, οι απόπειρες εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, που επιχειρούν να αποσπάσουν από τα θύματά τους προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να τους εκβιάσουν, παίρνει μορφή… χιονοστιβάδας.

Τα κρούσματα είναι συνεχή. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας προσέρχονται κάθε μήνα τουλάχιστον δύο υποψήφια θύματα, από τα οποία λαμβάνονται καταθέσεις, σύμφωνα με τον «Ταχυδρόμο». Όλα τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που χειρίζεται συνολικά όλες τις υποθέσεις. Πολλά περισσότερα είναι τα κρούσματα που δεν καταγγέλλονται, απλώς αναφέρονται στις διωκτικές Αρχές.

Επιτήδειοι προσπαθούν να δελεάσουν τα υποψήφια θύματά τους, υποστηρίζοντας ότι είναι κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών. Όπως προ διημέρου, όταν ένα υποψήφιο θύμα δέχθηκε μήνυμα στον ηλεκτρονικό λογαριασμό από υποτιθέμενο δικηγόρο. Υποστήριζε ότι ένας πελάτης του, πρώην διευθυντής πετρελαϊκών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και συγγενής του υποψηφίου θύματος, σκοτώθηκε μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 31 Ιανουαρίου 2015. Επικαλέστηκε πολύχρονη έρευνα για τον εντοπισμό συγγενών μέσω προξενείου και υπουργείου Εξωτερικών και όταν η έρευνά του δεν απέδωσε καρπούς, αποφάσισε να αναζητήσει πιθανούς συγγενείς βάσει επωνύμου μέσω ίντερνετ.

Στο μήνυμα γίνεται λόγος για «επαναπατρισμό της περιουσίας του πελάτη» που αγγίζει τα 18,7 εκατ. δολάρια και τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται σε λογαριασμό τράπεζας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, υποστήριζε ότι έχει προθεσμία μόλις 21 ημερών από την τράπεζα για να βρει τον συγγενή, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασχεθεί το χρηματικό ποσό και ζητούσε προσωπικά στοιχεία, προκειμένου δήθεν να γίνει η διασταύρωση και η εκταμίευση των χρημάτων, από τα οποία το 45% θα λάβει ο ίδιος ο δικηγόρος, 45% ο υποτιθέμενος συγγενής και ποσοστό 10% θα γίνει δωρεά σε ορφανοτροφεία. Ο επιτήδειος επικαλέστηκε, μάλιστα, όλες κατά τον Νόμο διαδικασίες, προκειμένου να άρει και τις τελευταίες αντιστάσεις του θύματός του.

Από την Αστυνομία απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες να μην απαντούν σε μηνύματα στο e-mail όταν δεν γνωρίζουν τον αποστολέα και πολύ περισσότερο να μην μπαίνουν στο πειρασμό να στείλουν αποδεικτικά στοιχεία.