Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οκτώ από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους, που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της Δ’ ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του πολυμελούς κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που εξαρθρώθηκε πριν λίγες μέρες στη διάρκεια γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης,στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο.
Οι οκτώ προφυλακισθέντες, που στην πλειονότητά τους κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες. Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν χρήστες ναρκωτικών, χωρίς ενεργή δράση στο κύκλωμα.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τη «σκυτάλη» των απολογιών αναμένεται να πάρουν αύριο άλλοι 11 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου, ενώ η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι εννέα τελευταίοι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών οι δύο Αλβανοί φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη δίωξη ναρκωτικών Βόλου και ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 35 άτομα.
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικοί για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, είναι οι διάλογοι που αναφέρονται στη δικογραφία. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ουκ ολίγες κωδικές ονομασίες αναφερόμενα στις ναρκωτικές ουσίες. «Ντομάτες», «γάλα», “άχυρο», «σανό», τριφύλλι», «καραμέλες» «τυρί» «ανταλλακτικά», «λάστιχα», «cd θρίλερ», είναι κάποιες από τις συνθηματικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους.
Σε συνομιλία που έχει ο 29χρονος Αλβανός, εκ των φερόμενων ως αρχηγών του κυκλώματος, με έγκλειστο στις φυλακές της Λάρισας, τον οποίο αποκαλεί «Ντερβίση», τον διαβεβαιώνει ότι θα καταθέσει παραπλανητικό έγγραφο ότι δήθεν «έδωσε» πληροφορίες στην Αστυνομία για τη δράση άλλου κυκλώματος ναρκωτικών ώστε να εξασφαλίσει ελαφρυντικό και να πετύχει την αποφυλάκισή του.
29χρονος: «Πότε έχεις δικαστήριο, θα μου πεις πότε έχεις δικαστήριο, να πάω να συναντήσω το δικηγόρο σου, να του δώσω ένα χαρτί, μέχρι πότε έδωσες δουλειά. Είναι η δουλειά έτσι που κάνω εγώ τα χαρτιά και σε βγάζω κατευθείαν έξω. ‘Αμα θέλεις κιόλας, δώσε μου το τηλέφωνο του δικηγόρου, να τον συναντήσω από κοντά, να του δώσω ένα χαρτί, ξέρω εγώ τι χαρτί θα του δώσω, να το δώσει στον εισαγγελέα και να βγεις κατευθείαν έξω. Σου το εγγυώμαι με 2.000 υπογραφές, όχι με μία».
Σε άλλες συνομιλίες καταγράφεται η συμμετοχή που είχαν οι αστυνομικοί στη δράση του κυκλώματος και την κάλυψη που παρείχαν στους εμπόρους ναρκωτικών. Αστυνομικός που συνελήφθη για την υπόθεση και αποκαλείται με το ψευδώνυμο «Μαύρος», συζητάει με έτερο «ηγετικό» στέλεχος του κυκλώματος, 34 ετών, και εμφανίζεται πρόθυμος να παράσχει κάλυψη μαζί με το «συνεργείο» του κατά τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών αμέσως μετά την εισαγωγή της από το τελωνείο στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.
Αστυνομικός: «Άρχοντα να σε πάρω εγώ το απόγευμα από άλλο τηλέφωνο».
34χρονος: «Όχι …θέλω να μου δώσεις μία καραντί με τα παιδιά μέχρι από το Τελωνείο μέχρι κάτω με το τέτοιο και με τι λεφτά. Τώρα απαντάμε ή παίρνουν άλλο συνεργείο”.
Αστυνομικός: «Θα σε πάρω εγώ τηλέφωνο το απόγευμα, Τώρα δεν μπορώ». (αντιλαμβανόμενος ότι η συνομιλία του παρακολουθείται).
Σε άλλη συνομιλία, ένας εκ των αρχηγών φέρεται να υποδεικνύει σε αστυνομικό πως πρέπει να ενεργήσει σε επιχείρηση για τη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών:
Κατηγορούμενος: «Τώρα πάρε το εσύ, να μη δει η γυναίκα του και να μην γίνει και το πετάξει σε καμία τουαλέτα. Μπαμ-μπαμ κρυφά».
Αστυνομικός: «Ναι, ναι».
Ο ίδιος αστυνομικός φέρεται να αντικαθιστά ποσότητα 500 γραμμάρια ηρωίνης, που κατασχέθηκε σε επιχείρηση της υπηρεσίας του στην Αθήνα, με συσκευασία ομοιόμορφη εξωτερικά, ιδίου βάρους, με μικρότερη πιθανότατα ποσοστιαία σε περιεκτικότητα ναρκωτική ουσία, που κατασκεύασαν για αυτόν τον σκοπό οι δύο Αλβανοί και την οποία αποκαλούν «ζάντα».
Αστυνομικός: «Ε τώρα είμαι …βγαίνω έξω από την Αθήνα. Δεν …τώρα δηλαδή θα κάνω κανά τρίωρο, τετράωρο να φτάσω».
Αλβανός: «Ε …για την ζάντα λέω ρε για την ζάντα».
Αστυνομικός: «Αύριο»
Αλβανός: «Όχι ρε θα το κάνουμε σήμερα μπαμ-μπαμ. Είναι κι άλλος εδώ. Έτσι κι αλλιώς. Εμείς θα έρθουμε σε τρεις τέσσερις ώρες».
Αστυνομικός: «Που θα είστε εσείς; Που θα βρεθούμε πάνω στην Εγνατία, εκεί που ήμασταν το πρωί;»
Αλβανός: «Ναι, ναι εκεί. Εγώ τώρα είμαι σχεδόν στην Κατερίνη. Ε, φτάνω κι εγώ εκεί, ερχόμαστε με το Οκτάβια, γιατί τρέχει πολύ αυτό, πάει πολύ».
Αστυνομικός: «Ε είναι εντάξει η ζάντα; Μισή έτσι»;
Αλβανός: «Ναι ναι …μα είναι ίδιο. Και από μάτι και από φάτσα. Θα δεις από μόνος σου».
Αστυνομικός: «ΟΚ».
Λίγο αργότερα. Αλβανός: «Που ακριβώς είστε; Εγώ είμαι κάτω από τη γέφυρα, μπαίνω κανονικά». Αστυνομικός: Συνέχισε ευθεία …με είδες;»