Δέκα μέρες μετά την έκρηξη βόμβας έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μία νέα έκρηξη σήμανε συναγερμό σήμερα το πρωί στο Κολωνάκι.

Στις 7:10 εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε κούτα εξερράγη έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού στο Κολωνάκι.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό, καλώδια και ένα ρολόι.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο ένας αστυνομικός, ο οποίος διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείου Αθηνών και ο νεωκόρος του ναού που μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».

Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αστυνομικές πηγές, ο νεωκόρος τηλεφώνησε στην ‘Αμεση Δράση για ύποπτη κούτα που βρισκόταν έξω από την εκκλησία. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό και μόλις πλησίασε ο αστυνομικός ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Το Κολωνάκι παραμένει αποκλεισμένο.

Ιερέας Αγ. Διονυσίου: Είναι λυπηρό αυτές τις μέρες να έχουμε αίματα

Τα όσα συνέβησαν σχολίασε ο ιερέας της εκκλησίας πατέρας Γεώργιος Τσελαλίδης.

«Είναι λυπηρό αυτές τις μέρες να έχουμε αίματα. Λυπηρό σε μία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία να  υπάρχουν τέτοια γεγονότα που δημιουργούν ανασφάλεια και φοβία» είπε για την έκρηξη ο πατέρας Γεώργιος Τσελαλίδης.

«Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το χτύπημα. Ο Χριστός μας και η Εκκλησία μας είναι αγάπη και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να βομβαρδίσει την αγάπη» πρόσθεσε.

Για τους τραυματίες ανέφερε ότι «ο νεωκόρος είναι καλά στην υγεία του αλλά τον στείλαμε προληπτικά στο νοσοκομείο. Με τον τραυματία αστυνομικό όμως είδαμε ότι πάλι χύθηκε αίμα».

«Ο μηχανισμός βρέθηκε στην κεντρική είσοδο του ναού και ο νεωκόρος τον μετέφερε στο πλάι. Σήμερα είναι του Αγίου Στεφάνου και η λειτουργία ξεκινάει στις 7:30. Δέκα λεπτά πριν την έκρηξη ο κόσμος ερχόταν στην εκκλησία» είπε.

Τέλος ο ιερέας αναρωτήθηκε «γιατί δεν υπήρξε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα και γιατί άφησαν τον μηχανισμό έτσι απροειδοποίητα. Δεν ξέρω τι συμβολισμό μπορεί να έχει το Κολωνάκι σαν περιοχή αλλά ο Άγιος Διονύσιος είναι ο πολιούχος της Αθήνας και προστάτης της πόλης».

Κικίλιας: Όσοι επενδύουν στη ρητορική του μίσους, να το ξανασκεφτούν

Στο σημείο που έγινε η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Κολωνάκι βρέθηκε ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας.

«Το πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία του αστυνομικού, τον οποίο θα επισκεφθώ μετά στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της ωμής βίας πρέπει να σταματήσει. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι αυτό το χτύπημα έγινε χωρίς καν προειδοποιητικό τηλεφώνημα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Δείχνει την τροπή που παίρνουν τα θέματα της τάξης και της ασφάλειας στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί που με τη ρητορική του μίσους, στρώνουν ιδεολογικοπολιτικό χαλί στην τυφλή βία, στην τυφλή τρομοκρατική βία, κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα και πρέπει να το σκεφτούν πολύ προσεχτικά.

Ως Νέα Δημοκρατία μας προβληματίζει πολύ ο τρόπος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται τα θέματα τάξης και ασφάλειας στη χώρα».

Αναφορικά με το ότι ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μπροστά στην εκκλησία και ότι φέρεται στόχος να ήταν ο κόσμος που πήγαινε στη λειτουργία, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Είναι πάγια θέση μου, ως πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι ποτέ -εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία- δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω τις ειδικές παραμέτρους του οποιουδήποτε χτυπήματος και περιστατικού. Να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας θέλει να ζει σε μια χώρα ασφαλή, σε μια χώρα που οι γειτονιές και οι πόλεις, που οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς να φοβούνται.

Να κάνω για ακόμη μια φορά έκκληση σε όσους επενδύουν -για μικροπολιτικά οφέλη- στη ρητορική του μίσους, να το ξανασκεφτούν».

Κάτοικος περιοχής: «Αν δεν ήταν μέρα αργίας θα θρηνούσαμε θύματα»

Κάτοικος της περιοχής, που βρέθηκε μέσα στο καφέ το οποίο βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι όπου και εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός μίλησε στους δημοσιογράφους για τα όσα έζησε κατά τη στιγμή της έκρηξης.

Ο άνδρας ανέφερε ότι «το καφέ ανοίγει από τις 05:00 και έχει κόσμο που πάει να πάρει τον πρωινό του καφέ. Το ίδιο έκανα και εγώ. Δεν πρόλαβα να πω καλημέρα με τα παιδιά που δούλευαν μέσα και έσκασε η βόμβα και βρεθήκαμε όλοι κάτω».

Ο αυτόπτης σχολίασε ότι «αν δεν ήταν μέρα αργίας θα θρηνούσαμε θύματα».

Για τους τραυματισμούς ανέφερε ότι «τον νεωκόρο δεν τον είδα. Είδα τον αστυνομικό να βρίσκεται κάτω τραυματισμένος από την έκρηξη. Η ισχύς της έκρηξης ήταν ισχυρή αλλά όχι όπως έχει συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Η λάμψη ήταν τεράστια αλλά ζημιές σε παρακείμενα κτίρια δεν έγιναν».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε αστυνομία και αποκλεισμένος χώρος την ώρα που εγώ μπήκα στο καφέ. Όλα έρεαν φυσιολογικά. Ευτυχώς δεν περπατούσαν άνθρωποι στο σημείο εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και αυτό είναι το ενδιαφέρον στην υπόθεση ότι το χτύπημα ήταν “τυφλό”. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο μηχανισμός δεν ήταν ορολογιακός αλλά πυροδοτήθηκε. Η έκρηξη έγινε μεταξύ του ναού και του καφέ. Η έκρηξη χώρισε το δρόμο στη μέση».

Δείτε τις φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος, eurokinissi, Intimenews
Βίντεο: Γιάννης Κέμμος