Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, ενημέρωσε τον υπουργό για τις επιπτώσεις στην τηλεθέρμανση από την εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην πόλη της Πτολεμαΐδας λειτουργεί από το 1993 το «φιλικό» προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους σύστημα τηλεθέρμανσης με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κατοίκων της πόλης.
Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρει ότι στο ενεργειακό ισοζύγιο συμμετέχει και η χρήση πετρελαίου για τις ανάγκες αιχμής και εφεδρείας του συστήματος, με ποσότητες που κυμαίνονται από 300 έως 1.800 τόνους ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις δυσλειτουργίες και βλάβες των μονάδων συμπαραγωγής.
«Η πρόσφατη εξαγγελία εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος της τηλεθέρμανσης, με ετήσια επιβάρυνση πλέον του 1 εκατ. ευρώ. Το επιπρόσθετο αυτό κόστος αντιστοιχεί σε αύξηση της τιμής μονάδος της θερμότητας κατά 30% περίπου. Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με την ιδιαίτερη κρίση που βιώνει η περιοχή μας, είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες», επισημαίνει ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας.
Τέλος, ζητά τη ρύθμιση του «σοβαρού αυτού ζητήματος» και την «εξαίρεση» της τηλεθέρμανσης, με διατήρηση του χαμηλού φόρου στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για τηλεθέρμανση, προκειμένου να «μην πληγούν οι καταναλωτές, τα συστήματα και οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια».
Η τηλεθέρμανση είναι η εφαρμογή μεθόδων κεντρικής παραγωγής θερμότητας και η διανομή της (συνήθως με την μορφή ζεστού ή ψυχρού νερού) για θέρμανση ή ψύξη σε κατοικίες ή άλλες εφαρμογές.
H θερμότητα μεταφέρεται με προ-μονωμένο δίκτυο αγωγών από το σταθμό προς τα θερμαινόμενα κτίρια .Τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών αυτών είναι τόσο περιβαλλοντικά τα οποία σχετίζονται με τον καλύτερο και ευκολότερο έλεγχο της καύσης που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο όσο και ενεργειακά καθώς η κεντρική παραγωγή ενέργειας είναι δυνατή με πλήθος τεχνολογιών και καυσίμων, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχει η βιομάζα.