Την διενέργεια έρευνας διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, μετά από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για την προμήθεια συστήματος αυτόματης αναγνώρισης αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διαγωνισμός που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι για την προμήθεια του εν λόγω συστήματος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, εξαιτίας σοβαρών καταγγελιών για ατασθαλίες στη διαδικασία.
Βάση των καταγγελιών για την υπόθεση, επιλέχθηκε συγκεκριμένος «λανθασμένος» μαθηματικός τύπος για την αξιολόγηση των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με στόχο να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία.
Η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα θα διενεργηθεί, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών για το θέμα και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση της συγκεκριμένης προμήθειας της ΕΛΑΣ έχει διαπραχθεί και από ποιούς το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το έργο έχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αφορά την απόκτηση, μέσω λογισμικού, ψηφιακού αρχείου δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει-ταυτοποιεί αυτόματα κάθε νέο αποτύπωμα που θα προστίθεται στη βάση δεδομένων της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΛΑΣ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιλογή του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί νικήτρια, εταιρεία που το σύστημά της παρουσίασε 31 σφάλματα στις 130 «αναζητήσεις», ενώ δεύτερη αναδείχθηκε εταιρεία με σύστημα που παρουσίασε 29 σφάλματα σε 130 αναζητήσεις και τρίτη άλλη με 14 λάθη σε ίδιο αριθμό αναζητήσεων. Δηλαδή, εξαιτίας του μαθηματικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε έλαβε προβάδισμα για την ανάληψη του έργου -όπως ορίζονταν στην διακήρυξη που είχε συμφωνηθεί- το λογισμικό με τα περισσότερα σφάλματα!