Με την απολογία του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Αναστάσιου Γερογιάννη, ξεκίνησαν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι απολογίες των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση τής υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Αν. Γερογιάννης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και τόνισε ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή, ενώ επισήμανε ότι η εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο έχει καταβάλλει την υγεία του.
«Με λυπεί το γεγονός ότι μετά από μία λαμπρή καριέρα βρίσκομαι σ’ αυτή τη δεινή θέση με τόσο βαριές κατηγορίες. Αυτό που με διέκρινε όλα τα χρόνια ήταν το ήθος και η εργατικότητά μου. Είμαι 76 ετών, αυτήν η κατάσταση μ’ έχει «κόψει» πολλά χρόνια. Ανέβασα πίεση και εμφάνισα ζάχαρο. Είναι βαρύ να σε βλέπουν σαν κλέφτη στην κοινωνία. Αυτό που περνάω, μόνο εγώ και η οικογένεια μου το ξέρουμε», τόνισε.
Ο πρώην αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση του βασικού κατηγορούμενου για την υπεξαίρεση, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, και επισήμανε ότι ποτέ δεν είδε και ούτε γνώριζε για τα πλαστά παραστατικά που χρησιμοποιούσε ο άλλοτε διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας.
Διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατά τη συνάντηση-γνωριμίας που είχε το Μάρτιο του 1999 ο Π. Σαξώνης με τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια παρέστη και ο ίδιος, ισχυρισμό που διατύπωσε ο πρώην ταμίας κατά απολογία του.
Αναφερόμενος στον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο κατηγορούμενος είπε ότι τον γνώριζε μόνο ως πολιτικό πριν την ανάληψη των δημαρχιακών του καθηκόντων, επισημαίνοντας ότι είχε άριστη συνεργασία μαζί του κατά τη θητεία του στην αντιδημαρχία Οικονομικών.
Εξάλλου, χαρακτήρισε ως αντιεπιστημονικό και αναξιόπιστο το πόρισμα της οικονομικός επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, σύμφωνα με την οποία η «τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, αμφισβητώντας ευθέως το ύψος της υπεξαίρεσης. Η διαδικασία συνεχίζεται με την απολογία του Αν. Γερογιάννη.
Νωρίτερα, ολοκλήρωσαν τις απολογίες του οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είτε δεν αντιλήφθηκαν την υπεξαίρεση είτε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στη διαχείριση του Π. Σαξώνη. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «Σαξωνιάδα» που χρησιμοποίησε εις εκ των κατηγορούμενων υπαλλήλων αναφερόμενος στο οικονομικό σκάνδαλο.