Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για διορθωτικές κινήσεις σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που εδώ και λίγες ημέρες εφαρμόζονται από τα δικαστήρια, παράγοντας έννομα αποτελέσματα.
Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με διαδικασίες φαστ τρακ, παραμονές των ευρωεκλογών, όσο και η εφαρμογή τους ήταν το πρώτο μήνυμα για τις αλλαγές που έρχονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη δεσμευτεί για άμεσες διορθωτικές κινήσεις ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ψήφιση των Κωδίκων, έκανε λόγο για απόφαση «εξαιρετικά ύποπτη» που πίσω της υποκρύπτει «πολιτικά συμβόλαια».
Άλλωστε, δεν είναι μόνο η Ν.Δ. που καταλογίζει σπουδή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, καθώς και το ΚΙΝΑΛ έχει αφήσει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε με βάση σκοπιμότητες. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτοτσούμπας, από την πλευρά του έχει διαπιστώσει αντιφάσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο να πέσουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και να «δημιουργούνται προϋποθέσεις καταχραστές δημοσίου χρήματος να μην έχουν τις απαραίτητες ποινές, που έπρεπε να έχουν, όπως συμβαίνει και με τη Siemens και με άλλες περιπτώσεις».
Η Ένωση Εισαγγελέων, υπηρετώντας το θεσμικό της ρόλο, πολλές φορές σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές παραγραφές εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «διατάξεις –πλυντήριο» που… καταφέρνουν να απαλλάξουν με συνοπτικές διαδικασίες πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος με νομικούς να μιλούν για επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγών σε ρυθμίσεις που αφορούν σε θέματα διαφθοράς τα οποία μαστίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτό που προκαλεί καχυποψία είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στις διατάξεις για τη βαριά εγκληματικότητα, με τη συζήτηση να έχει επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης των καταδικασμένων μελών της 17Ν, όσο και αυτές που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα οδηγήσει σε ατιμωρησία, λόγω παραγραφής, κατηγορούμενους σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα.
Δημιουργεί δε προβληματισμό το γεγονός πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η περίπτωση της δωροδοκίας-δωροληψίας, αδικήματα τα οποία είναι ταυτισμένα με τις «μίζες» και τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Νομικοί κάνουν λόγο για σκανδαλώδεις διατάξεις που θα θέσουν στο απυρόβλητο επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και εκείνους που τους χρημάτισαν για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά συμφέροντά τους στέλνοντας, τελικά, το… λογαριασμό στους πολίτες.